Takarítás természetesen

Környezetbarát tisztítószerek vegyszermentesen, takarítás természetesen

Végre beköszöntött a tavasz, lassan itt a tavaszi nagytakarítás ideje is! Szerencsére manapság már számtalan környezetbarát tisztítószer található a (bio)boltok polcain, melyek mind az egészségünkre, mind a környezetre nézve jobb alternatívái a közönséges tisztítószereknek. Azonban bármennyire is ökonak vallják magukat ezek a termékek, gyártásuk rengeteg energiát és erőforrást igényel, mégpedig annál az egyszerű oknál fogva, hogy aztán minőségileg kiérdemelhessék az „öko” státuszt. Éppen ezért viszonylag borsos áruk van, ráadásul nagy részük nélkülözhető… Mindezt köszönhetően a nagyanyáink által is használt takarítási praktikáknak, melyek alapanyagai a legtöbb háztartásban amúgy is megtalálhatóak…

A takarítás káros az egészségre?

Mivel még mindig számos háztartásban hagyományos tisztítószerekkel zajlik a takarítás, nagyon fontos leszögezni, hogy ezek a tisztítószerek egytől egyig mérgezőek – használatukhoz maszk, gumikesztyű és védőszemüveg viselete erősen ajánlott. Mindez kicsit drasztikusnak tűnik? Olvass bele az egyik ilyen tisztítószer leírásába, bizony maga a címke fogja ajánlani! Ezek „a makulátlan tisztaságot biztosító”, „minden kórokozót elpusztító” csodatermékek ugyanis olyan káros vegyi anyagokat tartalmaznak, melyeket tüdőkárosító és rákkeltő hatásukon kívül még a termékenységi problémákkal és a születési rendellenességekkel is összefüggésbe hoztak. Egészségkárosító és környezetromboló hatásukon kívül különösen veszélyesek, amennyiben kisgyerek vagy háziállat is él a háztartásban, akik ugye bármit a szájukba vesznek… A letakarított felületen maradt és a levegőbe került vegyszermaradványokról se feledkezzünk meg – gondolj csak bele, minden egyes takarítás alkalmával szennyezed otthonod levegőjét!

A különböző fertőtlenítőszerek belégzése szintén rendkívül veszélyes, ráadásul a túlzottan steril környezet kisgyerekekben megakadályozza az immunrendszer egészséges kifejlődését, mivel nem alakul ki bennük a közönséges baktériumok és mikrobák elleni immunitás. Ez később különféle allergiákhoz, illetve legyengült immunrendszerhez vezet – nem csoda, hogy a mai gyerekek a legenyhébb szellőtől is megbetegednek, hiszen a szervezetüknek lehetősége sem volt a megfelelő védekezés kialakítására. Ráadásul az egész sterilmániának semmi értelme, ugyanis az erős fertőtlenítőszerek gyakori használata olyan strapabíró baktériumtörzsek kifejlődését eredményezi, melyek ellenállóvá válnak a fent említett szerekkel szemben. A fertőtlenítőszereknek a kórház sebészeti osztályán van a helyük, nem pedig otthonunkban!

Takarítás természetesen I.: Hogyan készíts környezetbarát tisztítószereket házilag?

A környezetbarát tisztítószerek csökkentik az ökológiai lábnyomot, a lefolyóba kerülve nincs környezetkárosító hatásuk, valamint az allergiások is bátran kísérletezhetnek velük. Aki megfizethetőnek tartja használatukat és nincs ideje vagy kedve otthon kísérletezni, választhatja ezt a lehetőséget. Azonban bármelyik háztartási tisztítószert egyszerűen és természetesen elő tudod állítani otthon is mindössze néhány olcsó alapanyag felhasználásával. A következőkre lesz szükséged:

