Paleo élelmiszerek

Ajánlott, kompromisszumos és kerülendő ételek a paleo diétában

Paleo élelmiszerek

Ajánlott paleo élelmiszerek a zöldségek és a gombák, melyeket vitamintartalmuk megőrzése érdekében leginkább nyersen vagy párolva fogyassz, de készítheted főzve, sütve, grillezve, vagy akár smoothieként is. A gyümölcsök (pld. bogyós gyümölcsök) fogyasztása is ajánlott, elsősorban frissen, a zöldségeknél kisebb mennyiségben. Arra figyelj, hogy mindig olyan zöldségeket és gyümölcsöket válassz, amelyeknek éppen szezonja van, és lehetőleg helyi kistermelőktől szerezzed be őket! A különböző húsok (pld. szárnyasok, disznó, marha, vadhús, belsőségek) és halfélék (pld. folyami és tengeri halak, kagyló, rák) és az állati zsírok, valamint a kókuszolaj is bátran fogyaszthatóak. A paleo diétát gyakran nevezik „húst hússal diétának”, pedig mennyiségi szempontból az elfogyasztott élelmiszerek nagy részét a zöldségek teszik ki. A diófélék és olajos magvak (pld. dió, mandula, mogyoró, tökmag, lenmag, szezámmag) kisebb mennyiségben szintén fogyaszthatók, mivel számos hasznos tápanyag forrásai. Ezen kívül természetesen (ásvány)víz, zöldtea és gyógyteák minden mennyiségben!

Kompromisszumos paleo ételek az aszalt gyümölcsök, a házi lekvárok és szörpök magasabb cukortartalmuk miatt. Bizonyos magvak és magőrlemények (pld. zab, amaránt, köles, hajdina) szintén csak kis mennyiségben fogyasztandóak, mivel szénhidráttartalmuk viszonylag magas, illetve ugyanez vonatkozik a magasabb szénhidráttartalmú gumókra és gyökerekre (pld. édesburgonya, csicsóka). A különböző hidrogénezetlen növényi olajok (pld. olívaolaj, mákolaj, szőlőmagolaj, lenolaj, tökmagolaj) hidegen, például salátaöntetként használhatók, főzésre nem, ugyanis hevítésre káros anyagok szabadulnak fel belőlük.

Kerülendőek a gabonafélék (pld. búza, rozs, árpa) gluténtartalmuk miatt, a tejtermékek laktóztartalmuk miatt (kivéve a kemény sajtok és a vaj, amelyek laktóztartalma már elenyésző), illetve a lektint tartalmazó hüvelyesek (pld. borsó, bab, lencse, földimogyoró, szója), mivel áteresztővé teszik a belet. Ezenkívül messziről kerülendő a cukor, a cukrozott üdítőitalok, valamint az adalékanyagokat és transzzsírt is tartalmazó feldolgozott- és készételek.

Paleo élemiszerek listája

Paleo élelmiszerek listája I. Paleo élelmiszerek listája II.