E-szám |
Adalékanyag neve |
Adalékanyag tulajdonságai |
E400 |
Alginsav |
Barnamoszatból nyert sűrítő, zselésítő, stabilizátor, emulgeálószer. |
E401 |
Nátrium-alginát |
A növényi eredetű alginsav (E400) sói, élelmiszeripari felhasználásuk szempontjából sűrítők, zselésítők, stabilizátorok, emulgeálószerek. A gyógyszeriparban, valamint a textilgyártás során is alkalmazzák őket. |
E402 |
Kálium-alginát |
E403 |
Ammónium-alginát |
E404 |
Kalcium-alginát |
E405 |
Propándiol-alginát |
A növényi eredetű alginsav (E400) származéka, de propilén-glikolt (1520) is tartalmaz, ami nagyobb mennyiségben májproblémákat okozhat. Ezen kívül egyes kutatások szerint csökkenti az ásványi anyagok és vitaminok felszívódását a szervezetben. Az ellentmondásos kutatási eredmények ellenére széles körben elterjedt a gyerekeknek szánt élelmiszerekben. |
E406 |
Agaragar |
Tengeri vörösmoszatokból nyert sűrítő, zselésítő. Ártalmatlannak tartják, de nagy mennyiségben allergén, illetve gátolja az ásványi anyagok felszívódását. |
E407 |
Karragén |
Tengeri hínárból előállított sűrítő, zselésítő. Sokáig ártalmatlannak tartották, de 1969-ben tanulmányok bizonyították káros mellékhatásait: gyulladáskeltő hatásából kifolyólag több emésztőszervi megbetegedés kiváltó oka lehet, például a fekélyes vastagbélgyulladásé vagy a vastagbélráké, illetve a cukorbetegséggel is összefüggésbe hozták. Gyakran használják ún. egészséges termékekben, például növényi tejekben, mint sűrítőanyagot! |
E407a |
Feldolgzott euchemamoszat |
E410 |
Szentjánoskenyér-liszt |
Szentjánoskenyérfa magjából előállított térfogatnövelő, emulgeálószer. Nagy dózisban puffadást okozhat. |
E412 |
Guargumi |
Guarbab magjából előállított stabilizátor, emulgeálószer. Allergiás reakciókat, hasi görcsöket, puffadást, illetve az ásványi anyagok és vitaminok rossz felszívódását okozhatja. |
E413 |
Tragantmézga |
Csődfüvek gyökeréből kivont sűrítőanyag, stabilizátor, emulgeálószer. Nagy dózisban puffadást okozhat. |
E414 |
Gumiarábikum /Arabmézga |
Egyes akáciafajok gumiszerű váladéka, melyet az élelmiszeriparban szirupok, gumi- és pillecukrok állagának elnyeréséért használnak. Allergiás reakciókat, valamint az ásványi anyagok és vitaminok rossz felszívódását okozhatja. |
E415 |
Xantángumi |
Egy baktériumfaj cukor erjesztése során állítja elő, azonban gyakran kukoricakeményítőből állítják elő, így nem kizárt a genetikailag módosított eredet. Asztmarohamot, bőrirritációt okozhat. |
E416 |
Karaya-gumi |
Növényi eredetű sűrítőanyag, stabilizátor, emulgeálószer. Számos élelmiszerben megtalálható, nagy mennyiségben történő fogyasztás esetén puffadás léphet fel. |
E417 |
Taramag liszt |
Növényi eredetű sűrítőanyag, stabilizátor Enyhén allergén lehet. |
E418 |
Gellán-gumi |
Egy baktériumfaj cukor erjesztése során állítja elő, kevés adat van róla. Nagy dózisban puffadást okozhat. |
E420 |
Szorbitol / Szorbitszirup |
Gyümölcsökben is megtalálható cukoralkohol, melyet az élelmiszeripar édesítőszerként, nedvességnövelő anyagként használ. Elsősorban köhögés elleni szirupokban, diétás élelmiszerekben, cukormentes rágógumikban alkalmazzák. Nagy mennyiségben puffadást okozhat. Egy éves kor alatt fogyasztása tilos, mert ekkor még nem alakul ki a lebontásához szükséges enzim. |
E421 |
Mannit |
Szintetikusan előállított édesítőszer, csomósodásgátló. Nagy mennyiség elfogyasztása esetén puffadás, hasmenés léphet fel. |
E422 |
Glicerin |
Állati zsírokban és növényi olajokban egyaránt jelenlevő cukoralkohol, melyet az élelmiszeriparban a víztartalom megőrzésére, oldószerként, édesítőszerként alkalmaznak. Állapotosoknak és gyereknek adalékanyagként nem ajánlott. |
E425 |
Konjak |
Növényi eredetű emulgeálószer, melyet főként mártások és pudingok sűrítéséhez használnak, mivel a vízzel rendkívül viszkózus gélt alkot. Puffadást, hasmenést, a vitaminok rossz felszívódását okozhatja. |
E430 |
Polioxietilén(8)-sztearát |
