Tartósítószerek (E200-E297)

E-számok listája II. Tartósítószerek

A tartósítószerek feladata az, hogy megakadályozzák a penészgombák vagy baktériumok kialakulását. De közhiedelemmel ellentétben azonban a tartósítószerek elősegítik a mikotoxinok (a penészgombák által termelt mérgek) képződését is. A tartósítószereket nem minden esetben kell feltünteti: főleg akkor nem, ha az élelmiszerbe kevert (más) adalékanyaggal kerülnek a termékbe. Tartósítószert használnak haltermékek, a gyümölcslevek, az üdítőitalok, a kenyér, a pékáruk, a saláták, a margarin, a salátaszószok, a bor, a szárított gyümölcsök és zöldségek, a citrusgyümölcsök stb. tartósításához.
Az alábbi táblázatban elolvashatod egyes tartósító szerek tulajdonságait.

 

A gyors keresés érdekében használd a Ctrl+F billentyűkombinációt!

E-szám Adalékanyag neve Adalékanyag tulajdonságai
E200 Szorbinsav Először a madárberkenyéből izolált mesterségesen előállított tartósítószer. A szorbinsav és sói mikroba-pusztító hatásuk által meggátolják az élelmiszerbe került penész vagy más gombafajták elszaporodását. Kutatások kimutatták, hogy ez az adalékanyag megzavarja az emberi szervezet enzimrendszereinek működését, amely számos egészségügyi probléma kiváltó oka lehet, többek között allergiás reakciók (asztma, csalánkiütés, orrnyálkahártya-gyulladás) és emésztési gondok.
E201 Nátrium-szorbát Szorbinsav (E200) nátrium-, kálium- és kalciumsói. A penész- és élesztőgombák szaporodásának gátlására széles körben használt tartósítószerek. Elsősorban borokban, sajtokban, joghurtokban, tartósított tejben, üdítőitalokban, gyümölcskészítményekben található meg, illetve sok szárított gyümölcsöt is kezelnek vele. Mellékhatásokért ld. E200.
E202 Kálium-szorbát
E203 Kalcium-szorbát
E210 Benzoesav Benzolból szintetizált tartósítószer, melyet a savas élelmiszerek, mint például gyümölcslevek (citromsav), üdítőitalok (foszforsav), savanyúságok (ecetsav) és szószok tartósítására használnak. Rendkívül káros adalékanyag, lehetséges mellékhatásai allergiás reakciók (asztma, csalánkiütés), álmatlanság, hiperaktivitás, viselkedészavarok, fejlődési problémák, neurológiai rendellenességek. Ezen kívül kapcsolatba hozták a leukémiával, valamint állatkísérleteken nagy dózisban halálosnak bizonyult.
E211 Nátrium-benzoát Benzoesav (E210) nátrium-, kálium- és kalciumsói. Nem ölik meg a baktériumokat és a gombákat, csak a szaporodásukat teszik lehetetlenné. Aszkorbinsavval (E300) együtt alkalmazva benzol, egy ismert rákkeltő anyag keletkezhet. Gyerekeknek kifejezetten nem ajánlott! Mellékhatásokért ld. E210.
E212 Kálium-benzoát
E213 Kalcium-benzoát
E214 Etil-para-hidroxi-benzoát Benzoesavból (E210) szintetizált tartósítószer, a kozmetikai iparban hírhedtté vált parabének egyike. Mellékhatásai allergia (asztma, csalánkiütés), hiperaktivitás, álmatlanság, görcsök.
E215 Nátrium-etil-p-hidroxi-benzoát Etil-para-hidroxi-benzoát nátriumsója, ld. E214.
E216 Propil-p-hidroxi-benzoát Benzoesav propil-észtere, ld. E214.
E217 Nátrium-propil-p-hidroxi-benzoát Propil-para-hidroxi-benzoát nátriumsója, ld. E214.
E218> Metil-(p-hidroxi-benzoát) Benzoesav metil-észtere, ld. E214.
