E-szám |
Adalékanyag neve |
Adalékanyag tulajdonságai |
E200 |
Szorbinsav |
Először a madárberkenyéből izolált mesterségesen előállított tartósítószer. A szorbinsav és sói mikroba-pusztító hatásuk által meggátolják az élelmiszerbe került penész vagy más gombafajták elszaporodását. Kutatások kimutatták, hogy ez az adalékanyag megzavarja az emberi szervezet enzimrendszereinek működését, amely számos egészségügyi probléma kiváltó oka lehet, többek között allergiás reakciók (asztma, csalánkiütés, orrnyálkahártya-gyulladás) és emésztési gondok. |
E201 |
Nátrium-szorbát |
Szorbinsav (E200) nátrium-, kálium- és kalciumsói. A penész- és élesztőgombák szaporodásának gátlására széles körben használt tartósítószerek. Elsősorban borokban, sajtokban, joghurtokban, tartósított tejben, üdítőitalokban, gyümölcskészítményekben található meg, illetve sok szárított gyümölcsöt is kezelnek vele. Mellékhatásokért ld. E200. |
E202 |
Kálium-szorbát |
E203 |
Kalcium-szorbát |
E210 |
Benzoesav |
Benzolból szintetizált tartósítószer, melyet a savas élelmiszerek, mint például gyümölcslevek (citromsav), üdítőitalok (foszforsav), savanyúságok (ecetsav) és szószok tartósítására használnak. Rendkívül káros adalékanyag, lehetséges mellékhatásai allergiás reakciók (asztma, csalánkiütés), álmatlanság, hiperaktivitás, viselkedészavarok, fejlődési problémák, neurológiai rendellenességek. Ezen kívül kapcsolatba hozták a leukémiával, valamint állatkísérleteken nagy dózisban halálosnak bizonyult. |
E211 |
Nátrium-benzoát |
Benzoesav (E210) nátrium-, kálium- és kalciumsói. Nem ölik meg a baktériumokat és a gombákat, csak a szaporodásukat teszik lehetetlenné. Aszkorbinsavval (E300) együtt alkalmazva benzol, egy ismert rákkeltő anyag keletkezhet. Gyerekeknek kifejezetten nem ajánlott! Mellékhatásokért ld. E210. |
E212 |
Kálium-benzoát |
E213 |
Kalcium-benzoát |
E214 |
Etil-para-hidroxi-benzoát |
Benzoesavból (E210) szintetizált tartósítószer, a kozmetikai iparban hírhedtté vált parabének egyike. Mellékhatásai allergia (asztma, csalánkiütés), hiperaktivitás, álmatlanság, görcsök. |
E215 |
Nátrium-etil-p-hidroxi-benzoát |
Etil-para-hidroxi-benzoát nátriumsója, ld. E214. |
E216 |
Propil-p-hidroxi-benzoát |
Benzoesav propil-észtere, ld. E214. |
E217 |
Nátrium-propil-p-hidroxi-benzoát |
Propil-para-hidroxi-benzoát nátriumsója, ld. E214. |
E218> |
Metil-(p-hidroxi-benzoát) |
Benzoesav metil-észtere, ld. E214. |
E219 |
Nátrium-metil-p-hidroxi-benzoát |
Metil-para-hidroxi-benzoát nátriumsója, ld. E214. |
E220 |
Kén-dioxid |
Szúrós szagú, mérgező gáz, belélegezve a nyálkahártyát izgatja, a vörösvérsejteket roncsolja. A mikroorganizmusokat is elpusztítja, ezért a konzerviparban tartósításra használják. Lehetséges mellékhatásai: allergiás reakciók, emésztési problémák, a DNS károsodása, fejfájás. Ezen kívül akadályozza a B-vitamin és a kalcium felszívódását a szervezetben. |
E221 |
Nátrium-szulfit |
