Tápanyagtáblázat

A következő tápanyagtáblázat az élelmiszerek kalória-, fehérje-, szénhidrát-, zsír- és rosttartalmán kívül azok glikémiás indexét és telítettségét is tartalmazza. A táblázatban a teljesség és az összehasonlítás kedvéért olyan nem paleo élelmiszerek is fel vannak tüntetve, mint például a hüvelyesek, a tejtermékek vagy a gabonafélék. Ezzel szemben a készételek nem kerültek felsorolásra, mivel a hozzáadott adalékanyagok miatt senkinek semmilyen formában nem szabadna fogyasztania őket.

ÉdesítőszerekAszalt gyümölcsökGyümölcsökZöldségekGombákHalakHúsok & belsőségekGabonafélék • HüvelyesekTejtermékekTojásDiófélék & olajos magvakZsírok & olajokSavanyúságokÉtelízesítőkAlkoholos italok

Édesítőszerek kalóriatartalma

Édesítőszerek kalóriatartalmaEgészségügyi szempontból érdemes lemondani a finomított cukor használatáról, mely számos egészségkárosító hatásán kívül rengeteg üres kalóriát juttat a szervezetbe, és elővenni a természetes édesítőszereket, melyek táplálékaink élvezeti értékének a növelésén túl olykor fontos tápanyagnak is tekinthetők.

Édesítőszerek
(100g)
Energia
(kJ / kcal)
Fehérje
(g)
Szénhidrát
(g)
Zsír
(g)
Rost
(g)
GI GL
Barnacukor 1583 / 377 0 97,4 0 0 70 68.2
Gyümölcscukor / Fruktóz 1697 / 405 0 99,8 0 0 20 20
Kókuszcukor 1575 / 375 0 75 0 0 35 26
Kristálycukor 1625 / 387 0 99,9 0 0 70 70
Nádcukor 1575 / 375 0 100 0 0 70 70
Nyírfacukor / Xilit 1008 / 240 0 25 0 0 7 1.8
Méz 1362 / 236 0,4 81 0 0 60 48.6
Szőlőcukor / Glükóz 1692 / 398 0 99,5 0 0 100 99.5
Sztívia / Stevia 0 0 0 0 0 0 0

Aszalt gyümölcsök kalóriatartalma

Aszalt gyümölcsök kalóriatartalmaAz aszalt gyümölcsök kalóriatartalma jóval magasabb, mint a friss gyümölcsöké, hiszen az aszalás során kivonták a gyümölcsből a vizet, s így a gyümölcscukor koncentráltabban van jelen. Mértékkel fogyasztva azonban a szárított gyümölcsök mindenképpen egy egészségesebb nassolási lehetőséget biztosítanak.

Aszalt gyümölcsök
(100g)
Energia
(kJ / kcal)
Fehérje
(g)
Szénhidrát
(g)
Zsír
(g)
Rost
(g)
GI GL
Aszalt áfonya 1365 / 325 0 83 0 7,5 30 24.9
Aszalt alma 1035 / 247 1,4 55 1,6 11,2 30 16,5
Aszalt ananász 720 / 172 1,4 38,3 0,5 4,3 45 17.2
Aszalt cseresznye 740 / 177 2,6 39 0,9 5,5 30 11.7
Aszalt eper 479 / 144 2,9 19,6 1,4 7,1 30 5.7
Aszalt füge 1100 / 270 3,5 62 1,3 6,5 50 31
Aszalt gyömbér 1272 / 304 7,4 60 3,3 5,9 20 12
Aszalt körte 1096 / 262 1,9 69,7 0,6 7,5 30 20.9
Aszalt mangó 1319 / 314 1,5 82 0,8 5,2 55 45.1
Aszalt meggy 1424 / 340 2,9 77,6 0,1 4,3 30 23.3
Aszalt őszibarack 988 / 236 3 53,2 0,6 12,8 35 18.6
Aszalt papaya 1084 / 258 4 65 1 12 60 39
Aszalt sárgabarack 1012 / 241 3,4 63 0,5 7,3 30 18.9
Aszalt sárgadinnye 1122 / 268 9 54 1 10,2 65 35.1
Aszalt szilva 1140 / 271 2,3 62 2 1,6 40 24.8
Datolya 1264 / 301 1,9 73 1,3 3,8 60 43.8
Mazsola 1159 / 276 2,4 65 6,7 2,8 65 42.3