Szintetikusan előállított adalékanyagok, melyeket az élelmiszeriparban főként emulgeálószerként, sűrítőanyagként, stabilizátorként használnak, többek között szószokban (E430), pudingokban (E431), jégkrémekben és üdítőitalokban (E432), és tortákban (E434, E435, E436). Lehetséges mellékhatásaik közé tartoznak az emésztési problémák, hólyagkő és vesekő képződése, tumorok kialakulása, illetve gátolják a vas felszívódását. Veszélyes, rákkeltő adalékanyagok, fogyasztásuk mindenáron kerülendő! |
E431 |
Polioxietilén(40)-sztearát |
E432 |
Polioxietilén(20)-szorbitán-laurát |
E433 |
Polioxietilén(20)-szorbitán-oleát |
E434 |
Polioxietilén(20)-szorbitán-palmitát |
E435 |
Polioxietilén(20)-szorbitán-sztearát |
E436 |
Polioxietilén(20)-szorbitán-trisztearát |
E440a |
Pektin |
Növényi eredetű zselésítő, emulgeálószer, mely húsos gyümölcsök, például alma sejtfalából állítható elő. A legtöbb estben lekvárok, dzsemek zselésítésére használják. |
E440b |
Amidált pektin |
A pektin (440a) származéka. |
E441 |
Zselatin |
Állati eredetű sűrítő, zselésítő, emulgeálószer, melyet leginkább a szarvasmarha vagy sertés csontjából és kötőszövetéből kivont kollagénből, hidrolízis útján állítanak elő. Az iparilag előállított zselatinnak nem sok köze van a házilag készítetthez, mivel az összetevők koncentrációja erősen függ a zselatin elkészítésének módjától és a felhasznált alapanyagoktól, így adalékanyagként lehetőleg mellőzzük fogyasztását! |
E442 |
Ammónium-foszfatid |
Kakaóalapú élelmiszerekben használt szintetikus emulgeálószer. |
E443 |
Brómozott növényi olaj (BVO) |
Szénsavas üdítőkben használt emulgeálószer és stabilizátor, mely nagy valószínűség szerint rákkeltő. |
E444 |
Szacharóz-acetát-izobutiráz |
Szintetikus stabilizátor és emulgeálószer, opálosító anyag alkoholos és üdítőitalokban. |
E445 |
Glicerin-észterek természetes gyantából |
Gyantából nyert szintetikus stabilizátor. Genetikailag módosított alapanyagok alkalmazása lehetséges. |
E450 |
Difoszfátok / Pirofoszfátok |
Szintetikus emulgeáló- és térfogatnövelő szerek, stabilizátorok, illetve savanyúságot szabályozó anyagok; a foszforsav nátriummal, káliummal, illetve kalciummal alkotott sói, melyek nagy dózisban hiperaktivitást, az ásványi anyagok rossz felszívódását, illetve emésztési problémákat okozhatnak. (Megj.: a dinátrium-difoszfát a sütőpor egyik komponense!) |
E451 |
Trifoszfátok |
E452 |
Polifoszfátok |
E459 |
Béta-ciklodextrin |
Stabilizátor és hordozóanyag, mely szerkezetének köszönhetően megvédi a hőérzékeny aromákat, színanyagokat és enzimeket az elillanástól, melyek így a sütést és a hosszú időn át tartó tárolást is el tudják viselni. Leginkább tablettákban, drazsékban, italporokban és snack-ekben használják; nagy dózisban az ásványi anyagok és vitaminok rossz felszívódását okozhatja. |
E460 |
Mikrokristályos, ill. porított cellulóz |
A cellulóz hordozóanyag, emulgeálószer és sűrítőanyag, mely a gyapot előállításának mellékterméke. Felhasználása sokrétű, a papír- és textilgyártáson kívül vízoldható ragasztókban, lakkokban is alkalmazzák. Az élelmiszeriparban főként sűrítőanyagként használják, leginkább pékárukban és vegetáriánus fasírtokban található meg. Az emberi emésztőrendszer nem tudja feldolgozni, így a szervezetből változatlanul kiürül, viszont nagy mennyiségben fogyasztva puffadást, hasmenést okozhat, illetve egyes kutatások szerint potenciálisan rákkeltő. |
E461 |
Metil-cellulóz |
E463 |
Hidroxi-propil-cellulóz |
E464 |
Hidroxi-propil-metil-cellulóz |
E465 |
Etil-metil-cellulóz |
E466 |
Nátrium-karboxi-metil-cellulóz |
E468 |
Keresztkötésű nátrium-karboxi-metil-cellulóz |
E469 |
Enzimmel hidrolizált karboxi-metil-cellulóz |
E470a |
Zsírsavak nátrium-, kálium- és kalcium sói |
Általában növényi eredetű zsírsavak (olajsav, palmitinsav, sztearinsav, mirisztinsav) sói, de az állati eredet sem zárható ki.Emulgeálószerként, stabilizátorként, és csomósodást gátló anyagként számos élelmiszerben megtalálhatóak, többek között fűszersó keverékekben, italporokban, stb. |
