A következő tápanyagtáblázat az élelmiszerek kalória-, fehérje-, szénhidrát-, zsír- és rosttartalmán kívül azok glikémiás indexét és telítettségét is tartalmazza. A táblázatban a teljesség és az összehasonlítás kedvéért olyan nem paleo élelmiszerek is fel vannak tüntetve, mint például a hüvelyesek, a tejtermékek vagy a gabonafélék. Ezzel szemben a készételek nem kerültek felsorolásra, mivel a hozzáadott adalékanyagok miatt senkinek semmilyen formában nem szabadna fogyasztania őket.
Édesítőszerek • Aszalt gyümölcsök • Gyümölcsök • Zöldségek • Gombák • Halak • Húsok & belsőségek • Gabonafélék • Hüvelyesek • Tejtermékek • Tojás • Diófélék & olajos magvak • Zsírok & olajok • Savanyúságok • Ételízesítők • Alkoholos italok
Édesítőszerek kalóriatartalma
Egészségügyi szempontból érdemes lemondani a finomított cukor használatáról, mely számos egészségkárosító hatásán kívül rengeteg üres kalóriát juttat a szervezetbe, és elővenni a természetes édesítőszereket, melyek táplálékaink élvezeti értékének a növelésén túl olykor fontos tápanyagnak is tekinthetők.
Édesítőszerek (100g) |
Energia (kJ / kcal) |
Fehérje (g) |
Szénhidrát (g) |
Zsír (g) |
Rost (g) |
GI | GL |
Barnacukor | 1583 / 377 | 0 | 97,4 | 0 | 0 | 70 | 68.2 |
Gyümölcscukor / Fruktóz | 1697 / 405 | 0 | 99,8 | 0 | 0 | 20 | 20 |
Kókuszcukor | 1575 / 375 | 0 | 75 | 0 | 0 | 35 | 26 |
Kristálycukor | 1625 / 387 | 0 | 99,9 | 0 | 0 | 70 | 70 |
Nádcukor | 1575 / 375 | 0 | 100 | 0 | 0 | 70 | 70 |
Nyírfacukor / Xilit | 1008 / 240 | 0 | 25 | 0 | 0 | 7 | 1.8 |
Méz | 1362 / 236 | 0,4 | 81 | 0 | 0 | 60 | 48.6 |
Szőlőcukor / Glükóz | 1692 / 398 | 0 | 99,5 | 0 | 0 | 100 | 99.5 |
Sztívia / Stevia | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Aszalt gyümölcsök kalóriatartalma
Az aszalt gyümölcsök kalóriatartalma jóval magasabb, mint a friss gyümölcsöké, hiszen az aszalás során kivonták a gyümölcsből a vizet, s így a gyümölcscukor koncentráltabban van jelen. Mértékkel fogyasztva azonban a szárított gyümölcsök mindenképpen egy egészségesebb nassolási lehetőséget biztosítanak.
Aszalt gyümölcsök (100g) |
Energia (kJ / kcal) |
Fehérje (g) |
Szénhidrát (g) |
Zsír (g) |
Rost (g) |
GI | GL |
Aszalt áfonya | 1365 / 325 | 0 | 83 | 0 | 7,5 | 30 | 24.9 |
Aszalt alma | 1035 / 247 | 1,4 | 55 | 1,6 | 11,2 | 30 | 16,5 |
Aszalt ananász | 720 / 172 | 1,4 | 38,3 | 0,5 | 4,3 | 45 | 17.2 |
Aszalt cseresznye | 740 / 177 | 2,6 | 39 | 0,9 | 5,5 | 30 | 11.7 |
Aszalt eper | 479 / 144 | 2,9 | 19,6 | 1,4 | 7,1 | 30 | 5.7 |
Aszalt füge | 1100 / 270 | 3,5 | 62 | 1,3 | 6,5 | 50 | 31 |
Aszalt gyömbér | 1272 / 304 | 7,4 | 60 | 3,3 | 5,9 | 20 | 12 |
Aszalt körte | 1096 / 262 | 1,9 | 69,7 | 0,6 | 7,5 | 30 | 20.9 |
Aszalt mangó | 1319 / 314 | 1,5 | 82 | 0,8 | 5,2 | 55 | 45.1 |
Aszalt meggy | 1424 / 340 | 2,9 | 77,6 | 0,1 | 4,3 | 30 | 23.3 |
Aszalt őszibarack | 988 / 236 | 3 | 53,2 | 0,6 | 12,8 | 35 | 18.6 |
Aszalt papaya | 1084 / 258 | 4 | 65 | 1 | 12 | 60 | 39 |
Aszalt sárgabarack | 1012 / 241 | 3,4 | 63 | 0,5 | 7,3 | 30 | 18.9 |
Aszalt sárgadinnye | 1122 / 268 | 9 | 54 | 1 | 10,2 | 65 | 35.1 |
Aszalt szilva | 1140 / 271 | 2,3 | 62 | 2 | 1,6 | 40 | 24.8 |
Datolya | 1264 / 301 | 1,9 | 73 | 1,3 | 3,8 | 60 | 43.8 |
Mazsola | 1159 / 276 | 2,4 | 65 | 6,7 | 2,8 | 65 | 42.3 |
Gyümölcsök kalóriatartalma
A gyümölcsök fogyasztása magas víz-, vitamin- és rosttartalmuk miatt ajánlott. Azonban jó tudni, hogy – a bogyós gyümölcsök kivételével – szénhidráttartalmuk viszonylag magas, s a gyümölcscukor (fruktóz) savasít, így fogyasztásuk kifejezetten nagy mennyiségben nem javasolt.
