Sűrítőanyagok, stabilizátorok és emulgeálószerek (E400-496)

E-számok listája IV. Sűrítőanyagok, stabilizátorok és emulgeálószerek

Azért, hogy az élelmiszerek megfelelő állagúak legyenek, illetve megtartsák eredeti, vagy a vásárlók számára elfogadott és elvárt formájukat a gyártók különféle adalékanyagokat alkalmaznak. A stabilizátorok, sűrítőanyagok, zselésítő anyagok és emulgeálószerek legfontosabb feladata, hogy alaktartóvá, valamint a kinézet szempontjából is vonzóvá tegyék az ételeket.

Mint a legtöbb élelmiszeradalék, a sűrítőanyagok, stabilizátorok, zselésítő anyagok és emulgeálószerek is lehetnek természetes, vagy mesterséges eredetűek. Felhasználási területük nagyon széles, alkalmazásuk sok esetben tényleg indokolt. Ilyen például a fagylaltkészítés, amikor a sűrítő adalékot azért alkalmazzák, hogy megakadályozza a fagylalt kikristályosodását. Szintén nélkülözhetetlenek a vajak és a margarinok előállítása során.
Persze főleg azért alkalmazzák ezeket az adalékanyagokat, mert segítségükkel könnyedén „kifelejthetik” a végtermékből azokat az összetevőket, amelyek jelentősen megnövelnék az előállítási költségeket.
Ezért fordulhat elő, hogy tojást nem tartalmazó piskótát vagy éppen sok vizet tartalmazó sonkát eszünk. Az úgynevezett „light” ételekben az emulgeálószerek és sűrítőanyagok lehetővé teszik, hogy a kalóriadús összetevőket, mint például a szénhidrátokat (keményítők és cukrok) vagy a zsírokat vízzel helyettesítsék. A probléma csak az, hogy néhány sűrítőadalék közismerten és bizonyítottan allergén!

 

A gyors keresés érdekében használd a Ctrl+F billentyűkombinációt!

E-szám Adalékanyag neve Adalékanyag tulajdonságai
E400 Alginsav Barnamoszatból nyert sűrítő, zselésítő, stabilizátor, emulgeálószer.
E401 Nátrium-alginát A növényi eredetű alginsav (E400) sói, élelmiszeripari felhasználásuk szempontjából sűrítők, zselésítők, stabilizátorok, emulgeálószerek. A gyógyszeriparban, valamint a textilgyártás során is alkalmazzák őket.
E402 Kálium-alginát
E403 Ammónium-alginát
E404 Kalcium-alginát
E405 Propándiol-alginát A növényi eredetű alginsav (E400) származéka, de propilén-glikolt (1520) is tartalmaz, ami nagyobb mennyiségben májproblémákat okozhat. Ezen kívül egyes kutatások szerint csökkenti az ásványi anyagok és vitaminok felszívódását a szervezetben. Az ellentmondásos kutatási eredmények ellenére széles körben elterjedt a gyerekeknek szánt élelmiszerekben.
E406 Agaragar Tengeri vörösmoszatokból nyert sűrítő, zselésítő. Ártalmatlannak tartják, de nagy mennyiségben allergén, illetve gátolja az ásványi anyagok felszívódását.
E407 Karragén Tengeri hínárból előállított sűrítő, zselésítő. Sokáig ártalmatlannak tartották, de 1969-ben tanulmányok bizonyították káros mellékhatásait: gyulladáskeltő hatásából kifolyólag több emésztőszervi megbetegedés kiváltó oka lehet, például a fekélyes vastagbélgyulladásé vagy a vastagbélráké, illetve a cukorbetegséggel is összefüggésbe hozták. Gyakran használják ún. egészséges termékekben, például növényi tejekben, mint sűrítőanyagot!
E407a Feldolgzott euchemamoszat
E410 Szentjánoskenyér-liszt Szentjánoskenyérfa magjából előállított térfogatnövelő, emulgeálószer. Nagy dózisban puffadást okozhat.