E470b |
Zsírsavak magnézium sói |
E471 |
Zsírsavak mono- és digliceridjei |
Általában növényi eredetű zsírsavakból álló, szintetikus úton előállított keverékek, de az állati eredet sem zárható ki, valamint előfordulhat genetikailag módosított eredet. Emulgeálószerként és stabilizátorként számos élelmiszerben megtalálhatóak, például hús-, tejszín– és csokoládékészítményekben. Ezenkívül tésztafélékben, kenyerekben, pékárukban állagjavítóként, lekvárokban, dzsemekben, gyümölcszselékben habmentesítő hatásuk miatt használják.A szervezetben visszabomlanak természetes összetevőikké, amik ártalmatlanok, ezért ezeknek az adalékanyagoknak általában veszélytelen a megítélése, azonban egyes állatkísérletek szerint növekedési visszamaradást okozhatnak, gátolják az esszenciális zsírsavak felszívódását, a máj és a vesék megnagyobbodásához vezethetnek, illetve hatással vannak a herék és a méh működésére, valamint potenciálisan mutagén hatásúak. |
E472a |
Zsírsavak mono- és digliceridjeinek ecetsav-észterei |
E472c |
Zsírsavak mono- és digliceridjeinek citromsav-észterei |
E472d |
Zsírsavak mono- és digliceridjeinek borkősav-észterei |
E472e |
Zsírsavak mono- és digliceridjeinek mono- és diacetil-borkősav észterei |
E472f |
Zsírsavak mono- és digliceridjeinek ecetsav- és borkősav-észterei |
E473 |
Zsírsavak szacharóz észterei |
Emulgeálószerek, melyekkel a liszt- és csokoládémasszák állagát javítják, így leginkább süteményekben, kekszekben, leveles tésztafélékben, édességekben, fagylaltokban találhatóak meg. Genetikailag módosított alapanyagok alkalmazása lehetséges.Mivel az emésztőrendszerben alkotóikra bomlanak, melyek ártalmatlan anyagok, ezért általában veszélytelen a megítélésük, ám nyomokban propilén-glikolt (E1520) (350 mg/kg) és metanolt (10 mg/kg) tartalmazhatnak, ezért fogyasztásuk kerülendő. |
E474 |
Szacharóz gliceridjei |
E475 |
Zsírsavak poliglicerin észterei |
Emulgeálószer és stabilizátor, melyet főleg mártásokban, salátaöntetekben, mázakban és kozmetikai termékekben (E475), illetve csökkentett zsírtartalmú és csokoládétermékekben (E476) használnak. Genetikailag módosított alapanyagok alkalmazása lehetséges, valamit allergiás reakciót válthatnak ki. |
E476 |
Poliricinolsav poligliceridje |
E477 |
Zsírsavak propán-1,2-diol észterei |
Emulgeálószerként és térfogatnövelőként elsősorban tortákban és sütemények díszítésére szolgáló habokban alkalmazzák. Szintetikus úton állítják elő, kőolajszármazékokat (!) tartalmaz, és emésztési problémákat okozhat. |
E479b |
Hőkezeléssel oxidált szójaolaj zsírsavak mono- és digliceridjeivel reagáltatva |
Emulgeálószerként és stabilizátorként főként sütőolajokban található meg. Genetikailag módosított alapanyagok alkalmazása lehetséges. Laboratóriumi kísérletek szerint nagy mennyiségben fogyasztva a májat és a nyirokmirigyeket károsíthatja, valamint rákkeltő hatása is lehet. Kerülendő! |
E481 |
Nátrium-sztearoil-2-laktilát |
Emulgeálószer és stabilizátor, mely a búzalisztben lévő gluténnel kölcsönhatásba lépve javítja a lisztek sütőtulajdonságait, így főként pékárukban, tésztákban, chipsekben, valamint krémekben és krémlikőrökben fordul elő. A szervezetben visszabomlik ártalmatlan sztearinsavvá és tejsavvá. |
E482 |
Kalcium-sztearoil-2-laktilát |
E483 |
Sztearil-tartarát |
E491 |
Szorbitán-monosztearát |
Zsírsavak és cukoralkoholok kombinációjából származó vegyületek, melyeket az élelmiszeriparban emulgeálószerként és stabilizátorként használnak, de gyógyszeripari és kozmetikai alkalmazásuk is gyakori. Leginkább pékárukban, lisztes készítményekben és sütőélesztőkben, valamint tejszínpótlókban és tejes italporokban fordulnak elő. Túlzott fogyasztásuk könnyen előfordulhat (akár 150g péksütemény vagy 300g édesség elfogyasztásával), mely esetben hasmenést, hólyagkövet és szervi elváltozásokat okozhatnak. |