Gyümölcsök (100g) |
Energia (kJ / kcal) |
Fehérje (g) |
Szénhidrát (g) |
Zsír (g) |
Rost (g) |
GI | GL |
Áfonya | 239 / 57 | 0,7 | 14,5 | 0,3 | 2,4 | 25 | 3.6 |
Alma | 326 / 78 | 0,4 | 20,7 | 0,2 | 1,3 | 35 | 7.3 |
Ananász | 213 / 51 | 0,4 | 12 | 0,7 | 0,4 | 50 | 6 |
Banán | 374 / 89 | 1,09 | 24,2 | 0,33 | 2,6 | 35-55 | 8.5-13.3 |
Birsalma | 239 / 57 | 0,4 | 15,3 | 0,1 | 1,9 | 35 | 5.4 |
Citrom | 105 / 25 | 0,8 | 7,5 | 0,3 | 2,2 | 20 | 1.5 |
Cseresznye | 255 / 61 | 0,8 | 14 | 0,7 | 0,4 | 20 | 2.8 |
Csipkebogyó | 276 / 66 | 3,6 | 8 | 1,3 | 7 | – | – |
Datolyaszilva | 294 / 70 | 0,6 | 18,6 | 0,2 | 3,6 | 50 | 9.3 |
Egres | 159 / 38 | 0,6 | 8 | 1,4 | 2,7 | 25 | 2 |
Eper | 142 / 34 | 0,9 | 7,2 | 0,6 | 0,8 | 25 | 1.8 |
Füge | 311 / 74 | 0,8 | 19,2 | 0,3 | 2,9 | 35 | 6.7 |
Görögdinnye | 122 / 29 | 0,5 | 6,5 | 0,2 | 0,8 | 75 | 4.9 |
Gránátalma | 347 / 83 | 1,6 | 18,7 | 1,1 | 5 | 35 | 6.5 |
Grapefruit | 146 / 35 | 0,5 | 7,2 | 1,6 | 0,4 | 25 | 1.8 |
Kajszibarack | 192 / 46 | 0,9 | 10,2 | 0,6 | 0,8 | 35 | 3.6 |
Kivi / Kiwi | 231 / 55 | 1 | 11,3 | 0,6 | 0,8 | 50 | 5.7 |
Körte | 209 / 50 | 0,4 | 12 | 0,4 | 2,6 | 30 | 3.6 |
Mandarin | 184 / 44 | 0,7 | 9,8 | 0,8 | 0,5 | 30 | 2.9 |
Mangó | 273 / 65 | 0,5 | 17 | 0,3 | 1,8 | 55 | 9.4 |
Málna | 117 / 28 | 1,2 | 5,4 | 0,8 | 5,6 | 25 | 1.4 |
Meggy | 213 / 51 | 0,8 | 11 | 1,4 | 0,3 | 20 | 2.2 |
Narancs | 167 / 40 | 0,6 | 8,5 | 1,5 | 0,5 | 40 | 3.4 |
Nektarin | 202 / 48 | 0,4 | 11,4 | 0,5 | 1,2 | 35 | 4 |
Őszibarack | 167 / 40 | 0,7 | 9 | 0,3 | 1 | 35 | 3.2 |
Pomelo | 160 / 38 | 0,8 | 9,6 | 0,04 | 1 | 25 | 2.4 |
Papaya | 164 / 39 | 0,6 | 9,8 | 0,1 | 1,8 | 60 | 5.9 |
Ribizli / Ribiszke | 138 / 33 | 0,6 | 7 | 1,2 | 4,3 | 25 | 1.8 |
Ringló | 247 / 59 | 0,8 | 13,5 | 0,8 | 0,6 | 55 | 7.4 |
Sárgadinnye | 143 / 34 | 0,8 | 8,2 | 0,2 | 0,9 | 65 | 5.3 |
Szeder | 134 / 32 | 0,8 | 6 | 1,8 | 4 | 25 | 1.5 |
Szilva | 238 / 54 | 0,7 | 13,1 | 0,5 | 0,5 | 35 | 4.6 |
Szőlő | 318 / 76 | 0,6 | 18,1 | 0,5 | 1,3 | 45 | 8.2 |
Zöldségek kalóriatartalma
Magas víz-, vitamin- és ásványi anyag tartalmuknak köszönhetően a zöldségek fontos szerepet játszanak egészségünk megőrzésében, illetve az ideális testalkat elérésében. Mivel azonban a főzés sok esetben tönkreteszi az értékes tápanyagok jelentős részét, fogyasztásuk leginkább nyersen ajánlott.