E412 Guargumi Guarbab magjából előállított stabilizátor, emulgeálószer. Allergiás reakciókat, hasi görcsöket, puffadást, illetve az ásványi anyagok és vitaminok rossz felszívódását okozhatja.
E413 Tragantmézga Csődfüvek gyökeréből kivont sűrítőanyag, stabilizátor, emulgeálószer. Nagy dózisban puffadást okozhat.
E414 Gumiarábikum /Arabmézga Egyes akáciafajok gumiszerű váladéka, melyet az élelmiszeriparban szirupok, gumi- és pillecukrok állagának elnyeréséért használnak. Allergiás reakciókat, valamint az ásványi anyagok és vitaminok rossz felszívódását okozhatja.
E415 Xantángumi Egy baktériumfaj cukor erjesztése során állítja elő, azonban gyakran kukoricakeményítőből állítják elő, így nem kizárt a genetikailag módosított eredet. Asztmarohamot, bőrirritációt okozhat.
E416 Karaya-gumi Növényi eredetű sűrítőanyag, stabilizátor, emulgeálószer. Számos élelmiszerben megtalálható, nagy mennyiségben történő fogyasztás esetén puffadás léphet fel.
E417 Taramag liszt Növényi eredetű sűrítőanyag, stabilizátor Enyhén allergén lehet.
E418 Gellán-gumi Egy baktériumfaj cukor erjesztése során állítja elő, kevés adat van róla. Nagy dózisban puffadást okozhat.
E420 Szorbitol / Szorbitszirup Gyümölcsökben is megtalálható cukoralkohol, melyet az élelmiszeripar édesítőszerként, nedvességnövelő anyagként használ. Elsősorban köhögés elleni szirupokban, diétás élelmiszerekben, cukormentes rágógumikban alkalmazzák. Nagy mennyiségben puffadást okozhat. Egy éves kor alatt fogyasztása tilos, mert ekkor még nem alakul ki a lebontásához szükséges enzim.
E421 Mannit Szintetikusan előállított édesítőszer, csomósodásgátló. Nagy mennyiség elfogyasztása esetén puffadás, hasmenés léphet fel.
E422 Glicerin Állati zsírokban és növényi olajokban egyaránt jelenlevő cukoralkohol, melyet az élelmiszeriparban a víztartalom megőrzésére, oldószerként, édesítőszerként alkalmaznak. Állapotosoknak és gyereknek adalékanyagként nem ajánlott.
E425 Konjak Növényi eredetű emulgeálószer, melyet főként mártások és pudingok sűrítéséhez használnak, mivel a vízzel rendkívül viszkózus gélt alkot. Puffadást, hasmenést, a vitaminok rossz felszívódását okozhatja.
E430 Polioxietilén(8)-sztearát Szintetikusan előállított adalékanyagok, melyeket az élelmiszeriparban főként emulgeálószerként, sűrítőanyagként, stabilizátorként használnak, többek között szószokban (E430), pudingokban (E431), jégkrémekben és üdítőitalokban (E432), és tortákban (E434, E435, E436). Lehetséges mellékhatásaik közé tartoznak az emésztési problémák, hólyagkő és vesekő képződése, tumorok kialakulása, illetve gátolják a vas felszívódását. Veszélyes, rákkeltő adalékanyagok, fogyasztásuk mindenáron kerülendő!
E431 Polioxietilén(40)-sztearát
E432 Polioxietilén(20)-szorbitán-laurát
E433 Polioxietilén(20)-szorbitán-oleát
E434 Polioxietilén(20)-szorbitán-palmitát
E435 Polioxietilén(20)-szorbitán-sztearát
E436 Polioxietilén(20)-szorbitán-trisztearát
E440a Pektin Növényi eredetű zselésítő, emulgeálószer, mely húsos gyümölcsök, például alma sejtfalából állítható elő. A legtöbb estben lekvárok, dzsemek zselésítésére használják.
E440b Amidált pektin A pektin (440a) származéka.