♦  Fehér ecet: fertőtlenítő hatású, mivel a savas környezet létrehozásán keresztül gátolja a baktériumok és a penészgombák szaporodását, valamint rendkívül jó vízkőoldó és fehérítőszer, kitűnő univerzális tisztítószer. Ezen kívül tömény formában gyomirtónak is használhatjuk. (A citromsav vagy a friss citromlé jó alternatívája lehet a fehér ecetnek.)
♦  Szódabikarbóna: egyfajta természetes súrolószer, tisztítószer és szagtalanítószer, mely eléggé gyengéd ahhoz, hogy szinte bármilyen felületen használni lehessen. Vegyszermentes háztartásban az egyik legjobb zsíroldó.
♦  Mosódió: a szappanfa bogyószerű gyümölcsének a héja. Fő hatóanyaga a szaponin, mely jelentős tisztítóerővel rendelkezik, jól oldja a hétköznapi szennyeződéseket, emellett a kellemetlen szagokat is kiveszi. Lúgossá teszi, tehát lágyítja a vizet, így a ruhák puhábbak lesznek. (Helyette mosószappan vagy mosószóda is használható.)
♦  Hidrogén-peroxid: nem csupán fertőtlenítő, antibakteriális és gombaölő szer, hanem hatékony folteltávolító is.
♦  Olívaolaj: mindenféle káros adalékanyag nélkül kifényesíti és ápolja a bútorokat, különféle fafelületeket.
♦  Illóolajok: bármely természetes tisztítószer tökéletes kiegészítői, különösen azok az illóolajok, melyek antivirális, antibakteriális vagy gombaölő tulajdonságokkal rendelkeznek.
♦  Mikroszálas törlőkendő: olyan speciális tisztítószövet, amihez a takarítás során elegendő csak tiszta vizet használni, ugyanis a mikroszálas textil ék alakú, apró hurkokká és horgokká szőtt szálai fellazítják, feldarabolják és magukba szívják még a makacs szennyeződéseket is.

A fentiekben felsorolt alapanyagokat használva bármelyik természetes tisztítószert el tudod készíteni az alábbiak közül:

I. Takarítószerek házilag

♦  Természetes univerzális tisztítószer: Egy szórófejes palackban keverj össze 3/4 rész vizet és 1/4 rész fehér ecetet. Az antibakteriális hatás növelése végett teafa vagy levendula illóolajat is adhatsz hozzá, mely az ecet erős szagát is tompítja. (Ne használd márvány-, illetve gránitfelületek tisztítására, mivel az ecet megrongálhatja a felszínt!)

♦  Természetes súrolószer: Egyszerűen szórj egy kevés szódabikarbónát a tisztítandó felületre vagy egy nedves rongyra, majd kezdj el gyengéden súrolni.

♦  Természetes felmosószer: Adj 250 ml ecetet és 2-3 evőkanál mosószódát vagy folyékony mosódiót 8 liter meleg vízhez. Keményfa, csempe, linóleum, vagy betonpadló felmosásához egyaránt használható.

♦  Természetes bútorápoló: Keverj össze 4 evőkanál fehér ecetet vagy citromlevet 1 evőkanál olívaolajjal. Szórófejes palackban is használhatod, de magára a törölgetéshez használt rongyra is csepegtetheted. Kényesebb felület esetén fordított arányokat használj!

II. Mosószer házilag

♦  Természetes mosószer: Tegyél 6-8 mosódiót egy kis vászonzsákba, melyet aztán helyezz a mosógépbe a ruhák közé. Egy adag mosódió akár három-négy alkalommal is felhasználható, ezért igen gazdaságos. A folyékony mosódió szintén praktikus és környezetbarát: másfél liter vízben 6 mosódiót forraljunk 30 percig, közben jól zúzzuk péppé. Ezután szűrjük le, majd jól záródó flakonban tároljuk, és folyékony mosószer helyett használjuk. (Nem roncsolja a textíliákat, lúgossága miatt azonban a 100%-os gyapjú és a hernyóselyem anyagú ruhadarabok mosásához nem ajánlott.)