Zöldségek (100g) |
Energia (kJ / kcal) |
Fehérje (g) |
Szénhidrát (g) |
Zsír (g) |
Rost (g) |
GI | GL |
Articsóka | 198 / 47 | 3,2 | 10,5 | 0,1 | 6 | 20 | 2.1 |
Avokádó | 672 / 160 | 2 | 8,5 | 14,7 | 6,7 | 10 | 0.9 |
Bazsalikom | 172 / 41 | 3,2 | 5,1 | 0,8 | 3,1 | 5 | 0.3 |
Brokkoli | 100 / 24 | 3,3 | 2,1 | 0,2 | 0,8 | 15 | 0.3 |
Burgonya / Krumpli | 356 / 85 | 2,5 | 18,4 | 0,2 | 0,6 | 60-85 | 11-16 |
Cékla | 126 / 30 | 1,3 | 5,9 | 0,1 | 0,9 | 65 | 3.8 |
Cukkini | 67,2 / 16 | 1,2 | 3,4 | 0,2 | 1,1 | 15 | 0.5 |
Csicsóka | 466 / 111 | 1,6 | 24,1 | 0,6 | 3,1 | 50 | 12 |
Édesburgonya | 360 / 86 | 1,6 | 20,1 | 0,05 | 3 | 50 | 10 |
Fokhagyma | 559 / 133 | 6,8 | 26,3 | 0,1 | 0,8 | 30 | 7.9 |
Lilahagyma Póréhagyma Újhagyma Vöröshagyma |
176 / 42 151 / 36 176 / 42 163 / 39 |
0,9 2,2 0,9 1,2 |
10,1 6,3 8,5 8,3 |
0,08 0,3 0,3 0,1 |
1,4 1,3 2,8 0,7 |
15 15 15 15 |
1.5 1 1.3 1.3 |
Jamgyökér | 494 / 118 | 1,5 | 27,9 | 0,2 | 4,1 | 40 | 11.2 |
Karalábé | 160 / 38 | 2,1 | 6,9 | 0,2 | 0,8 | 70 | 4.8 |
Karórépa | 151 / 36 | 1,2 | 8,1 | 0,2 | 2,5 | 70 | 5.7 |
Karfiol | 121 / 29 | 2,4 | 3,9 | 0,4 | 0,9 | 15 | 0.6 |
Káposzta, fejes | 130 / 31 | 1,6 | 5,7 | 0,2 | 0,7 | 15 | 0.9 |
Káposzta, vörös | 95 / 23 | 1,5 | 3,5 | 0,2 | 2,5 | 15 | 0.5 |
Kelbimbó | 206 / 49 | 4,9 | 6,1 | 0,6 | 1,4 | 15 | 0.9 |
Kelkáposzta | 142 / 34 | 3,6 | 4,3 | 0,3 | 0,6 | 15 | 0.6 |
Kínai kel | 63 / 15 | 1,2 | 2 | 0,3 | 0,5 | 15 | 0.3 |
Kukorica, csemege | 531 / 127 | 4,7 | 23,6 | 1,6 | 1,5 | 55 | 13 |
Mángold | 79 / 19 | 1,8 | 3,7 | 0,2 | 1,6 | 20 | 0.7 |
Manióka | 669 / 160 | 1,4 | 38 | 0,3 | – | 55 | 20.9 |
Padlizsán | 105 / 25 | 1,3 | 4,8 | 0,2 | 0,7 | 20 | 1 |
Paradicsom | 92 / 22 | 1 | 4 | 0,2 | 0,5 | 15 | 0.6 |
Paraj / Spenót | 75 / 18 | 2,3 | 1,8 | 0,3 | 0,5 | 15 | 0.3 |
Paszternák / Pasztinák | 293 / 70 | 1,3 | 14,9 | 0,4 | 4 | 85 | 12.7 |
Patisszon / Csillagtök | 75 / 18 | 1,2 | 3,8 | 0,2 | 0,7 | 65 | 2.5 |
Petrezselyemgyökér / Fehérrépa | 107 / 26 | 1 | 4,7 | 0,2 | 3,5 | 50 | 2.4 |
Petrezselyemzöld | 260 / 62 | 4,4 | 9,8 | 0,4 | 1,4 | 5 | 0.5 |
Rebarbara | 88 / 21 | 0,9 | 4,5 | 0,2 | 1,8 | 15 | 0.6 |
Retek, fekete | 42 / 10 | 1,2 | 3,5 | 0,1 | 0,8 | 15 | 0.5 |
Retek, hónapos | 63 / 15 | 1,2 | 2,2 | 0,1 | 0,8 | 15 | 0.3 |
Saláta, fejes | 64 / 16 | 1,4 | 2 | 0,3 | 0,6 | 15 | 0.3 |
Saláta, jégsaláta | 59 / 14 | 0,9 | 2,9 | 0,1 | 1,2 | 15 | 0.4 |
Sárgarépa | 146 / 35 | 1,2 | 8,1 | 0,2 | 1,0 | 40 | 3.2 |
Sóska | 96 / 23 | 2,4 | 2,3 | 0,5 | 0,5 | 15 | 0.4 |
Spárga | 84 / 20 | 2,2 | 3,8 | 0,1 | 1,5 | 15 | 0.6 |
Sütőtök | 322 / 77 | 1,5 | 16,5 | 0,6 | 0,7 | 75 | 12.4 |
Tarlórépa | 117 / 28 | 0,9 | 6,4 | 0 | 0,5 | 85 | 5.4 |