Gyümölcsök kalóriatartalma

Gyümölcsök kalóriatartalmaA gyümölcsök fogyasztása magas víz-, vitamin- és rosttartalmuk miatt ajánlott. Azonban jó tudni, hogy – a bogyós gyümölcsök kivételével – szénhidráttartalmuk viszonylag magas, s a gyümölcscukor (fruktóz) savasít, így fogyasztásuk kifejezetten nagy mennyiségben nem javasolt.

Gyümölcsök
(100g)
Energia
(kJ / kcal)
Fehérje
(g)
Szénhidrát
(g)
Zsír
(g)
Rost
(g)
GI GL
Áfonya 239 / 57 0,7 14,5 0,3 2,4 25 3.6
Alma 326  / 78 0,4 20,7 0,2 1,3 35 7.3
Ananász 213 / 51 0,4 12 0,7 0,4 50 6
Banán 374 / 89 1,09 24,2 0,33 2,6 35-55 8.5-13.3
Birsalma 239 / 57 0,4 15,3 0,1 1,9 35 5.4
Citrom 105 / 25 0,8 7,5 0,3 2,2 20 1.5
Cseresznye 255 / 61 0,8 14 0,7 0,4 20 2.8
Csipkebogyó 276 / 66 3,6 8 1,3 7
Datolyaszilva 294 / 70 0,6 18,6 0,2 3,6 50 9.3
Egres 159 / 38 0,6 8 1,4 2,7 25 2
Eper 142 / 34 0,9 7,2 0,6 0,8 25 1.8
Füge 311 / 74 0,8 19,2 0,3 2,9 35 6.7
Görögdinnye 122 / 29 0,5 6,5 0,2 0,8 75 4.9
Gránátalma 347 / 83 1,6 18,7 1,1 5 35 6.5
Grapefruit 146 / 35 0,5 7,2 1,6 0,4 25 1.8
Kajszibarack 192 / 46 0,9 10,2 0,6 0,8 35 3.6
Kivi / Kiwi 231 / 55 1 11,3 0,6 0,8 50 5.7
Körte 209 / 50 0,4 12 0,4 2,6 30 3.6
Mandarin 184 / 44 0,7 9,8 0,8 0,5 30 2.9
Mangó 273 / 65 0,5 17 0,3 1,8 55 9.4
Málna 117 / 28 1,2 5,4 0,8 5,6 25 1.4
Meggy 213 / 51 0,8 11 1,4 0,3 20 2.2
Narancs 167 / 40 0,6 8,5 1,5 0,5 40 3.4
Nektarin 202 / 48 0,4 11,4 0,5 1,2 35 4
Őszibarack 167 / 40 0,7 9 0,3 1 35 3.2
Pomelo 160 / 38 0,8 9,6 0,04 1 25 2.4
Papaya 164 / 39 0,6 9,8 0,1 1,8 60 5.9
Ribizli / Ribiszke 138 / 33 0,6 7 1,2 4,3 25 1.8
Ringló 247 / 59 0,8 13,5 0,8 0,6 55 7.4
Sárgadinnye 143 / 34 0,8 8,2 0,2 0,9 65 5.3
Szeder 134 / 32 0,8 6 1,8 4 25 1.5
Szilva 238 / 54 0,7 13,1 0,5 0,5 35 4.6
Szőlő 318 / 76 0,6 18,1 0,5 1,3 45 8.2

Zöldségek kalóriatartalma

Zöldségek kalóriatartalmaMagas víz-, vitamin- és ásványi anyag tartalmuknak köszönhetően a zöldségek fontos szerepet játszanak egészségünk megőrzésében, illetve az ideális testalkat elérésében. Mivel azonban a főzés sok esetben tönkreteszi az értékes tápanyagok jelentős részét, fogyasztásuk leginkább nyersen ajánlott.

