| E-szám |
Adalékanyag neve |
Adalékanyag tulajdonságai |
| E300 |
Aszkorbinsav / C-vitamin |
Az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen antioxidáns. |
| E301 |
Nátrium-aszkorbát |
Az aszkorbátok használata tartósítószerként egyszerűbb, mint az enyhén savas aszkorbinsav (E300) alkalmazása, azonban a szervezetben igen csekély mértékben szívódnak fel, így vitaminbevitelre alkalmatlanok. |
| E302 |
Kalcium-aszkorbát |
| E303 |
Kálium-aszkorbát |
| E304 |
(1) Aszkorbil-palmitát
(2) Aszkorbil-sztearát |
Aszkorbinsav zsírsav észterei, egyes színezékek oxidációját akadályozzák. |
| E306 |
Tokoferol / E-vitamin |
Szabadgyök-kötő hatású antioxidáns. |
| E307 |
Alfa-tokoferol |
A természetes E-vitamin (E306) több különböző tokoferolt tartalmazhat, melyeket elsősorban tartósítószerként, vagy vitaminkészítményekben használnak. |
| E308 |
Gamma-tokoferol |
| E309 |
Delta-tokoferol |
| E310 |
Propil-gallát |
Szintetikus antioxidánsok, melyeket a zsírok avasodásának gátlására alkalmaznak, valamint ropogtatnivalókban, zacskós levesekben, rágógumikban. Az élelmiszerekben felhasználható mennyiségét szigorúan korlátozzák, gyerekeknek és állapotosoknak nem ellenjavallott. Allergiát, álmatlanságot, hiperaktivitást, meddőséget és emésztési zavarokat okozhatnak. |
| E311 |
Oktil-gallát |
| E312 |
Dodecil-gallát |
| E315 |
Eritroaszkorbinsav |
Szintetikus antioxidánsok és stabilizátorok, melyeket elsősorban húskészítményekben alkalmaznak, mivel hatásukra a hús színe tovább marad élénk, rózsaszínes. Nincs ismert mellékhatásuk, azonban nem sok információ áll róluk rendelkezésre. |
| E316 |
Nátrium-eritroaszkorbát |
| E320 |
Butil-hidroxi-anizol (BHA) |
Rákkeltő hatású szintetikus antioxidáns, gyerekeknek és állapotosoknak kifejezetten ellenjavallott. |
| E321 |
Butil-hidroxi-toluol (BHT) |
Rákkeltő hatású antioxidáns, több országban betiltották. |
| E322 |
Lecitin |
Növényi vagy állati eredetű tartósítószer, emulgeálószer, stabilizátor. |
| E325 |
Nátrium-laktát |
Savanyúságot szabályozó természetes vagy mesterséges úton előállított antioxidánsok, a tejsav (E270) sói, fogyasztásuk gyerekeknek és állapotosoknak nem ajánlott. |
| E326 |
Kálium-laktát |
| E327 |
Kalcium-laktát |
| E330 |
Citromsav |
Savanyúságot szabályozó étkezési sav, általában ártalmatlannak vélik. |
| E331 |
Nátrium-citrát |
Citromsav nátriumsója, tartósítószer és ízfokozó. |
| E332 |
Kálium-citrát |
Citromsav káliumsója, savanyúságot szabályozó anyag. |
| E333 |
Kalcium-citrát |
Citromsav kalciumsója, savanyúságot szabályozó anyag. |
| E334 |
Borkősav |
Savanyúságot szabályozó antioxidáns hatású étkezési sav. |
| E335 |
Nátrium-tartarát |
Növényi eredetű savanyúságot szabályozó antioxidáns, emulgeálószer, ipari mennyiségben a szőlő héjából állítják elő. A szervezetben egyáltalán nem szívódik fel, hanem a vizelettel távozik. |
| E336 |
Kálium-tartarát |
| E337 |
Nátrium-kálium-tartarát |
| E338 |
Foszforsav |
Savanyúságot szabályozó antioxidáns, mely a szervezetből kalciumot von el. |
| E339 |
Nátrium-foszfát |
Élelmiszerek esetében csomósodást gátló anyagként, savanyúságot szabályozó anyagként, valamint stabilizátorként alkalmazzák, sok élelmiszerben megtalálhatóak, erős kalcium-megkötő képességük miatt a szervezetből kalciumot vonnak el. |
| E340 |
Kálium-foszfát |
| E341 |
Kalcium-foszfát |
| E342 |
Ammónium-foszfát |
| E343 |
Magnézium-foszfát |
| E350 |
Nátrium-malát |
Az almasav (E296) sói, savanyúságot szabályozó anyagok. Kisgyermekek számára szánt élelmiszerekben tilos felhasználni, mert bennük még nem fejlődött ki a lebontásukhoz szükséges enzim. |
| E351 |
Kálium-malát |
| E352 |
Kalcium-malát |
| E353 |
Metaborkősav |
Főként a bortermelésben használt savanyúságot szabályozó anyag. |
| E354 |
Kalcium-tartarát |
Savanyúságot szabályozó anyag, emulgeálószer, fémek megkötésére. |
| E356 |
Nátrium-adipát |
Szintetikus, savanyúságot szabályozó anyagok, mely só helyett használhatóak. A szervezetben lebomlanak, vagy a vizelettel távoznak. |
| E357 |
Kálium-adipát |
| E363 |
Borostyánkősav |
Ízfokozó, savanyúságot szabályozó anyag, egyes források szerint ártalmatlan. Nagy mennyiségben emésztési problémákat okozhat. |
| E370 |
1,4-Heptonolakton |
Mesterséges aroma, melyet több országban betiltottak. Kevés adat áll róla rendelkezésre. |
| E375 |
Nikotinsav / B3-vitamin |
Nikotin oxidációjával előállított értágító hatású vegyület. |
| E380 |
Triammónium-citrát |
Szintetikus, savanyúságot szabályozó emulgeálószer. Előfordulhat cukrászipari termékekben és egyes sajtkrémekben. Nagy dózisban emésztési zavarokat, máj- és veseproblémákat okozhat. |
| E385 |
Kalcium-dinátrium-etiléndiamin-tetraacetát (Ca-Na-EDTA) |
Szintetikus stabilizátor, jó fémmegkötő. Élelmiszeripari használata rendkívül elterjedt, többek között üdítőitalokban, fémdobozban levő konzerveknél. Orálisan reprodukciós és fejlődési rendellenességeket okozhat, illetve a nehézfémeken túl megkötheti a hasznos nyomelemeket is. Gyerekek számára kifejezetten nem ajánlott, egyes országokban be is tiltották. |