Torma | 266 / 64 | 2,8 | 11,7 | 0,3 | 7,5 | – | – |
Tök | 126 / 30 | 1,1 | 6,1 | 0,1 | 0,8 | 65 | 4 |
Uborka | 46 / 11 | 1 | 1,7 | 0,1 | 0,6 | 15 | 0.3 |
Vitaminpaprika | 109 / 26 | 1 | 6 | 0,3 | 2 | 15 | 0.9 |
Zellergyökér | 121 / 29 | 1,4 | 5 | 0,3 | 1 | 85 | 4.3 |
Zöldpaprika | 84 / 20 | 1,2 | 3 | 0,3 | 0,9 | 15 | 0.5 |
Gombák kalóriatartalma
A gombák fehérjéi tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat. Számtalan hasznos tápanyag forrásai (rostok, D-, B2-, B3-, B5- és B12-vitamin, kálium, szelén, réz), miközben fogyasztásuk csekély kalória-bevitellel jár. Ennek köszönhetően cukorbetegek is bátran fogyaszthatják.
Gombák (100g) |
Energia (kJ / kcal) |
Fehérje (g) |
Szénhidrát (g) |
Zsír (g) |
Rost (g) |
GI | GL |
Csiperke | 163 / 39 | 5,9 | 3,3 | 0,2 | 0,8 | 15 | 0.5 |
Laskagomba | 175 / 42 | 1,9 | 6 | 0,7 | 2,8 | 15 | 0.9 |
Vargánya | 168 / 40 | 5,7 | 3,8 | 0,2 | 1 | 15 | 0.6 |
Halak kalóriatartalma
A halak húsa könnyen emészthető, telítetlen omega-3 zsírsavban gazdag. A bennük található A- és D-vitamin semlegesíti a szabadgyököket és növeli a betegségekkel szembeni ellenálló képességet. Ezenkívül B1- és B2-vitamint is tartalmaznak, továbbá vas-, szelén-, cink-, és jódtartalmuk is jelentős.
Édesítőszerek (100g) |
Energia (kJ / kcal) |
Fehérje (g) |
Szénhidrát (g) |
Zsír (g) |
Rost (g) |
GI | GL |
Angolna | 1200 / 285 | 15 | 0 | 25 | 0 | 0 | 0 |
Busa | 384 / 92 | 18 | 0,6 | 1,9 | 0 | 0 | 0 |
Fogas | 351 / 84 | 19 | 0,2 | 0,8 | 0 | 0 | 0 |
Harcsa | 326 / 78 | 17,5 | 0,2 | 0,8 | 0 | 0 | 0 |
Heck | 374 / 89 | 20,2 | 0 | 0,9 | 0 | 0 | 0 |
Hering (olajos) | 1540 / 368 | 15,9 | 0 | 33,8 | 0 | 0 | 0 |
Kagyló | 311 / 74 | 12,8 | 2,6 | 1 | 0 | 0 | 0 |
Kaviár | 1117 / 266 | 26 | 4,6 | 16 | 0 | 0 | 0 |
Keszeg | 320 / 77 | 16,9 | 0,2 | 0,8 | 0 | 0 | 0 |
Lazac | 865 / 206 | 20 | 0 | 14 | 0 | 0 | 0 |
Makrélafilé | 895 / 216 | 14 | 1,2 | 17 | 0 | 0 | 0 |
Ponty | 420 / 100 | 16 | 0,1 | 4 | 0 | 0 | 0 |
Rák | 335 / 79 | 17,2 | 0 | 1,1 | 0 | 0 | 0 |
Süllő | 410 / 98 | 18,4 | 0 | 2 | 0 | 0 | 0 |
Szardínia (olajos) | 1184 / 283 | 22,5 | 0 | 21,4 | 0 | 0 | 0 |
Tonhal (olajos) | 832 / 198 | 29 | 0 | 8,2 | 0 | 0 | 0 |
Tőkehalfilé | 364 / 87 | 19,4 | 1,2 | 0,5 | 0 | 0 | 0 |
Tőkehalmáj | 2586 / 613 | 5,1 | 1 | 66,6 | 0 | 0 | 0 |
Tőkehalmáj (olajos) | 2962 / 707 | 3,3 | 0,6 | 78,2 | 0 | 0 | 0 |
Húsok & belsőségek kalóriatartalma
A mértékletes húsfogyasztás hozzájárul a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz azáltal, hogy a szervezet egészséges működése számára nélkülözhetetlen tápanyagokat biztosít, mint az esszenciális aminosavak, vagy az A-, B, és D-vitamin. Fontos azonban, hogy ezeket csak a minőségi húsok tartalmazzák.