Zöldségek
(100g)
Energia
(kJ / kcal)
Fehérje
(g)
Szénhidrát
(g)
Zsír
(g)
Rost
(g)
GI GL
Articsóka 198 / 47 3,2 10,5 0,1 6 20 2.1
Avokádó 672 / 160 2 8,5 14,7 6,7 10 0.9
Bazsalikom 172 / 41 3,2 5,1 0,8 3,1 5 0.3
Brokkoli 100 / 24 3,3 2,1 0,2 0,8 15 0.3
Burgonya / Krumpli 356 / 85 2,5 18,4 0,2 0,6 60-85 11-16
Cékla 126 / 30 1,3 5,9 0,1 0,9 65 3.8
Cukkini 67,2 / 16 1,2 3,4 0,2 1,1 15 0.5
Csicsóka 466 / 111 1,6 24,1 0,6 3,1 50 12
Édesburgonya 360 / 86 1,6 20,1 0,05 3 50 10
Fokhagyma 559 / 133 6,8 26,3 0,1 0,8 30 7.9
Lilahagyma
Póréhagyma
Újhagyma
Vöröshagyma
176 / 42
151 / 36
176 / 42
163 / 39
0,9
2,2
0,9
1,2
10,1
6,3
8,5
8,3
0,08
0,3
0,3
0,1
1,4
1,3
2,8
0,7
15
15
15
15
1.5
1
1.3
1.3
Jamgyökér 494 / 118 1,5 27,9 0,2 4,1 40 11.2
Karalábé 160 / 38 2,1 6,9 0,2 0,8 70 4.8
Karórépa 151 / 36 1,2 8,1 0,2 2,5 70 5.7
Karfiol 121 / 29 2,4 3,9 0,4 0,9 15 0.6
Káposzta, fejes 130 / 31 1,6 5,7 0,2 0,7 15 0.9
Káposzta, vörös 95 / 23 1,5 3,5 0,2 2,5 15 0.5
Kelbimbó 206 / 49 4,9 6,1 0,6 1,4 15 0.9
Kelkáposzta 142 / 34 3,6 4,3 0,3 0,6 15 0.6
Kínai kel 63 / 15 1,2 2 0,3 0,5 15 0.3
Kukorica, csemege 531 / 127 4,7 23,6 1,6 1,5 55 13
Mángold 79 / 19 1,8 3,7 0,2 1,6 20 0.7
Manióka 669 / 160 1,4 38 0,3 55 20.9
Padlizsán 105 / 25 1,3 4,8 0,2 0,7 20 1
Paradicsom 92 / 22 1 4 0,2 0,5 15 0.6
Paraj / Spenót 75 / 18 2,3 1,8 0,3 0,5 15 0.3
Paszternák / Pasztinák 293 / 70 1,3 14,9 0,4 4 85 12.7
Patisszon / Csillagtök 75 / 18 1,2 3,8 0,2 0,7 65 2.5
Petrezselyemgyökér / Fehérrépa 107 / 26 1 4,7 0,2 3,5 50 2.4
Petrezselyemzöld 260 / 62 4,4 9,8 0,4 1,4 5 0.5
Rebarbara 88 / 21 0,9 4,5 0,2 1,8 15 0.6
Retek, fekete 42 / 10 1,2 3,5 0,1 0,8 15 0.5
Retek, hónapos 63 / 15 1,2 2,2 0,1 0,8 15 0.3
Saláta, fejes 64 / 16 1,4 2 0,3 0,6 15 0.3
Saláta, jégsaláta 59 / 14 0,9 2,9 0,1 1,2 15 0.4
Sárgarépa 146 / 35 1,2 8,1 0,2 1,0 40 3.2
Sóska 96 / 23 2,4 2,3 0,5 0,5 15 0.4
Spárga 84 / 20 2,2 3,8 0,1 1,5 15 0.6
Sütőtök 322 / 77 1,5 16,5 0,6 0,7 75 12.4
Tarlórépa 117 / 28 0,9 6,4 0 0,5 85 5.4
Torma 266 / 64 2,8 11,7 0,3 7,5
Tök 126 / 30 1,1 6,1 0,1 0,8 65 4
Uborka 46 / 11 1 1,7 0,1 0,6 15 0.3
Vitaminpaprika 109 / 26 1 6 0,3 2 15 0.9
Zellergyökér 121 / 29 1,4 5 0,3 1 85 4.3
Zöldpaprika 84 / 20 1,2 3 0,3 0,9 15 0.5