E441 Zselatin Állati eredetű sűrítő, zselésítő, emulgeálószer, melyet leginkább a szarvasmarha vagy sertés csontjából és kötőszövetéből kivont kollagénből, hidrolízis útján állítanak elő. Az iparilag előállított zselatinnak nem sok köze van a házilag készítetthez, mivel az összetevők koncentrációja erősen függ a zselatin elkészítésének módjától és a felhasznált alapanyagoktól, így adalékanyagként lehetőleg mellőzzük fogyasztását!
E442 Ammónium-foszfatid Kakaóalapú élelmiszerekben használt szintetikus emulgeálószer.
E443 Brómozott növényi olaj (BVO) Szénsavas üdítőkben használt emulgeálószer és stabilizátor, mely nagy valószínűség szerint rákkeltő.
E444 Szacharóz-acetát-izobutiráz Szintetikus stabilizátor és emulgeálószer, opálosító anyag alkoholos és üdítőitalokban.
E445 Glicerin-észterek természetes gyantából Gyantából nyert szintetikus stabilizátor. Genetikailag módosított alapanyagok alkalmazása lehetséges.
E450 Difoszfátok / Pirofoszfátok Szintetikus emulgeáló- és térfogatnövelő szerek, stabilizátorok, illetve savanyúságot szabályozó anyagok; a foszforsav nátriummal, káliummal, illetve kalciummal alkotott sói, melyek nagy dózisban hiperaktivitást, az ásványi anyagok rossz felszívódását, illetve emésztési problémákat okozhatnak. (Megj.: a dinátrium-difoszfát a sütőpor egyik komponense!)
E451 Trifoszfátok
E452 Polifoszfátok
E459 Béta-ciklodextrin Stabilizátor és hordozóanyag, mely szerkezetének köszönhetően megvédi a hőérzékeny aromákat, színanyagokat és enzimeket az elillanástól, melyek így a sütést és a hosszú időn át tartó tárolást is el tudják viselni. Leginkább tablettákban, drazsékban, italporokban és snack-ekben használják; nagy dózisban az ásványi anyagok és vitaminok rossz felszívódását okozhatja.
E460 Mikrokristályos, ill. porított cellulóz A cellulóz hordozóanyag, emulgeálószer és sűrítőanyag, mely a gyapot előállításának mellékterméke. Felhasználása sokrétű, a papír- és textilgyártáson kívül vízoldható ragasztókban, lakkokban is alkalmazzák. Az élelmiszeriparban főként sűrítőanyagként használják, leginkább pékárukban és vegetáriánus fasírtokban található meg. Az emberi emésztőrendszer nem tudja feldolgozni, így a szervezetből változatlanul kiürül, viszont nagy mennyiségben fogyasztva puffadást, hasmenést okozhat, illetve egyes kutatások szerint potenciálisan rákkeltő.
E461 Metil-cellulóz
E463 Hidroxi-propil-cellulóz
E464 Hidroxi-propil-metil-cellulóz
E465 Etil-metil-cellulóz
E466 Nátrium-karboxi-metil-cellulóz
E468 Keresztkötésű nátrium-karboxi-metil-cellulóz
E469 Enzimmel hidrolizált karboxi-metil-cellulóz
E470a Zsírsavak nátrium-, kálium- és kalcium sói Általában növényi eredetű zsírsavak (olajsav, palmitinsav, sztearinsav, mirisztinsav) sói, de az állati eredet sem zárható ki.Emulgeálószerként, stabilizátorként, és csomósodást gátló anyagként számos élelmiszerben megtalálhatóak, többek között fűszersó keverékekben, italporokban, stb.