Húsok és belsőségek (100g) |
Energia (kJ / kcal) |
Fehérje (g) |
Szénhidrát (g) |
Zsír (g) |
Rost (g) |
GI | GL |
Bárányagy | 510 / 122 | 10,4 | 0 | 8,6 | 0 | 0 | 0 |
Bárányhús | 812 / 194 | 19,7 | 0,3 | 12,7 | 0 | 0 | 0 |
Bélszín | 1058 / 252 | 27,3 | 0 | 15 | 0 | 0 | 0 |
Borjúhús | 502 / 110 | 19,5 | 0,3 | 4,5 | 0 | 0 | 0 |
Borjúmáj | 586 / 140 | 19,9 | 2,9 | 4,9 | 0 | 0 | 0 |
Borjútüdő | 377 / 90 | 16,3 | 0 | 2,3 | 0 | 0 | 0 |
Kacsahús | 781 / 186 | 19 | 0,4 | 12 | 0 | 0 | 0 |
Csirkecomb | 556 / 132 | 20,9 | 0,5 | 5,2 | 0 | 0 | 0 |
Csirkemell | 440 / 110 | 24,7 | 0,5 | 1 | 0 | 0 | 0 |
Csirkemáj | 525 / 125 | 20 | 3 | 3,7 | 0 | 0 | 0 |
Csirkeszív | 640 / 153 | 15,6 | 0,7 | 9,3 | 0 | 0 | 0 |
Libahús | 1590 / 380 | 16 | 0,2 | 35 | 0 | 0 | 0 |
Libamáj | 891 / 203 | 22,1 | 0,5 | 40,2 | 0 | 0 | 0 |
Marhahátszín | 958 / 228 | 16 | 0,6 | 19 | 0 | 0 | 0 |
Marhalapocka | 596 / 142 | 21 | 0,6 | 6,2 | 0 | 0 | 0 |
Marhamáj | 527 / 126 | 20,9 | 3,6 | 3,1 | 0 | 0 | 0 |
Marhanyelv | 937 / 224 | 14,9 | 3,7 | 16,1 | 0 | 0 | 0 |
Marhaszív | 496 / 112 | 17,7 | 0,1 | 3,9 | 0 | 0 | 0 |
Nyúlhús | 479 / 112 | 22 | 0 | 2,3 | 0 | 0 | 0 |
Pacal | 686 / 164 | 15,9 | 0 | 11,2 | 0 | 0 | 0 |
Pulykahús | 785 / 187 | 29 | 0 | 7 | 0 | 0 | 0 |
Pulykamell | 437 / 104 | 17 | 4,2 | 1,6 | 0,5 | 0 | 0 |
Sertéshús | 668 / 159 | 21 | 0,4 | 8,1 | 0 | 0 | 0 |
Sertésmáj | 569 / 136 | 19,5 | 2,5 | 5,3 | 0 | 0 | 0 |
Sertésszív | 497 / 118 | 17,3 | 1,3 | 4,4 | 0 | 0 | 0 |
Szarvashús / Vadhús | 630 / 150 | 30 | 0 | 2,6 | 0 | 0 | 0 |
Velő / Csontvelő | 3301 / 786 | 6,7 | 0 | 84,4 | 0 | 0 | 0 |
Gabonafélék kalóriatartalma
Más táplálékforrásokhoz képest a gabonaféléknek alacsony a tápanyagtartalmuk, ráadásul magas szénhidráttartalmuk miatt a vércukor szélsőséges ingadozását okozzák. Ezen kívül olyan antinutritív anyagokat tartalmaznak (glutén, lektinek, fitátok), melyek számos egészségügyi probléma kiváltó okai lehetnek.
