Színezékek (E100-E180)

E-számok listája I. Színezékek

Ha a termék címkéjén az E jelzés után százzal kezdődő szám van, akkor az élelmiszer színezve van. A színanyagok segítségével a termék tetszetőssé és étvágygerjesztővé válik. A színezékeket elsősorban az édességekhez, üdítőitalokhoz, szörpökhöz és égetett szeszes italokhoz alkalmazzák.

Az élelmiszer-színezékek lehetnek természetesek (élelmiszer nyersanyagokból kivonással előállított), természetes eredetűek (élelmiszer nyersanyagokból előállított) vagy mesterségesek (szintetikus úton előállított, a természetes anyagoktól eltérő kémiai szerkezetűek). A közösségi előírások ezt a megkülönböztetést nem alkalmazzák, tehát ezeket a megkülönböztetéseket az élelmiszerek jelölésén nem lehet feltüntetni.

A természetes színezékek a növényi eredetű élelmiszerek szokásos alkotói [pl. a kurkumin (E 100), a riboflavin (E 101), a klorofillok (E 140), a karotinok (E 160a), a lutein (E 161b), a célkavörös (E 162), az antociánok (E 163), stb.], amelyek a növények eredeti színét biztosítják. Előállításuk a színezőanyag kivonásával és az egyéb anyagoktól történő szelektív elválasztással történik. Felhasználásukat korlátozza, hogy gyakran magukban hordozzák az eredeti nyersanyag ízét, nem elég stabilak, valamint drágák. Újabban megkülönböztetik a színező-élelmiszer fogalmat, ami olyan terméket jelent, mely a színező hatás mellett növeli az élelmiszer táplálkozásbiológiai értékét is, mivel ezekből a jelenlévő, nem színező hatású anyagokat nem távolították el. Ilyen például a spenót, sárgarépa, meggy, fekete bodza lé. Ezek azonban nem adalékanyagok, hanem élelmiszerek!

 

A gyors keresés érdekében használd a Ctrl+F billentyűkombinációt!