Kénessavból szintetizált tartósítószerek, melyeket a húsok, gyümölcsök, szószok tartósításra használnak. Asztmásoknál a tünetek erősödését, fejfájást, nyálkahártya-irritációt okozhat, valamint a B1 és az E-vitamin hatékonyságát csökkenti. Gyermekeknek kifejezetten nem ajánlott! |
E222 |
Nátrium-biszulfit |
E223 |
Nátrium-metabiszulfit |
Kémiai vegyületek, melyek savas környezetben kénessavvá alakulnak, ezért tartósítószerként alkalmazzák őket. Erős gombaölő hatásuk miatt elsősorban a sörgyártás valamint borok készítésénél használják, illetve savas környezetben tartósított gyümölcsöknél. Oxidáló hatásuk miatt csökkentik a vitaminok koncentrációját. Allergiás reakciókat, főként bőrirritációt válthatnak ki. Gyermekeknek kifejezetten nem ajánlott! |
E224 |
Kálium-metabiszulfit |
E225 |
Kálium-szulfit |
E226 |
Kalcium-szulfit |
E227 |
Kalcium-hidrogénszulfit |
E228 |
Kálium-hidrogénszulfit |
E230 |
Bifenil / Difenil |
Kőszénkátrányból szintetizált rovarölőszerek. Megakadályozzák a penészgombák növekedését, ezért az élelmiszeriparban tartósítószerként alkalmazzák őket, elsősorban citrusfélék felületének kezelésére. Mérgezőek, így a kezelt gyümölcsök héját semmiképp ne fogyasszuk! A tiabendazolt permetszerként is alkalmazzák. Lehetséges mellékhatások: allergia, rosszullét, szemirritáció, vese- és májbántalmak. Rákkeltő lehet. |
E231 |
Ortofenil-fenol |
E232 |
Nátrium-ortofenil-fenol |
E233 |
Tiabendazol |
E234 |
Nizin |
Természetes peptidantibiotikum, melyet fermentációval, a tejben is előforduló Lactococcus lactis baktérium segítségével állítanak elő. Leginkább sajtokban alkalmazzák. Az ellentmondásos beszámolók miatt itt sárga. |
E235 |
Natamicin |
Természetes antimikrobiális szerves vegyület, melyet az élelmiszeriparban tartósítószerként, a gyógyszerészetben gombaölő szerként használnak. Elsősorban sajtfélek felületi kezelésére alkalmazzák a penészesedés meggátlására. Nagyobb mennyiségben fogyasztva émelygést, hányást és hasmenést okozhat. |
E236 |
Hangyasav |
Erős szerves sav, a természetben is előfordul a hangyák, méhek, darazsak mérgében. Az élelmiszeriparban tartósítószerként használják. Állatkísérletek bizonyították, hogy mutagén, és közvetlen, nagy mennyiségű érintkezés máj- és vesekárosodást okozhat, vagy allergia alakulhat ki. |
E237 |
Nátrium-formiát |
Hangyasav (E236) nátrium- és kalciumsói. Előfordulhatnak különböző gyümölcskészítményekben, zöldségekben valamint egyes alkoholmentes italokban. Mellékhatásokért ld. E236. |
E238 |
Kalcium-formiát |
E239 |
Hexametilén-tetremin |
Formaldehid és ammónia reakciójából keletkező szerves vegyület. Az élelmiszeriparban tartósítószerként alkalmazzák, mert meggátolja a gombák elszaporodását. Előfordulhat kaviárban, egyes sajtokban, és halkonzervekben, halételekben. Allergiás reakciókat válthat ki, emésztési zavarokat okozhat. |
E242 |
Dimetil-dikarbonát |
Elsősorban üdítőitalok tartósítására, valamint különféle eszközök fertőtlenítésére használják. Vízzel érintkezve néhány óra alatt lebomlik széndioxidra és metanolra; ez utóbbi nagyobb mennyiségben mérgező! Fogyasztása kerülendő! |
E249 |
Kálium-nitrit |