E219 Nátrium-metil-p-hidroxi-benzoát Metil-para-hidroxi-benzoát nátriumsója, ld. E214.
E220 Kén-dioxid Szúrós szagú, mérgező gáz, belélegezve a nyálkahártyát izgatja, a vörösvérsejteket roncsolja. A mikroorganizmusokat is elpusztítja, ezért a konzerviparban tartósításra használják. Lehetséges mellékhatásai: allergiás reakciók, emésztési problémák, a DNS károsodása, fejfájás. Ezen kívül akadályozza a B-vitamin és a kalcium felszívódását a szervezetben.
E221 Nátrium-szulfit Kénessavból szintetizált tartósítószerek, melyeket a húsok, gyümölcsök, szószok tartósításra használnak. Asztmásoknál a tünetek erősödését, fejfájást, nyálkahártya-irritációt okozhat, valamint a B1 és az E-vitamin hatékonyságát csökkenti. Gyermekeknek kifejezetten nem ajánlott!
E222 Nátrium-biszulfit
E223 Nátrium-metabiszulfit Kémiai vegyületek, melyek savas környezetben kénessavvá alakulnak, ezért tartósítószerként alkalmazzák őket. Erős gombaölő hatásuk miatt elsősorban a sörgyártás valamint borok készítésénél használják, illetve savas környezetben tartósított gyümölcsöknél. Oxidáló hatásuk miatt csökkentik a vitaminok koncentrációját. Allergiás reakciókat, főként bőrirritációt válthatnak ki. Gyermekeknek kifejezetten nem ajánlott!
E224 Kálium-metabiszulfit
E225 Kálium-szulfit
E226 Kalcium-szulfit
E227 Kalcium-hidrogénszulfit
E228 Kálium-hidrogénszulfit
E230 Bifenil / Difenil Kőszénkátrányból szintetizált rovarölőszerek. Megakadályozzák a penészgombák növekedését, ezért az élelmiszeriparban tartósítószerként alkalmazzák őket, elsősorban citrusfélék felületének kezelésére. Mérgezőek, így a kezelt gyümölcsök héját semmiképp ne fogyasszuk! A tiabendazolt permetszerként is alkalmazzák. Lehetséges mellékhatások: allergia, rosszullét, szemirritáció, vese- és májbántalmak. Rákkeltő lehet.
E231 Ortofenil-fenol
E232 Nátrium-ortofenil-fenol
E233 Tiabendazol
E234 Nizin Természetes peptidantibiotikum, melyet fermentációval, a tejben is előforduló Lactococcus lactis baktérium segítségével állítanak elő. Leginkább sajtokban alkalmazzák. Az ellentmondásos beszámolók miatt itt sárga.
E235 Natamicin Természetes antimikrobiális szerves vegyület, melyet az élelmiszeriparban tartósítószerként, a gyógyszerészetben gombaölő szerként használnak. Elsősorban sajtfélek felületi kezelésére alkalmazzák a penészesedés meggátlására. Nagyobb mennyiségben fogyasztva émelygést, hányást és hasmenést okozhat.
E236 Hangyasav Erős szerves sav, a természetben is előfordul a hangyák, méhek, darazsak mérgében. Az élelmiszeriparban tartósítószerként használják. Állatkísérletek bizonyították, hogy mutagén, és közvetlen, nagy mennyiségű érintkezés máj- és vesekárosodást okozhat, vagy allergia alakulhat ki.
E237 Nátrium-formiát Hangyasav (E236) nátrium- és kalciumsói. Előfordulhatnak különböző gyümölcskészítményekben, zöldségekben valamint egyes alkoholmentes italokban. Mellékhatásokért ld. E236.
E238 Kalcium-formiát
E239 Hexametilén-tetremin Formaldehid és ammónia reakciójából keletkező szerves vegyület. Az élelmiszeriparban tartósítószerként alkalmazzák, mert meggátolja a gombák elszaporodását. Előfordulhat kaviárban, egyes sajtokban, és halkonzervekben, halételekben. Allergiás reakciókat válthat ki, emésztési zavarokat okozhat.