Gombák kalóriatartalma

Gombák kalóriatartalmaA gombák fehérjéi tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat. Számtalan hasznos tápanyag forrásai (rostok, D-, B2-, B3-, B5- és B12-vitamin, kálium, szelénréz), miközben fogyasztásuk csekély kalória-bevitellel jár. Ennek köszönhetően cukorbetegek is bátran fogyaszthatják.

Gombák
(100g)
Energia
(kJ / kcal)
Fehérje
(g)
Szénhidrát
(g)
Zsír
(g)
Rost
(g)
GI GL
Csiperke 163 / 39 5,9 3,3 0,2 0,8 15 0.5
Laskagomba 175 / 42 1,9 6 0,7 2,8 15 0.9
Vargánya 168 / 40 5,7 3,8 0,2 1 15 0.6

Halak kalóriatartalma

Halak kalóriatartalmaA halak húsa könnyen emészthető, telítetlen omega-3 zsírsavban gazdag. A bennük található A- és D-vitamin semlegesíti a szabadgyököket és növeli a betegségekkel szembeni ellenálló képességet. Ezenkívül B1- és B2-vitamint is tartalmaznak, továbbá vas-, szelén-, cink-, és jódtartalmuk is jelentős.

Édesítőszerek
(100g)
Energia
(kJ / kcal)
Fehérje
(g)
Szénhidrát
(g)
Zsír
(g)
Rost
(g)
GI GL
Angolna 1200 / 285 15 0 25 0 0 0
Busa 384 / 92 18 0,6 1,9 0 0 0
Fogas 351 / 84 19 0,2 0,8 0 0 0
Harcsa 326 / 78 17,5 0,2 0,8 0 0 0
Heck 374 / 89 20,2 0 0,9 0 0 0
Hering (olajos) 1540 / 368 15,9 0 33,8 0 0 0
Kagyló 311 / 74 12,8 2,6 1 0 0 0
Kaviár 1117 / 266 26 4,6 16 0 0 0
Keszeg 320 / 77 16,9 0,2 0,8 0 0 0
Lazac 865 / 206 20 0 14 0 0 0
Makrélafilé 895 / 216 14 1,2 17 0 0 0
Ponty 420 / 100 16 0,1 4 0 0 0
Rák 335 / 79 17,2 0 1,1 0 0 0
Süllő 410 / 98 18,4 0 2 0 0 0
Szardínia (olajos) 1184 / 283 22,5 0 21,4 0 0 0
Tonhal (olajos) 832 / 198 29 0 8,2 0 0 0
Tőkehalfilé 364 / 87 19,4 1,2 0,5 0 0 0
Tőkehalmáj 2586 / 613 5,1 1 66,6 0 0 0
Tőkehalmáj (olajos) 2962 / 707 3,3 0,6 78,2 0 0 0

Húsok & belsőségek kalóriatartalma

Húsok kalóriatartalmaA mértékletes húsfogyasztás hozzájárul a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz azáltal, hogy a szervezet egészséges működése számára nélkülözhetetlen tápanyagokat biztosít, mint az esszenciális aminosavak, vagy az A-, B, és D-vitamin. Fontos azonban, hogy ezeket csak a minőségi húsok tartalmazzák.

