Kakaós paleo müzli házilag

paleo-muzli-hazilag

Mivel az egyik legkedveltebb reggeli a müzli, így most ennek a gabonamentes változatát szeretném bemutatni. Bizony, jól olvastad, gabonamentes müzli! Roppant egyszerűen elkészíthető, ám annál ínycsiklandóbb receptről van szó, mely tökéletesen helyettesíti a gluténtartalmú zab- és rozspelyhet. A paleo müzli legfőbb alapanyagai az olajos magvak és diófélék, melyeket kedvünkre variálhatunk – ebben a receptben a manduláé, a mogyoróé és a pekándióé a főszerep… Ezen kívül ízlés szerint bolondíthatjuk különféle fűszerekkel, például fahéjjal, vaníliával vagy kakaóval.  Ez a paleo müzli nemcsak finom és egészséges reggeli, de nassolnivalónak is tökéletes. Lássuk hát a receptet!

ELŐKÉSZÍTÉS SÜTÉSI IDŐ ÖSSZESEN
 10 perc  10 perc 20 perc

Hozzávalók 8 személyre

115 g pekándió
135 g törökmogyoró
150 g mandula
50 g pirított lenmag
115 g cukrozatlan kókuszreszelék
150 ml kókuszolaj
2 ek méz
1 ek kakaópor
1 tk vanília kivonat
1 tk fahéj
½ tk só

Recept elkészítése

paleo-muzli-fazisfotok

1. A sütőt melegítsük elő 150 fokra, majd szórjuk a magvakat egy konyhai robotgépbe, és néhány gombnyomással daráljuk addig, amíg müzliszerű állaga nem lesz. (Ha túl sokáig tartjuk nyomva a gombot, könnyen megeshet, hogy maglisztet kapunk, úgyhogy csak óvatosan!)
2. Gőz felett olvasszuk meg a mézet és a kókuszzsírt, aztán vegyünk egy nagyobb tálat, és keverjük össze a megolvasztott kókuszolajt, a mézet, a vaníliát, a kakaóport, a sót és a fahéjat. Ezután keverjük hozzá a kókuszreszeléket is.
3. Adjuk a magkeveréket a megolvasztott hozzávalókhoz, és jól forgassuk őket egymásba. Az így kapott keveréket tegyük egy sütőpapírral bélelt sütőlapra, és süssük 10 percig, hogy ropogós legyen.
4. Hagyjuk kihűlni, majd fogyasszuk mandulatejjel vagy kókusztejjel, de magában is isteni. A maradékot egy légmentesen záródó edényben hűtőben tároljuk!

TIPP: Közvetlenül tálalás előtt hozzákeverhetünk ízlés szerint még némi mazsolát, aszalt áfonyát, aszalt szilvát vagy egyéb szárított gyümölcsöt is.