Gabonafélék (100g) |
Energia (kJ / kcal) |
Fehérje (g) |
Szénhidrát (g) |
Zsír (g) |
Rost (g) |
GI | GL |
Árpagyöngy | 1460 / 349 | 9 | 75 | 1,4 | 1,5 | 35 | 26.3 |
Bulgur | 1361 / 325 | 9 | 69 | 1 | 10,3 | 50 | 34.5 |
Búza Búzakorpa Búzaliszt |
1390 / 331 | 14,4 | 64,4 | 1,8 | 1,7 | 40 | 25.8 |
700 / 170 | 15 | 15 | 55 | 50 | 40 | 6 | |
1540 / 368 | 12,3 | 76,3 | 1,3 | 0,2 | 85 | 64.9 | |
Búza, puffasztott | 1485 / 351 | 9 | 70 | 1,8 | 2,5 | 80 | 56 |
Graham liszt | 1490 / 351 | 11,7 | 69,4 | – | – | 55 | 38.2 |
Hajdina | 1440 / 343 | 13,3 | 71,5 | 3,4 | 40 | 28.6 | |
Köles | 1520 / 362 | 11 | 70,6 | 3,9 | 1 | 70 | 49.4 |
Kukoricadara Kukoricaliszt |
1399 / 334 | 9 | 64,6 | 4 | 9,2 | 75 | 48.5 |
1533 / 362 | 7 | 75 | 4 | – | 75 | 56.3 | |
Kuszkusz | 1481 / 349 | 10,8 | 71,5 | 2,2 | – | 60 | 42.9 |
Quinoa | 1571 / 374 | 13,1 | 68,9 | 5,8 | 5,9 | 40 | 27.6 |
Rizs, fehér Rizs, barna |
1443 / 345 | 8,0 | 77,5 | 0,3 | 0,5 | 55 | 42.6 |
1520 / 362 | 7,5 | 76,2 | 2,7 | 3,4 | 50 | 38.1 | |
Rizs, puffasztott | 1490 / 356 | 9,0 | 80 | – | – | 60 | 48 |
Rizsliszt | 1484 / 350 | 6 | 79 | 1 | – | 95 | 75 |
Rozsliszt | 1439 / 344 | 10,0 | 73,6 | 1,1 | 1,0 | 50 | 36.8 |
Tönkölybúza | 1350 / 323 | 14,0 | 59 | 3,0 | 8,0 | 65 | 38.4 |
Zab Zabkorpa Zabliszt |
1634 / 389 | 17 | 66,3 | 6,9 | 10,8 | 40 | 26.5 |
1424 / 340 | 15,3 | 57 | 5,5 | 27,8 | 55 | 31.4 | |
1697 / 404 | 14,7 | 65,7 | 9,1 | 6,5 | 60 | 39.4 | |
Zabpehely | 1579 / 376 | 14,4 | 64,3 | 6,8 | 1,0 | 40 | 25.7 |
Hüvelyesek kalóriatartalma
A száraz hüvelyesek fehérje-, szénhidrát- és rosttartalma igen magas, valamint említésre méltó B1-vitamin, kálium és magnézium tartalmuk. Ám a paleo nem javasolja fogyasztásukat, mivel magas fitát tartalmuk gátolja a tápanyagok felszívódását, lektin tartalmuk pedig áteresztővé teheti a bélfalat.
Hüvelyesek (100g) |
Energia (kJ / kcal) |
Fehérje (g) |
Szénhidrát (g) |
Zsír (g) |
Rost (g) |
GI | GL |
Amerikai mogyoró / Földimogyoró | 2560 / 610 | 26,7 | 14,7 | 47,2 | 0 | 15 | 2.2 |
Csicseriborsó | 592 / 141 | 7,5 | 21,2 | 2,7 | 10,7 | 35 | 7.4 |
Lencse | 1393 / 333 | 26 | 53 | 1,9 | 10,6 | 30 | 15.9 |
Sárgaborsó | 1315 / 314 | 21,7 | 53 | 1,5 | 23 | 25 | 13.3 |
Szárazbab | 1310 / 313 | 21,9 | 54,1 | 1 | 24 | 30 | 16.2 |
Szójabab | 2150 / 512 | 45 | 18,3 | 20,6 | 15,2 | 15 | 2.8 |
Zöldbab | 167 / 40 | 2,6 | 6,8 | 0,3 | 2 | 30 | 2 |
Zöldborsó / Cukorborsó | 368 / 88 | 7 | 14 | 0,4 | 2,7 | 35 | 4.9 |
Tejtermékek kalóriatartalma
A nyers tej számos fontos tápanyag forrása, többek között B-vitamin, kalcium, foszfor, cink és szelén, melyek egy része azonban elvész a hőkezelés során. Ráadásul a tejfehérjét, a kazeint összefüggésbe hozták az 1-es típusú cukorbetegséggel, tehát a paleo nem javasolja a tejtermékek fogyasztását.
Tejtermékek (100g) |
Energia (kJ / kcal) |
Fehérje (g) |
Szénhidrát (g) |
Zsír (g) |
Rost (g) |
GI | GL |
Juhsajt | 1507 / 360 | 23,6 | 1,4 | 28,7 | 0 | 25 | 0.4 |
Juhtúró | 1190 / 284 | 15,7 | 0,8 | 24 | 0 | 25 | 0.2 |
Kecskesajt | 1516 / 361 | 23,5 | 1,9 | 28,9 | 0 | 25 | 0.5 |
Kecsketej | 298 / 71 | 3,7 | 4,6 | 4,3 | 0 | 25 | 1.2 |
Kefir | 272 / 65 | 3,3 | 3,6 | 3,5 | 0 | 25 | 0.9 |
Tehéntej (1,5%) | 202 / 48 | 3,4 | 5,3 | 1,5 | 0 | 35 | 1.9 |
Tehéntej (2,8%) | 252 / 60 | 3,4 | 5,3 | 2,8 | 0 | 30 | 1.6 |
Tehéntúró | 823 / 197 | 17,9 | 3,5 | 12,4 | 0 | 25 | 0.9 |
Tejföl | 723 / 173 | 3,3 | 3,9 | 16 | 0 | 25 | 1 |
Tejszín | 1221 / 292 | 2,6 | 3 | 30 | 0 | 25 | 0.8 |
Tojás kalóriatartalma
A tojás bőséges forrása a fehérjéknek és számos nélkülözhetetlen tápanyagnak, mint a D- és B12-vitamin, folsav és szelén, melyek kapcsolatban állnak a szívbetegség, a magas vérnyomás és a kognitív képesség hanyatlásának megelőzésével. A tojás rendszeres fogyasztása tehát a kiegyensúlyozott táplálkozás része.