Húsok és belsőségek
(100g)
Energia
(kJ / kcal)
Fehérje
(g)
Szénhidrát
(g)
Zsír
(g)
Rost
(g)
GI GL
Bárányagy 510 / 122 10,4 0 8,6 0 0 0
Bárányhús 812 / 194 19,7 0,3 12,7 0 0 0
Bélszín 1058 / 252 27,3 0 15 0 0 0
Borjúhús 502 / 110 19,5 0,3 4,5 0 0 0
Borjúmáj 586 / 140 19,9 2,9 4,9 0 0 0
Borjútüdő 377 / 90 16,3 0 2,3 0 0 0
Kacsahús 781 / 186 19 0,4 12 0 0 0
Csirkecomb 556 / 132 20,9 0,5 5,2 0 0 0
Csirkemell 440 / 110 24,7 0,5 1 0 0 0
Csirkemáj 525 / 125 20 3 3,7 0 0 0
Csirkeszív 640 / 153 15,6 0,7 9,3 0 0 0
Libahús 1590 / 380 16 0,2 35 0 0 0
Libamáj 891 / 203 22,1 0,5 40,2 0 0 0
Marhahátszín 958 / 228 16 0,6 19 0 0 0
Marhalapocka 596 / 142 21 0,6 6,2 0 0 0
Marhamáj 527 / 126 20,9 3,6 3,1 0 0 0
Marhanyelv 937 / 224 14,9 3,7 16,1 0 0 0
Marhaszív 496 / 112 17,7 0,1 3,9 0 0 0
Nyúlhús 479 / 112 22 0 2,3 0 0 0
Pacal 686 / 164 15,9 0 11,2 0 0 0
Pulykahús 785 / 187 29 0 7 0 0 0
Pulykamell 437 / 104 17 4,2 1,6 0,5 0 0
Sertéshús 668 / 159 21 0,4 8,1 0 0 0
Sertésmáj 569 / 136 19,5 2,5 5,3 0 0 0
Sertésszív 497 / 118 17,3 1,3 4,4 0 0 0
Szarvashús / Vadhús 630 / 150 30 0 2,6 0 0 0
Velő / Csontvelő 3301 / 786 6,7 0 84,4 0 0 0

Gabonafélék kalóriatartalma

Gabonafélék kalóriatartalmaMás táplálékforrásokhoz képest a gabonaféléknek alacsony a tápanyagtartalmuk, ráadásul magas szénhidráttartalmuk miatt a vércukor szélsőséges ingadozását okozzák. Ezen kívül olyan antinutritív anyagokat tartalmaznak (glutén, lektinek, fitátok), melyek számos egészségügyi probléma kiváltó okai lehetnek.

Gabonafélék
(100g)
Energia
(kJ / kcal)
Fehérje
(g)
Szénhidrát
(g)
Zsír
(g)
Rost
(g)
GI GL
Árpagyöngy 1460 / 349 9 75 1,4 1,5 35 26.3
Bulgur 1361 / 325 9 69 1 10,3 50 34.5
Búza
Búzakorpa
Búzaliszt
1390 / 331 14,4 64,4 1,8 1,7 40 25.8
700 / 170 15 15 55 50 40 6
1540 / 368 12,3 76,3 1,3 0,2 85 64.9
Búza, puffasztott 1485 / 351 9 70 1,8 2,5 80 56
Graham liszt 1490 / 351 11,7 69,4 55 38.2
Hajdina 1440 / 343 13,3 71,5 3,4 40 28.6
Köles 1520 / 362 11 70,6 3,9 1 70 49.4
Kukoricadara
Kukoricaliszt
1399 / 334 9 64,6 4 9,2 75 48.5
1533 / 362 7 75 4 75 56.3
Kuszkusz 1481 / 349 10,8 71,5 2,2 60 42.9
Quinoa 1571 / 374 13,1 68,9 5,8 5,9 40 27.6
Rizs, fehér
Rizs, barna
1443 / 345 8,0 77,5 0,3 0,5 55 42.6
1520 / 362 7,5 76,2 2,7 3,4 50 38.1
Rizs, puffasztott 1490 / 356 9,0 80 60 48
Rizsliszt 1484 / 350 6 79 1 95 75
Rozsliszt 1439 / 344 10,0 73,6 1,1 1,0 50 36.8
Tönkölybúza 1350 / 323 14,0 59 3,0 8,0 65 38.4
Zab
Zabkorpa
Zabliszt
1634 / 389 17 66,3 6,9 10,8 40 26.5
1424 / 340 15,3 57 5,5 27,8 55 31.4
1697 / 404 14,7 65,7 9,1 6,5 60 39.4
Zabpehely 1579 / 376 14,4 64,3 6,8 1,0 40 25.7

