Paleo zellerkrémleves

Paleo zellerkrémleves

Közeleg a tél, ilyenkor nincs is jobb, mint egy finom és tápláló krémleves… S habár a zöldséges krémleveseknek egész évben szezonjuk van, de télen a fokozott vitaminhiány és a hűs-borongós időjárás ellen is nagyon jó gyógyír egy-egy gazdag, selymes krémleves. Arról nem is beszélve, hogy bizonyos zöldségekhez – mint például a zellerhez – kifejezetten illik ez az elkészítési forma…

A zellernek egyébként mind a gumója, mind pedig a szára és a levelei fogyaszthatóak. Zöldje a májusi palántázási időszak után folyamatosan szedhető, gumója őszre húsosodik. Felhasználható nyersen salátákhoz, de kiváló fűszerei a különféle főzelékeknek, leveseknek, mártásoknak is. Veseműködést serkentő hatásán kívül emésztési panaszok, étvágytalanság esetén is gyakran alkalmazzák, illetve kedvező hatással van a vércukorszintre is. Ásványi anyagokban (nátrium, kalcium, kálium, magnézium, vas) és vitaminokban (A-, B- és C-vitaminban) rendkívül gazdag, minek köszönhetően nagyszerű immunerősítő a téli időszakban…

ELŐKÉSZÍTÉS FŐZÉSI IDŐ ÖSSZESEN
 10 perc  20 perc 30 perc

Hozzávalók 4 személyre

1 nagyobb zellergumó
1 közepes vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1-2 ek libazsír vagy kókuszzsír
Só, bors, őrölt szerecsendió ízlés szerint
Friss zellerzöld vagy petrezselyemzöld
1-1,5 l víz

 

Recept elkészítése

1. Aprítsd fel a vöröshagymát, majd kis lángon forró zsiradékon dinszteljed meg! Míg a vöröshagyma pirul, hámozzad meg és kockázzad fel a zellergumót, majd piríts rajta is egyet. Pár percnyi dinsztelés után öntsed fel annyi vízzel, amennyi épp ellepi!

2. Add hozzá az apróra vágott fokhagymát, sózd, borsozd, fűszerezd őrölt szerecsendióval, és főzzed 20 percig, amíg a zöldségek meg nem puhulnak.

3. Amennyiben szükséges, főzés során pótold a vizet (ennek mennyisége attól is függ, hogy milyen sűrű krémlevest szeretnél). Ha puhára főttek a zöldségek, botmixerrel pürésítsd az egészet, és már kész is van az ínycsiklandó zellerkrémleves! Jó étvágyat!

TIPP: Tálalás előtt szórd meg egy kevés friss zeller- vagy petrezselyemzölddel, illetve akár némi durvára tört dióbelet vagy pirított fenyőmagot is adhatsz hozzá levesbetétnek, de magában is nagyon finom.