E470b Zsírsavak magnézium sói
E471 Zsírsavak mono- és digliceridjei Általában növényi eredetű zsírsavakból álló, szintetikus úton előállított keverékek, de az állati eredet sem zárható ki, valamint előfordulhat genetikailag módosított eredet. Emulgeálószerként és stabilizátorként számos élelmiszerben megtalálhatóak, például hús-, tejszín– és csokoládékészítményekben. Ezenkívül tésztafélékben, kenyerekben, pékárukban állagjavítóként, lekvárokban, dzsemekben, gyümölcszselékben habmentesítő hatásuk miatt használják.A szervezetben visszabomlanak természetes összetevőikké, amik ártalmatlanok, ezért ezeknek az adalékanyagoknak általában veszélytelen a megítélése, azonban egyes állatkísérletek szerint növekedési visszamaradást okozhatnak, gátolják az esszenciális zsírsavak felszívódását, a máj és a vesék megnagyobbodásához vezethetnek, illetve hatással vannak a herék és a méh működésére, valamint potenciálisan mutagén hatásúak.
E472a Zsírsavak mono- és digliceridjeinek ecetsav-észterei
E472c Zsírsavak mono- és digliceridjeinek citromsav-észterei
E472d Zsírsavak mono- és digliceridjeinek borkősav-észterei
E472e Zsírsavak mono- és digliceridjeinek mono- és diacetil-borkősav észterei
E472f Zsírsavak mono- és digliceridjeinek ecetsav- és borkősav-észterei
E473 Zsírsavak szacharóz észterei Emulgeálószerek, melyekkel a liszt- és csokoládémasszák állagát javítják, így leginkább süteményekben, kekszekben, leveles tésztafélékben, édességekben, fagylaltokban találhatóak meg. Genetikailag módosított alapanyagok alkalmazása lehetséges.Mivel az emésztőrendszerben alkotóikra bomlanak, melyek ártalmatlan anyagok, ezért általában veszélytelen a megítélésük, ám nyomokban propilén-glikolt (E1520) (350 mg/kg) és metanolt (10 mg/kg) tartalmazhatnak, ezért fogyasztásuk kerülendő.
E474 Szacharóz gliceridjei
E475 Zsírsavak poliglicerin észterei Emulgeálószer és stabilizátor, melyet főleg mártásokban, salátaöntetekben, mázakban és kozmetikai termékekben (E475), illetve csökkentett zsírtartalmú és csokoládétermékekben (E476) használnak. Genetikailag módosított alapanyagok alkalmazása lehetséges, valamit allergiás reakciót válthatnak ki.
E476 Poliricinolsav poligliceridje
E477 Zsírsavak propán-1,2-diol észterei Emulgeálószerként és térfogatnövelőként elsősorban tortákban és sütemények díszítésére szolgáló habokban alkalmazzák. Szintetikus úton állítják elő, kőolajszármazékokat (!) tartalmaz, és emésztési problémákat okozhat.
E479b Hőkezeléssel oxidált szójaolaj zsírsavak mono- és digliceridjeivel reagáltatva Emulgeálószerként és stabilizátorként főként sütőolajokban található meg. Genetikailag módosított alapanyagok alkalmazása lehetséges. Laboratóriumi kísérletek szerint nagy mennyiségben fogyasztva a májat és a nyirokmirigyeket károsíthatja, valamint rákkeltő hatása is lehet. Kerülendő!
E481 Nátrium-sztearoil-2-laktilát Emulgeálószer és stabilizátor, mely a búzalisztben lévő gluténnel kölcsönhatásba lépve javítja a lisztek sütőtulajdonságait, így főként pékárukban, tésztákban, chipsekben, valamint krémekben és krémlikőrökben fordul elő. A szervezetben visszabomlik ártalmatlan sztearinsavvá és tejsavvá.
E482 Kalcium-sztearoil-2-laktilát
E483 Sztearil-tartarát
E491 Szorbitán-monosztearát Zsírsavak és cukoralkoholok kombinációjából származó vegyületek, melyeket az élelmiszeriparban emulgeálószerként és stabilizátorként használnak, de gyógyszeripari és kozmetikai alkalmazásuk is gyakori. Leginkább pékárukban, lisztes készítményekben és sütőélesztőkben, valamint tejszínpótlókban és tejes italporokban fordulnak elő. Túlzott fogyasztásuk könnyen előfordulhat (akár 150g péksütemény vagy 300g édesség elfogyasztásával), mely esetben hasmenést, hólyagkövet és szervi elváltozásokat okozhatnak.