Hüvelyesek kalóriatartalma

Hüvelyesek kalóriatartalmaA száraz hüvelyesek fehérje-, szénhidrát- és rosttartalma igen magas, valamint említésre méltó B1-vitamin, kálium és magnézium tartalmuk. Ám a paleo nem javasolja fogyasztásukat, mivel magas fitát tartalmuk gátolja a tápanyagok felszívódását, lektin tartalmuk pedig áteresztővé teheti a bélfalat.

Hüvelyesek
(100g)
Energia
(kJ / kcal)
Fehérje
(g)
Szénhidrát
(g)
Zsír
(g)
Rost
(g)
GI GL
Amerikai mogyoró / Földimogyoró 2560 / 610 26,7 14,7 47,2 0 15 2.2
Csicseriborsó 592 / 141 7,5 21,2 2,7 10,7 35 7.4
Lencse 1393 / 333 26 53 1,9 10,6 30 15.9
Sárgaborsó 1315 / 314 21,7 53 1,5 23 25 13.3
Szárazbab 1310 / 313 21,9 54,1 1 24 30 16.2
Szójabab 2150 / 512 45 18,3 20,6 15,2 15 2.8
Zöldbab 167 / 40 2,6 6,8 0,3 2 30 2
Zöldborsó / Cukorborsó 368 / 88 7 14 0,4 2,7 35 4.9

Tejtermékek kalóriatartalma

Tejtermékek kalóriatartalmaA nyers tej számos fontos tápanyag forrása, többek között B-vitamin, kalcium, foszfor, cink és szelén, melyek egy része azonban elvész a hőkezelés során. Ráadásul a tejfehérjét, a kazeint összefüggésbe hozták az 1-es típusú cukorbetegséggel, tehát a paleo nem javasolja a tejtermékek fogyasztását.

Tejtermékek
(100g)
Energia
(kJ / kcal)
Fehérje
(g)
Szénhidrát
(g)
Zsír
(g)
Rost
(g)
GI GL
Juhsajt 1507 / 360 23,6 1,4 28,7 0 25 0.4
Juhtúró 1190 / 284 15,7 0,8 24 0 25 0.2
Kecskesajt 1516 / 361 23,5 1,9 28,9 0 25 0.5
Kecsketej 298 / 71 3,7 4,6 4,3 0 25 1.2
Kefir 272 / 65 3,3 3,6 3,5 0 25 0.9
Tehéntej (1,5%) 202 / 48 3,4 5,3 1,5 0 35 1.9
Tehéntej (2,8%) 252 / 60 3,4 5,3 2,8 0 30 1.6
Tehéntúró 823 / 197 17,9 3,5 12,4 0 25 0.9
Tejföl 723 / 173 3,3 3,9 16 0 25 1
Tejszín 1221 / 292 2,6 3 30 0 25 0.8

Tojás kalóriatartalma

Tojás kalóriatartalmaA tojás bőséges forrása a fehérjéknek és számos nélkülözhetetlen tápanyagnak, mint a D- és B12-vitamin, folsav és szelén, melyek kapcsolatban állnak a szívbetegség, a magas vérnyomás és a kognitív képesség hanyatlásának megelőzésével. A tojás rendszeres fogyasztása tehát a kiegyensúlyozott táplálkozás része.