Tojás (db) |
Energia (kJ / kcal) |
Fehérje (g) |
Szénhidrát (g) |
Zsír (g) |
Rost (g) |
GI | GL |
Fürjtojás (10g) | 67 / 16 | 1,3 | 0 | 1,1 | 0 | 0 | 0 |
Kacsatojás (70g) | 544/ 130 | 9 | 1 | 9,7 | 0 | 0 | 0 |
Libatojás (144g) | 1112 / 266 | 20 | 2 | 19,2 | 0 | 0 | 0 |
Pulykatojás (80g) | 565 / 135 | 10,8 | 0,9 | 9,4 | 0 | 0 | 0 |
Tyúktojás (50g) Tojásfehérje Tojássárgája |
285 / 68 59 / 14 226 / 54 |
5,4 3,0 2,4 |
0,3 0,2 0,1 |
5,0 0,1 4,9 |
0 0 0 |
0 0 0 |
0 0 0 |
Diófélék & olajos magvak kalóriatartalma
Az olajos magvak szív- és érrendszeri védőhatásuk és gyulladáscsökkentő tulajdonságuk mellett csökkentik a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét is, valamint hatásosak depresszió ellen. Mindez a bennük található vasnak, magnéziumnak és omega-3 zsírsavnak köszönhető.
Diófélék és olajos magvak (100g) |
Energia (kJ / kcal) |
Fehérje (g) |
Szénhidrát (g) |
Zsír (g) |
Rost (g) |
GI | GL |
Dió | 2740 / 654 | 18,6 | 11,7 | 57 | 2,8 | 15 | 1.8 |
Gesztenye | 700 / 167 | 4,8 | 32,6 | 1,5 | 2,8 | 60 | 19.6 |
Kesudió | 2500 / 600 | 18 | 32 | 42 | 1,4 | 20 | 6.4 |
Kókuszdió | 1487 / 354 | 3,3 | 15,2 | 33,5 | 9 | 35 | 5.3 |
Lenmag | 1558 / 376 | 18,3 | 28,9 | 42,2 | 27,3 | 35 | 10.1 |
Mandula | 2630 / 627 | 27,6 | 6,8 | 52,2 | 3,7 | 15 | 1 |
Makadámdió | 3016 / 718 | 7.91 | 13,82 | 75,77 | 8,6 | 20 | 2.8 |
Mák | 2250 / 537 | 20,5 | 23,9 | 38,2 | 19,5 | 30 | 7.2 |
Napraforgómag | 2435 / 582 | 19,3 | 24 | 49,8 | 8,6 | 35 | 8.4 |
Paradió / Brazil dió | 2902 / 691 | 9,2 | 13,9 | 72 | 9,6 | 20 | 2.8 |
Pekándió | 2900 / 691 | 9,1 | 13,8 | 71,9 | 9,4 | 20 | 2.8 |
Pisztácia | 2339 / 557 | 20,6 | 28 | 44,4 | 10,3 | 15 | 4.2 |
Szezámmag | 2385 / 570 | 20 | 21 | 50 | 11,9 | 35 | 7.4 |
Tökmag | 2862 / 636 | 33,9 | 3,6 | 51,5 | 0 | 25 | 0.9 |
Törökmogyoró | 2900 / 691 | 15,6 | 8,7 | 63,5 | 3,2 | 25 | 2.2 |
Zsírok & olajok kalóriatartalma
A közhiedelemmel ellentétben a zsiradékok fogyasztása is elengedhetetlen. Feladatuk a sejtépítés, a zsírban oldódó vitaminok tárolása, segítik a szervezet önellátását, illetve mechanikai védelmet és hőszigetelést nyújtanak. Amire oda kell figyelni, az az elfogyasztott zsírok aránya és mennyisége.
Zsírok és olajok (100g) |
Energia (kJ / kcal) |
Fehérje (g) |
Szénhidrát (g) |
Zsír (g) |
Rost (g) |
GI | GL |
Kókuszolaj / Kókuszzsír | 3677 / 878 | 0,8 | 0,01 | 99 | 0 | 0 | 0 |
Libazsír | 3736 / 893 | 0,5 | 0 | 99 | 0 | 0 | 0 |
Margarin | 3180 / 760 | 0,5 | 0,4 | 84 | 0 | 0 | 0 |
Napraforgóolaj | 3757 / 898 | 0 | 0 | 99,8 | 0 | 0 | 0 |
Olívaolaj | 3367 / 819 | 0 | 0 | 91 | 0 | 0 | 0 |
Sertészsír | 3757 / 898 | 0,1 | 0 | 99,7 | 0 | 0 | 0 |
Szalonna | 2925 / 699 | 4,2 | 0 | 75,8 | 0 | 0 | 0 |
Tökmagolaj | 3682 / 896 | 0 | 0 | 99,5 | 0 | 0 | 0 |
Vaj / Teavaj | 3024 / 724 | 0,4 | 0,5 | 80 | 0 | 0 | 0 |
Savanyúságok kalóriatartalma
A fermentált, azaz erjesztett élelmiszerek hozzájárulnak beleink egészséges baktériumflórájának fenntartásához. Serkentik az emésztést és az anyagcserét, ezáltal megszüntetve az emésztési problémákat és a puffadást, valamint elősegítik az enzimek kibocsátását, s így a tápanyagok felszívódását.