E242 Dimetil-dikarbonát Elsősorban üdítőitalok tartósítására, valamint különféle eszközök fertőtlenítésére használják. Vízzel érintkezve néhány óra alatt lebomlik széndioxidra és metanolra; ez utóbbi nagyobb mennyiségben mérgező! Fogyasztása kerülendő!
E249 Kálium-nitrit Salétromossav kálium- és nátriumsói. Az élelmiszeriparban tartósítószerként alkalmazzák őket, mert a hús- és halételekben meggátolják egy ételmérgezést okozó baktérium elszaporodását, illetve élénkebbé, tartósabbá teszik a hús színét. Magas koncentrációban reakcióba lép a hemoglobinnal, zavart okozva ezzel a vér oxigénszállításában. Kísérletek igazolni látszanak a nitritekkel kezelt húsok fogyasztásának és egyes ráktípusok gyakoriságának kapcsolatát. Gyerekeknek kifejezetten kerülendő!
E250 Nátrium-nitrit
E251 Nátrium-nitrát Többek között műtrágyákban, robbanószerekben használt kémiai vegyületek. Élelmiszerekben tartósítóként alkalmazzák őket, elsősorban sajtokban, húsételekben, pizzákban. Leveles zöldségekben természetes úton is előfordul. A gyomorban nitritté alakulhatnak, melyből nitrózaminok képződhetnek. Ezeknek rákkeltő hatást tulajdonítanak.
E252 Kálium-nitrát / Salétrom
E255 Szilícium-oxid Porételekben használt csomósodásgátló, nanorészecskéket tartalmazhat.
E260 Ecetsav / Etánsav Savanyúságot szabályozó étkezési sav, általában ártalmatlannak vélik, azonban hígítatlan állapotban erős, maró szerves sav.
E261 Kálium-acetát Savanyúságot szabályozó tartósítószerek, az ecetsav (E260) sói általában ártalmatlannak vélik, azonban veseproblémákkal küzdők, állapotosok és csecsemők kerüljék fogyasztását!
E262 Nátrium-acetát
E263 Kalcium-acetát Savanyúságot szabályozó tartósítószer, melyet elsősorban a pékárukban használnak. Természetes úton szinte minden erjesztés útján készült élelmiszerben megtalálható.
E264 Ammónium-acetát Ecetsav és ammónia reakciójából keletkező fehér só, rosszullétet és hányingert okozhat
E270 Tejsav Természetes úton a tejtermékekben és a savanyú káposztában fordul elő. Egyéb élelmiszerekben antioxidánsként, savanyúságot szabályozó anyagként, vagy tartósítószerként alkalmazzák. Mivel a csecsemők még nem képesek a tejsavat megfelelően bontani, számukra kerülendő.
E280 Propionsav A propionsav meggátolja egyes penészgombák és baktériumok szaporodását. Sói tartósítószerként előfordulhatnak sajtokban, pékárukban, pizzákban és hústermékekben. Nagy mennyiségben gyomorbántalmakat, fejfájást okozhat.
E281 Nátrium-propionát
E282 Kalcium-propionát
E283 Kálium-propionát
E284 Bórsav Élelmiszeripari felhasználásuk nincs minden országban engedélyezve. A kaviár tartósítására használják. Nagy mennyiségben szervi elváltozásokat, menstruációs zavarokat, hajhullást okozhatnak.
E285 Nátrium-tetraborát / Bórax
E290 Szén-dioxid Leginkább hajtógázként használják szénsavas italokban. Általában ártalmatlannak vélik, azonban okozhat szédülést, hirtelen vérnyomás emelkedést.
E296 Almasav Savanyúságot szabályozó étkezési sav, mely természetes formában megtalálható az éretlen, savanyú gyümölcsökben, azonban gyerekeknek nagyobb mennyiségben nem ajánlott.
E297 Fumársav Savanyúságot szabályozó anyag, mely szabadon egyes gombákban és zuzmókban fordul elő.