Tojás
(db)
Energia
(kJ / kcal)
Fehérje
(g)
Szénhidrát
(g)
Zsír
(g)
Rost
(g)
GI GL
Fürjtojás (10g) 67 / 16 1,3 0 1,1 0 0 0
Kacsatojás (70g) 544/ 130 9 1 9,7 0 0 0
Libatojás (144g) 1112 / 266 20 2 19,2 0 0 0
Pulykatojás (80g) 565 / 135 10,8 0,9 9,4 0 0 0
Tyúktojás (50g)
Tojásfehérje
Tojássárgája
285 / 68
59 / 14
226 / 54
5,4
3,0
2,4
0,3
0,2
0,1
5,0
0,1
4,9
0
0
0
0
0
0
0
0
0

Diófélék & olajos magvak kalóriatartalma

Olajos magvak kalóriatartalmaAz olajos magvak szív- és érrendszeri védőhatásuk és gyulladáscsökkentő tulajdonságuk mellett csökkentik a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét is, valamint hatásosak depresszió ellen. Mindez a bennük található vasnak, magnéziumnak és omega-3 zsírsavnak köszönhető.

Diófélék és olajos magvak
(100g)
Energia
(kJ / kcal)
Fehérje
(g)
Szénhidrát
(g)
Zsír
(g)
Rost
(g)
GI GL
Dió 2740 / 654 18,6 11,7 57 2,8 15 1.8
Gesztenye 700 / 167 4,8 32,6 1,5 2,8 60 19.6
Kesudió 2500 / 600 18 32 42 1,4 20 6.4
Kókuszdió 1487 / 354 3,3 15,2 33,5 9 35 5.3
Lenmag 1558 / 376 18,3 28,9 42,2 27,3 35 10.1
Mandula 2630 / 627 27,6 6,8 52,2 3,7 15 1
Makadámdió 3016 / 718 7.91 13,82 75,77 8,6 20 2.8
Mák 2250 / 537 20,5 23,9 38,2 19,5 30 7.2
Napraforgómag 2435 / 582 19,3 24 49,8 8,6 35 8.4
Paradió / Brazil dió 2902 / 691 9,2 13,9 72 9,6 20 2.8
Pekándió 2900 / 691 9,1 13,8 71,9 9,4 20 2.8
Pisztácia 2339 / 557 20,6 28 44,4 10,3 15 4.2
Szezámmag 2385 / 570 20 21 50 11,9 35 7.4
Tökmag 2862 / 636 33,9 3,6 51,5 0 25 0.9
Törökmogyoró 2900 / 691 15,6 8,7 63,5 3,2 25 2.2

Zsírok & olajok kalóriatartalma

Zsírok és olajok kalóriatartalmaA közhiedelemmel ellentétben a zsiradékok fogyasztása is elengedhetetlen. Feladatuk a sejtépítés, a zsírban oldódó vitaminok tárolása, segítik a szervezet önellátását, illetve mechanikai védelmet és hőszigetelést nyújtanak. Amire oda kell figyelni, az az elfogyasztott zsírok aránya és mennyisége.

Zsírok és olajok
(100g)
Energia
(kJ / kcal)
Fehérje
(g)
Szénhidrát
(g)
Zsír
(g)
Rost
(g)
GI GL
Kókuszolaj / Kókuszzsír 3677 / 878 0,8 0,01 99 0 0 0
Libazsír 3736 / 893 0,5 0 99 0 0 0
Margarin 3180 / 760 0,5 0,4 84 0 0 0
Napraforgóolaj 3757 / 898 0 0 99,8 0 0 0
Olívaolaj 3367 / 819 0 0 91 0 0 0
Sertészsír 3757 / 898 0,1 0 99,7 0 0 0
Szalonna 2925 / 699 4,2 0 75,8 0 0 0
Tökmagolaj 3682 / 896 0 0 99,5 0 0 0
Vaj / Teavaj 3024 / 724 0,4 0,5 80 0 0 0

Savanyúságok kalóriatartalma

Savanyúságok kalóriatartalmaA fermentált, azaz erjesztett élelmiszerek hozzájárulnak beleink egészséges baktériumflórájának fenntartásához. Serkentik az emésztést és az anyagcserét, ezáltal megszüntetve az emésztési problémákat és a puffadást, valamint elősegítik az enzimek kibocsátását, s így a tápanyagok felszívódását.