E-szám Adalékanyag neve Adalékanyag tulajdonságai
E100 Kurkumin Növényi eredetű sárga színezék, a kurkuma fűszernövény természetes festékanyaga
E101 Riboflavin / B2-vitamin Növényi eredetű sárga színezék, sok élelmiszer természetes alkotója
E102 Tartrazin* Szintetikus sárga színezék, allergén mivolta miatt gyerekeknek kifejezetten nem ajánlott. Elsősorban gyümölcsételek, pudingok, sütemények, élelmiszerporok, levesek, szószok, jégkrémek, édességek, rágógumik, ételzselék színezésére használják. Lehetséges mellékhatásai a hiperaktivitás, asztma, migrén, torz látás, csalánkiütés, illetve potenciálisan rákkeltő.
E104 Kinolinsárga* Szintetikus sárga színezék, allergén. Jégkrémek, cukorkák és füstölt halak színezőanyagaként fordul elő. Lehetséges mellékhatásai a hiperaktivitás, asztma, ekcéma, torz látás, inszomnia, máj- és veserák.
E107 Sárga 2G Szintetikus sárga színezék, több országban betiltották. Arra érzékenyekben és asztmásokban allergiát, hasmenést válthat ki
E110 Narancssárga S* Szintetikus narancssárga színezék, mely leginkább instant levesporokban, felvágottakban, húsételekben fordul elő. Allergén, ill. mellékhatásként előfordulhat még bőrizzadás, hasmenés, hányás, vagy egyéb emésztőrendszeri bántalmak.
E120 Kármin Bíbortetűből előállított vörös színezék, gyerekeknek kifejezetten nem ajánlott! Elsősorban gyümölcsitalokban, jégkrémekben, joghurtokban, édességekben használják. Allergén (asztma, ekcéma), okozhat hiperaktivitást és álmatlanságot, rákkeltő.
E122 Azorubin / Karmazsin* Szintetikus piros vagy barna színezék, több országban betiltották. Megtalálható zsemlemorzsában, joghurtokban, lekvárokban, ételzselékben, tortákban. Allergiát, hiperaktivitást okozhat.
E123 Amaranth Szintetikus sötétvörös vagy lila színezék, potenciálisan rákkeltő hatása miatt több országban betiltották, beleértve Európát.
E124 Ponszó 4R / Neukokcin* Kőszénkátrányból szintetizált vörös színezék, feltételezett rákkeltő hatása miatt több országban betiltották. Előfordulhat édességekben, joghurtokban, üdítőitalokban, ketchupban. Okozhat hiperaktivitást, allergiát, álmatlanságot, illetve genotoxikus hatású.
E127 Eritrozin Meggyszínű színezék, szén alapú fluorin. Allergén, okozhat hiperaktivitást, álmatlanságot, pajzsmirigyproblémákat, illetve rákkeltő hatású.
E128 Vörös 2G Szintetikus piros színezék, az EU-ban 2007-ben betiltották.
E129 Allura vörös AC Kőszénkátrányból szintetizált piros színezék, több országban betiltották. Asztmásoknál bőrviszketést, enyhe rosszullétet válthat ki, illetve potenciálisan rákkeltő.
E131 Patentkék V Szintetikus sötétkék színezék, több országban betiltották. Gyerekek számára kifejezetten nem ajánlott! Allergiás reakciót válthat ki, melynek tünetei lehetnek bőrviszketés, rosszullét, alacsony vérnyomás, és ritkán anafilaxiás sokk.
E132 Indigókármin Régebben indigócserjéből, ma szintetikusan előállított mélykék színezék, mely használatos élelmiszer-adalékanyagként, ruha- és papírfestékként, valamint egyéb festékként. Mellékhatásként jelentkezhet hiperaktivitás, hányinger, magas vérnyomás, légzési problémák, illetve potenciálisan rákkeltő hatású.
E133 Brillantkék FCF* Kőszénkátrányból szintetizált pirosas-kék színezék. Megtalálható jégkrémekben, fagylaltokban, konzerv borsóban, tejtermékekben, édességekben és italokban. Okozhat allergiát, hiperaktivitást, álmatlanságot, illetve rákkeltő hatású.
E140 Klorofill és klorofillin Növényi eredetű zöld színezék, mely a levelek zöld színét adja.
E141 Klorofill(in)-rézkomplex Klorofill(in) (E140) származékai, magas réztartalma miatt vitatott zöld színezék. Bőrirritációt, asztmát, légzési nehézségeket okozhat.
E142 Zöld S Kőszénkátrányból szintetizált zöld színezék, több országban betiltották. Többek között szószok, desszertek, édességek, jégkrémek és konzerv borsók színezéséhez használják. Okozhat hiperaktivitást, álmatlanságot, allergiát, illetve rákkeltő lehet.
E150 a – Karamell
b – Szulfitos
c – Ammóniás
d – Ammónium-szulfitos
Természetes vagy mesterséges úton nyert barna színezék, általában keményítőből, vagy kukoricaszirupból állítják elő. Általában szénsavas üdítőitalokban alkalmazzák. Nátrium-glutamátot (E621) tartalmazhat, így igencsak vitatott.
E151 Fekete PN / Brillantfekete Szintetikus fekete színezőanyag. Általában desszertek, édességek, jégkrémek, lekvárok, üdítőitalok, halpástétomok és mustár színezésére használják. Allergiás reakciókat okozhat, valamint hisztamin-felszabadító hatása miatt az asztmás tüneteket erősítheti, illetve lehetséges rákkeltő.
E153 Növényi szén Növényi hamuból nyert fekete színezék, egyes források szerint ártalmatlan.
E154 Barna FK Szintetikus barna színezék. Több országban betiltották, beleértve Európát.
E155 Csokoládébarna HT Kőszénkátrányból szintetizált barna színezék, több országban betiltották. Csokoládétortákban, tejtermékekben, joghurtokban, gyümölcsételekben a kakaó vagy a karamell helyettesítésére használják, de megtalálható halételekben, sajtokban és más ételekben is. Veseproblémákat, asztmásoknál allergiás tüneteket okozhat, illetve rákkeltő hatású.
E160a Karotin Természetes vagy mesterséges úton nyert narancsszínű színezék. Természetes formája ártalmatlan.
E160b Annatto / Bixin Természetes úton az orleánfa magjából nyerik, ártalmatlan. Mesterséges úton is előállítható piros színezék.
E160c Paprikakivonat Növényi eredetű piros színezék, csípős paprikából nyerik.
E160d Likopin Növényi eredetű paradicsomból nyert piros színezék, azonban előfordulhat genetikailag módosított eredet.
E160e Béta-apo-8’-karotenal Karotinból szintetikus úton előállított sötétvörös színezék.
E160f Béta-apo-8’-karotinsav-etilésztere Szintetikus úton előállított színezék és antioxidáns.
E161 Xantofill Növényi eredetű sárga színezék.
E161a Flavoxantin A xantofillok csoportjába tartozó sárgás színezék.
E161b Lutein Leveles zöldségekben is megtalálható sárgás színezék. Más színanyagok jelenlétében erősen instabil.
E161c Kriptoxantin Természetes karotinoid melyről kevés információ áll rendelkezésre.
E161g Kantaxantin Gombákból nyert, állati eredetű vagy mesterségesen előállított sárga színezék. Májtoxikus hatású.
E162 Céklavörös / Betanin Céklából nyert kékes-piros színezék, antioxidáns.
E163 Antocián Gyümölcsökből és zöldségekből nyert pirosas, lilás, kékes színezék, antioxidáns.
E170 Kalcium-karbonát Mészkőből nyert természetes fehér színezék.
E171 Titán-dioxid Természetben előforduló titánfehér színezék, ellentmondásos.
E172 Vasoxidok és hidroxidok Vasoxidáció során nyert sárga, vörös, barna, fekete színezék.
E173 Alumínium Por alakban használt ezüstszürke színezék. Étvágytalanságot, hányingert, gyomorfekélyt, veseproblémákat és idegi károsodást okozhat, valamint összefüggésbe hozták az Alzheimer-kór kialakulásával.
E174 Ezüst Ásványi eredetű ezüstszürke színezék, nehezen ürül ki a szervezetből.
E175 Arany Ásványi eredetű aranyszínű színezék, befolyásolhatja a vér összetételét.
E180 Rubin pigment Szintetikus piros színezék, több országban betiltották. Asztmát, bőrirritációt, hiperaktivitást, álmatlanságot okozhat. Rákkeltő.