♦  Természetes mosópor Azoknak, akik nem tartózkodnak a bórax használatától, egy másik lehetőség is rendelkezésükre áll a makacsabb szennyeződések eltávolítására: reszelj le 200 g mosószappant, majd keverd jól össze 100 g mosószódával és 100 g bóraxszal. Töltsed egy nagyobb méretű, jól záródó tégelybe, és a ruhák koszosságától függően 2-4 mérőkanálnyit használj belőle egy-egy mosás alkalmával.

♦  Természetes öblítő: Szintetikus öblítő helyett használj 100-150 ml ecetet néhány csepp illóolajjal. Az ecet puhítja a ruhákat, az illóolaj pedig kellemes illatot kölcsönöz nekik, ráadásul egyes illóolajok (pld. teafa) antiszeptikus és fertőtlenítő hatással is bírnak.

♦  Természetes folteltávolító: Készíts szódabikarbónából folteltávolító oldatot úgy, hogy keverd össze vízzel és a kapott pasztát kend a foltra egy órával a mosás előtt. Keverd ecettel, hogy még jobban fokozd tisztító és fertőtlenítő hatását. Ha egy igazán makacs folttal állsz szemben, akkor az adott ruhadarabot áztasd fél órán át hidrogén-peroxidos vízbe, mielőtt kimosnád azt.

III. Mosogatószer házilag

♦  Természetes mosogatógép-tabletta: Keverj össze 100 g citromsavat 50 g szódabikarbónával és 50 g sóval, majd nedvesítsd be a keveréket (kicsit habzik, nem kell tőle megijedni). Ezután tömködd bele kisméretű, néhány centiméteres szilikonformákba, és hagyd így két óráig, amíg megszilárdul. Végül pattintsd ki a formákból és tárold papírdobozban vagy üvegedényben. Ha nincs kedved tablettakészítéssel bíbelődni, egyszerűen szórj 2 rész citromsavat és 1 rész szódabikarbónát mosogatógéped adagolójába! Némi ecetet is locsolhatsz az edények közé a vízkövesedés elkerülésének érdekében.

♦  Természetes mosogatószer: Oldjál fel 1 evőkanál mosószódát vagy folyékony mosódiót 5 liter forró vízben, és ebben mosogass el! Ez a mosóvíz eltávolítja az edényekről a zsiradékot és az égett foltokat, mosogatás előtt azonban áztasd be őket. Az üvegtányérokat, üvegedényeket öblítsd ecetes vízzel, hogy ne foltosan száradjon! (Alumíniumedényekhez ne használd ezt a mosóvizet!)

IV. Légfrissítők házilag

♦  Természetes szobaillatosító: Önts egy kisebb üvegtálkába vagy befőttesüvegbe annyi szódabikarbónát, hogy néhány centis réteget képezzen, majd cseppents rá 8-10 csepp tetszőleges illóolajat, és helyezd az illatosítani kívánt helyiségbe. Ha már nem érződik az illat, mert az illóolaj elpárolgott, cseppents újra az illóolajból. Kreatív kedvűek készíthetnek díszes fedelet szalvétával, csomagolópapírral, raffiával, szalaggal.

♦  Természetes légfrissítő: Egy edénybe tegyél 1 teáskanál szódabikarbónát, 1 evőkanál citromlevet és néhány csepp citrom illóolajat, illetve ½ liter vizet. Miután kipezsegte magát, keverd el alaposan, majd öntsd egy szórófejes palackba. Ha egy helyiségre ráfér a frissítés, fújj be napi kétszer-háromszor, hogy elűzd a nemkívánatos szagokat!

Takarítás természetesen II.: Hogyan takarítsd ki otthonodat vegyszermentesen!

Az alábbiakban összeállítottam egy listát, melynek segítségével az egész lakást ki tudod takarítani erős vegyszerek és egyéb kereskedelmi termékek használata nélkül. Jó tanács: mielőtt bármelyik tisztítószerrel nekiesnél egy felületnek, érdemes először egy kis részen letesztelni, hogy nem károsítja-e az anyagot!