Savanyúságok
(100g)
Energia
(kJ / kcal)
Fehérje
(g)
Szénhidrát
(g)
Zsír
(g)
Rost
(g)
GI GL
Csemegeuborka 65 / 15 0,6 2,6 0,1 0
Kovászos uborka 50 / 12 0,7 1,9 0,2 0,6
Olajbogyó, zöld 607 / 145 1,3 3,8 15,3 3,3
Olívabogyó, érett 481 / 115 0,8 6,3 10,7 3,2
Savanyú káposzta 84 / 20 1,1 3,4 0,2 0,7

Ételízesítők kalóriatartalma

Ételízesítők kalóriatartalmaBár a hozzáadott adalékanyagok és cukor/só miatt a bolti ételízesítők és fűszerkeverékek zöme kerülendő, szinte egytől egyig elkészíthetőek házilag is. Az eredmény egy gazdag ízvilágot nyújtó hozzávaló, mely fokozza az ételek élvezeti értékét, sőt, bizonyos fűszerek gyógynövényként is ismeretesek.

Ételízesítők
(100g)
Energia
(kJ / kcal)
Fehérje
(g)
Szénhidrát
(g)
Zsír
(g)
Rost
(g)
GI GL
Almaecet 72 / 17 0,1 0,2 0 0 5 0
Balzsamecet 392 / 92 0,1 19 0 0 5 1
Borecet 79 / 19 0,4 0,6 0 0 5 0
Édeskömény 1529 / 365 17 38 16 17 5 1.9
Fűszerpaprika 1336 / 318 12 57 17,3 27,2 5 2.9
Ketchup 484 / 116 1,7 25 0,1 1,6 55 13.8
Majonéz 3083 / 734 2,5 3,5 78,9 0 60 2.1
Mustár 395 / 94 5,1 4,5 6,2 0 35 1.6
Piros arany 298 / 71 2,1 5,8 4,4 0
0 / 0 0 0 0 0 0 0

Alkoholos italok kalóriatartalma

Alkoholos italok kalóriatartalmaAz alkoholfogyasztás nem kifejezetten egészséges, ám mértéket tartva nem feltétlenül káros. Például a mérsékelt vörösborfogyasztás (napi 2-3 dl) magas antioxidáns tartalmának köszönhetően csökkenti a kardiovaszkuláris betegségek kockázatát, mely azonban csak a minőségi borfogyasztás esetén áll fenn.

Borok
(100ml)
Energia
(kJ / kcal)
Alkohol
(%)
Szénhidrát
(g)
Megjegyzés GI GL
Fehérbor 297 / 71 9,6 4,8 száraz 0 0
Rizling 315 / 75 9,5 2 száraz 0 0
Tokaji aszú 945 / 225 11 22,5 3 puttonyos 0 0
Tokaji muskotályos 480 / 115 10,5 10 édes 0 0
Vörösbor 286 / 68 8,2 2,4 száraz 0 0
Röviditalok
(100ml)
Energia
(kJ / kcal)
Alkohol
(%)
Szénhidrát
(g)
Megjegyzés GI GL
Pálinka 1088 / 260 40-50 0 0 0
Rum 967 / 231 40-50 0 0 0
Tequila 837 / 200 40-50 0 0 0
Vodka 967 / 231 40-50 0 0 0
Whisky 1038 / 248 40-50 0 0 0
Sörök
(500ml)
Energia
(kJ / kcal)
Alkohol
(%)
Szénhidrát
(g)
Megjegyzés GI GL
Alkoholmentes sör 418 / 100 0 25 0 0
Barna sör 1067 / 255 5,3 29,5 0 0
Világos sör 795 / 190 4,5 23 0 0