Antioxidánsok és savanyúságot szabályozók (E300-E385)

E-számok listája III. Antioxidánsok és savanyúságot szabályozók

Ezeknek az adalékok anyagoknak nemcsak az a szerepe, hogy az élelmiszereknek savanyú ízt adjanak, hanem tartósító tulajdonságuk is van. Ilyen pl az ecet. Némelyiküket szilárdítószerként, vagy kelesztőszerként is alkalmazzák, de vannak zselésítőként, antioxidánsként adagolt savanyítószerek is. A savanyúságot szabályzó anyagok lehetővé teszik egy élelmiszer savasságának pontos értékre történő beállítását. Ide főleg az ún. pufferanyagok (foszfátok, citrátok), valamint a lúgok és a savak sorolhatók. A foszforsav és sói (E338-341), a difoszfátok és polifoszfátok (E45O-452, E54O-544) – bár nem egyértelműen ártalmasak -, a legvitatottabb adalékok közé tartoznak. Az ugyan még nem bizonyított, hogy a gyerekeknél hiperaktivitást váltanak ki, az azonban igen, hogy a foszfátok befolyásolják az emberi szervezet kalcium anyagcseréjét. Túl sok foszfor bevitele megbontja a foszfát-kalcium egyensúlyt és megakadályozhatja a szervezet kalcium felvételét (ami csontritkuláshoz vezethet). Felhasználási terület: burgonyatermékeknél, pékáruknál, húskészítményeknél, kenősajtoknál, fagylaltnál és koffeintartalmú üdítőitaloknál, például a kólák.

 

A gyors keresés érdekében használd a Ctrl+F billentyűkombinációt!

E-szám Adalékanyag neve Adalékanyag tulajdonságai
E300 Aszkorbinsav / C-vitamin Az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen antioxidáns.
E301 Nátrium-aszkorbát Az aszkorbátok használata tartósítószerként egyszerűbb, mint az enyhén savas aszkorbinsav (E300) alkalmazása, azonban a szervezetben igen csekély mértékben szívódnak fel, így vitaminbevitelre alkalmatlanok.
E302 Kalcium-aszkorbát
E303 Kálium-aszkorbát
E304 (1) Aszkorbil-palmitát
(2) Aszkorbil-sztearát
Aszkorbinsav zsírsav észterei, egyes színezékek oxidációját akadályozzák.
E306 Tokoferol / E-vitamin Szabadgyök-kötő hatású antioxidáns.
E307 Alfa-tokoferol A természetes E-vitamin (E306) több különböző tokoferolt tartalmazhat, melyeket elsősorban tartósítószerként, vagy vitaminkészítményekben használnak.
E308 Gamma-tokoferol
E309 Delta-tokoferol
E310 Propil-gallát Szintetikus antioxidánsok, melyeket a zsírok avasodásának gátlására alkalmaznak, valamint ropogtatnivalókban, zacskós levesekben, rágógumikban. Az élelmiszerekben felhasználható mennyiségét szigorúan korlátozzák, gyerekeknek és állapotosoknak nem ellenjavallott. Allergiát, álmatlanságot, hiperaktivitást, meddőséget és emésztési zavarokat okozhatnak.
E311 Oktil-gallát
E312 Dodecil-gallát
E315 Eritroaszkorbinsav Szintetikus antioxidánsok és stabilizátorok, melyeket elsősorban húskészítményekben alkalmaznak, mivel hatásukra a hús színe tovább marad élénk, rózsaszínes. Nincs ismert mellékhatásuk, azonban nem sok információ áll róluk rendelkezésre.
E316 Nátrium-eritroaszkorbát
E320 Butil-hidroxi-anizol (BHA) Rákkeltő hatású szintetikus antioxidáns, gyerekeknek és állapotosoknak kifejezetten ellenjavallott.
E321 Butil-hidroxi-toluol (BHT) Rákkeltő hatású antioxidáns, több országban betiltották.
E322 Lecitin Növényi vagy állati eredetű tartósítószer, emulgeálószer, stabilizátor.
E325 Nátrium-laktát Savanyúságot szabályozó természetes vagy mesterséges úton előállított antioxidánsok, a tejsav (E270) sói, fogyasztásuk gyerekeknek és állapotosoknak nem ajánlott.
E326 Kálium-laktát
E327 Kalcium-laktát
E330 Citromsav Savanyúságot szabályozó étkezési sav, általában ártalmatlannak vélik.
E331 Nátrium-citrát Citromsav nátriumsója, tartósítószer és ízfokozó.
E332 Kálium-citrát Citromsav káliumsója, savanyúságot szabályozó anyag.
E333 Kalcium-citrát Citromsav kalciumsója, savanyúságot szabályozó anyag.
E334 Borkősav Savanyúságot szabályozó antioxidáns hatású étkezési sav.
E335 Nátrium-tartarát Növényi eredetű savanyúságot szabályozó antioxidáns, emulgeálószer, ipari mennyiségben a szőlő héjából állítják elő. A szervezetben egyáltalán nem szívódik fel, hanem a vizelettel távozik.
E336 Kálium-tartarát
E337 Nátrium-kálium-tartarát
E338 Foszforsav Savanyúságot szabályozó antioxidáns, mely a szervezetből kalciumot von el.
E339 Nátrium-foszfát Élelmiszerek esetében csomósodást gátló anyagként, savanyúságot szabályozó anyagként, valamint stabilizátorként alkalmazzák, sok élelmiszerben megtalálhatóak, erős kalcium-megkötő képességük miatt a szervezetből kalciumot vonnak el.
E340 Kálium-foszfát
E341 Kalcium-foszfát
E342 Ammónium-foszfát
E343 Magnézium-foszfát
E350 Nátrium-malát Az almasav (E296) sói, savanyúságot szabályozó anyagok. Kisgyermekek számára szánt élelmiszerekben tilos felhasználni, mert bennük még nem fejlődött ki a lebontásukhoz szükséges enzim.
E351 Kálium-malát
E352 Kalcium-malát
E353 Metaborkősav Főként a bortermelésben használt savanyúságot szabályozó anyag.
E354 Kalcium-tartarát Savanyúságot szabályozó anyag, emulgeálószer, fémek megkötésére.
E356 Nátrium-adipát Szintetikus, savanyúságot szabályozó anyagok, mely só helyett használhatóak. A szervezetben lebomlanak, vagy a vizelettel távoznak.
E357 Kálium-adipát
E363 Borostyánkősav Ízfokozó, savanyúságot szabályozó anyag, egyes források szerint ártalmatlan. Nagy mennyiségben emésztési problémákat okozhat.
E370 1,4-Heptonolakton Mesterséges aroma, melyet több országban betiltottak. Kevés adat áll róla rendelkezésre.
E375 Nikotinsav / B3-vitamin Nikotin oxidációjával előállított értágító hatású vegyület.
E380 Triammónium-citrát Szintetikus, savanyúságot szabályozó emulgeálószer. Előfordulhat cukrászipari termékekben és egyes sajtkrémekben. Nagy dózisban emésztési zavarokat, máj- és veseproblémákat okozhat.
E385 Kalcium-dinátrium-etiléndiamin-tetraacetát (Ca-Na-EDTA) Szintetikus stabilizátor, jó fémmegkötő. Élelmiszeripari használata rendkívül elterjedt, többek között üdítőitalokban, fémdobozban levő konzerveknél. Orálisan reprodukciós és fejlődési rendellenességeket okozhat, illetve a nehézfémeken túl megkötheti a hasznos nyomelemeket is. Gyerekek számára kifejezetten nem ajánlott, egyes országokban be is tiltották.