Savanyúságok (100g) |
Energia (kJ / kcal) |
Fehérje (g) |
Szénhidrát (g) |
Zsír (g) |
Rost (g) |
GI | GL |
Csemegeuborka | 65 / 15 | 0,6 | 2,6 | 0,1 | 0 | – | – |
Kovászos uborka | 50 / 12 | 0,7 | 1,9 | 0,2 | 0,6 | – | – |
Olajbogyó, zöld | 607 / 145 | 1,3 | 3,8 | 15,3 | 3,3 | – | – |
Olívabogyó, érett | 481 / 115 | 0,8 | 6,3 | 10,7 | 3,2 | – | – |
Savanyú káposzta | 84 / 20 | 1,1 | 3,4 | 0,2 | 0,7 | – | – |
Ételízesítők kalóriatartalma
Bár a hozzáadott adalékanyagok és cukor/só miatt a bolti ételízesítők és fűszerkeverékek zöme kerülendő, szinte egytől egyig elkészíthetőek házilag is. Az eredmény egy gazdag ízvilágot nyújtó hozzávaló, mely fokozza az ételek élvezeti értékét, sőt, bizonyos fűszerek gyógynövényként is ismeretesek.
Ételízesítők (100g) |
Energia (kJ / kcal) |
Fehérje (g) |
Szénhidrát (g) |
Zsír (g) |
Rost (g) |
GI | GL |
Almaecet | 72 / 17 | 0,1 | 0,2 | 0 | 0 | 5 | 0 |
Balzsamecet | 392 / 92 | 0,1 | 19 | 0 | 0 | 5 | 1 |
Borecet | 79 / 19 | 0,4 | 0,6 | 0 | 0 | 5 | 0 |
Édeskömény | 1529 / 365 | 17 | 38 | 16 | 17 | 5 | 1.9 |
Fűszerpaprika | 1336 / 318 | 12 | 57 | 17,3 | 27,2 | 5 | 2.9 |
Ketchup | 484 / 116 | 1,7 | 25 | 0,1 | 1,6 | 55 | 13.8 |
Majonéz | 3083 / 734 | 2,5 | 3,5 | 78,9 | 0 | 60 | 2.1 |
Mustár | 395 / 94 | 5,1 | 4,5 | 6,2 | 0 | 35 | 1.6 |
Piros arany | 298 / 71 | 2,1 | 5,8 | 4,4 | 0 | – | – |
Só | 0 / 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Alkoholos italok kalóriatartalma
Az alkoholfogyasztás nem kifejezetten egészséges, ám mértéket tartva nem feltétlenül káros. Például a mérsékelt vörösborfogyasztás (napi 2-3 dl) magas antioxidáns tartalmának köszönhetően csökkenti a kardiovaszkuláris betegségek kockázatát, mely azonban csak a minőségi borfogyasztás esetén áll fenn.
Borok (100ml) |
Energia (kJ / kcal) |
Alkohol (%) |
Szénhidrát (g) |
Megjegyzés | GI | GL |
Fehérbor | 297 / 71 | 9,6 | 4,8 | száraz | 0 | 0 |
Rizling | 315 / 75 | 9,5 | 2 | száraz | 0 | 0 |
Tokaji aszú | 945 / 225 | 11 | 22,5 | 3 puttonyos | 0 | 0 |
Tokaji muskotályos | 480 / 115 | 10,5 | 10 | édes | 0 | 0 |
Vörösbor | 286 / 68 | 8,2 | 2,4 | száraz | 0 | 0 |
Röviditalok (100ml) |
Energia (kJ / kcal) |
Alkohol (%) |
Szénhidrát (g) |
Megjegyzés | GI | GL |
Pálinka | 1088 / 260 | 40-50 | 0 | 0 | 0 | |
Rum | 967 / 231 | 40-50 | 0 | 0 | 0 | |
Tequila | 837 / 200 | 40-50 | 0 | 0 | 0 | |
Vodka | 967 / 231 | 40-50 | 0 | 0 | 0 | |
Whisky | 1038 / 248 | 40-50 | 0 | 0 | 0 |
Sörök (500ml) |
Energia (kJ / kcal) |
Alkohol (%) |
Szénhidrát (g) |
Megjegyzés | GI | GL |
Alkoholmentes sör | 418 / 100 | 0 | 25 | 0 | 0 | |
Barna sör | 1067 / 255 | 5,3 | 29,5 | 0 | 0 | |
Világos sör | 795 / 190 | 4,5 | 23 | 0 | 0 |