 FÜRDŐSZOBA ÉS WC
Fürdőkád / Zuhanyzó Permetezd le a zuhanyzó/kád falát a fenti univerzális tisztítószerrel alkalmanként, hogy megakadályozd a szappanmaradékok lerakódását! Tisztításához, súroláshoz használhatsz hígítatlan ecetet, citromlevet vagy szódabikarbónát is.
Lefolyótisztító Boríts néhány evőkanál szódabikarbónát a lefolyóba, majd öntsd nyakon 100%-os hígítatlan ecettel! Miután abbamaradt a pezsgés, öntsed le az egészet forrásban levő vízzel! Előfordulhat, hogy ezt többször is meg kell ismételni ahhoz, hogy teljesen feloldódjon a lerakódás, illetve lefolyópumpát is használhatsz a folyamat felgyorsítása érdekében.
Tükör / Ablak Fele arányban ecetet és fele arányban vizet fújj az üvegfelületre/tükörre, majd töröld át tiszta, száraz ruhával vagy újságpapírral!
Vízkőoldó Vízforralóban, teáskannában, kávéfőzőben, mosogató- vagy mosógépben, csempefelületen lerakódott vízkő oldására egyaránt jó megoldás az ecet hígítatlan formában.
WC Az ülőkéhez és a WC külső oldalának takarításához használhatod az univerzális tisztítószert. A WC-csésze kitakarításához szórj 100 g szódabikarbónát a WC-be, hagyd állni 20-30 percig, majd öntsd le 100%-os ecettel! Ezek után a WC-kefével távolítsd el a maradék szennyeződést!
 KONYHA
Hűtőszekrény A hűtőszekrény belsejét ecetes ronggyal áttörölgetve megakadályozhatod annak bepenészedését, valamint az ecet eltávolítja a baktériumokat és megtisztítja a hűtőt a kellemetlen szagoktól.
Konyhapult Spricceld be a felületet az univerzális tisztítószerrel, melynek receptjét fent találod, majd töröld tisztára! Azonban legyél elővigyázatos, mivel az ecet márványfelületeken nem használható – ebben az esetben használj alkoholos oldatot!
Mikrohullámú sütő Tölts meg egy tálat ecetes/citromleves vízzel és melegítsd 5 percig a legmagasabb fokozaton, hogy az elpárolgó vízgőz fellazítsa a leragadt élelmiszerdarabkákat! Ezután fújd le az univerzális tisztítószerrel, majd alaposan töröljed át!
Mosogatótálca Általános tisztításhoz használd a fenti univerzális tisztítószert! A makacs szennyeződéseket eltávolításához szórd meg a koszos felületet szódabikarbónával és sikáld tisztára! A szódabikarbónára is spriccelheted az univerzális tisztítószert, mely ecettartalmának köszönhetően pezsgő, tisztító reakcióba lép a szódabikarbónával.
Tűzhely / Sütő Szórj szódabikarbónát a leégett élelmiszerre, majd súrold nedves ronggyal! Makacsabb szennyeződések eltávolításához fújd be a szódabikarbónát a fenti univerzális tisztítószerrel, és hagyd állni néhány percig, mielőtt újrakezdenéd a súrolást!
 LAKÁS TÖBBI RÉSZE
Penészfolt eltávolítása A hűtőszekrény belsejét ecetes ronggyal áttörölgetve megakadályozhatod annak bepenészedését, valamint az ecet eltávolítja a baktériumokat és megtisztítja a hűtőt a kellemetlen szagoktól.
Portalanítás Száraz vagy nedves mikroszálas törlőkendővel töröld át a portalanítani kívánt felületeket!
Szőnyegtisztítás Adj néhány evőkanál folyékony mosódiót 1 liter vízhez! A tisztítóerő növelésének és a szagtalanítás érdekében több evőkanál szódabikarbónát és 100-150 ml fehér ecetet is hozzáadhatsz. A régi szőnyegek felfrissítéséhez keverj össze 200 g szódabikarbónát és 10-15 csepp illóolajat, szórd a szőnyegre, várj 15 percet, majd alaposan porszívózz fel!