Salétromossav kálium- és nátriumsói. Az élelmiszeriparban tartósítószerként alkalmazzák őket, mert a hús- és halételekben meggátolják egy ételmérgezést okozó baktérium elszaporodását, illetve élénkebbé, tartósabbá teszik a hús színét. Magas koncentrációban reakcióba lép a hemoglobinnal, zavart okozva ezzel a vér oxigénszállításában. Kísérletek igazolni látszanak a nitritekkel kezelt húsok fogyasztásának és egyes ráktípusok gyakoriságának kapcsolatát. Gyerekeknek kifejezetten kerülendő! |
E250 |
Nátrium-nitrit |
E251 |
Nátrium-nitrát |
Többek között műtrágyákban, robbanószerekben használt kémiai vegyületek. Élelmiszerekben tartósítóként alkalmazzák őket, elsősorban sajtokban, húsételekben, pizzákban. Leveles zöldségekben természetes úton is előfordul. A gyomorban nitritté alakulhatnak, melyből nitrózaminok képződhetnek. Ezeknek rákkeltő hatást tulajdonítanak. |
E252 |
Kálium-nitrát / Salétrom |
E255 |
Szilícium-oxid |
Porételekben használt csomósodásgátló, nanorészecskéket tartalmazhat. |
E260 |
Ecetsav / Etánsav |
Savanyúságot szabályozó étkezési sav, általában ártalmatlannak vélik, azonban hígítatlan állapotban erős, maró szerves sav. |
E261 |
Kálium-acetát |
Savanyúságot szabályozó tartósítószerek, az ecetsav (E260) sói általában ártalmatlannak vélik, azonban veseproblémákkal küzdők, állapotosok és csecsemők kerüljék fogyasztását! |
E262 |
Nátrium-acetát |
E263 |
Kalcium-acetát |
Savanyúságot szabályozó tartósítószer, melyet elsősorban a pékárukban használnak. Természetes úton szinte minden erjesztés útján készült élelmiszerben megtalálható. |
E264 |
Ammónium-acetát |
Ecetsav és ammónia reakciójából keletkező fehér só, rosszullétet és hányingert okozhat |
E270 |
Tejsav |
Természetes úton a tejtermékekben és a savanyú káposztában fordul elő. Egyéb élelmiszerekben antioxidánsként, savanyúságot szabályozó anyagként, vagy tartósítószerként alkalmazzák. Mivel a csecsemők még nem képesek a tejsavat megfelelően bontani, számukra kerülendő. |
E280 |
Propionsav |
A propionsav meggátolja egyes penészgombák és baktériumok szaporodását. Sói tartósítószerként előfordulhatnak sajtokban, pékárukban, pizzákban és hústermékekben. Nagy mennyiségben gyomorbántalmakat, fejfájást okozhat. |
E281 |
Nátrium-propionát |
E282 |
Kalcium-propionát |
E283 |
Kálium-propionát |
E284 |
Bórsav |
Élelmiszeripari felhasználásuk nincs minden országban engedélyezve. A kaviár tartósítására használják. Nagy mennyiségben szervi elváltozásokat, menstruációs zavarokat, hajhullást okozhatnak. |
E285 |
Nátrium-tetraborát / Bórax |
E290 |
Szén-dioxid |
Leginkább hajtógázként használják szénsavas italokban. Általában ártalmatlannak vélik, azonban okozhat szédülést, hirtelen vérnyomás emelkedést. |
E296 |
Almasav |
Savanyúságot szabályozó étkezési sav, mely természetes formában megtalálható az éretlen, savanyú gyümölcsökben, azonban gyerekeknek nagyobb mennyiségben nem ajánlott. |
E297 |
Fumársav |
Savanyúságot szabályozó anyag, mely szabadon egyes gombákban és zuzmókban fordul elő. |