Mi is az a paleo?

A paleo gyökerei

Paleo diéta

I. Paleo és az ősember

A paleo diéta evolúciós szempontból közelíti meg az ember és a táplálkozási betegségek kapcsolatát, célja tehát rekonstruálni az ősember táplálkozási szokásait. Tudjuk, hogy őseink több millió évig vadászatból, halászatból és gyűjtögetésből tartották fenn magukat, mely idő alatt szervezetük tökéletesen alkalmazkodott ehhez az életmódhoz. A paleolit táplálkozás támogatói szerint a nyugati világban egyre nagyobb teret hódító civilizációs betegségek legfőbb oka, hogy a modern ember rengeteg olyan anyagot visz be a szervezetébe a táplálékkal, melyet régebben nem fogyasztottak, ezért a szervezet nem tudott alkalmazkodni hozzájuk. A paleo táplálkozás alapelve, hogy a paleolit korban élt ősember feltételezett táplálékainak fogyasztásával egy egészséges életmód alakítható ki, mivel azok a természetben előforduló alapanyagok képezik részét, melyek fogyasztására az emberi szervezet adaptálódott.

II. Paleo és a természeti népek

A ma is élő természeti népek táplálkozása nagyban hasonlít őseink táplálkozási szokásaihoz, és számos megfigyelés alátámasztja, hogy ezek a népek teljesen egészségesek, és mentesek a nyugati világban egyre nagyobb teret hódító civilizációs betegségektől. Korunk népbetegségei, mint az elhízás, a szívérrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség, az autoimmun betegségek vagy a rák ismeretlenek körükben, vagy pedig rendkívül ritkák. A nyugati táplálkozás és életmód megbetegítő hatásait jól szemlélteti a nyugati életmódra nemrégiben áttért természeti népek esete: a pima indiánok körében például extrém méreteket öltött mind az elhízás, mind a cukorbaj, mely már fiatal felnőttkorban kialakul. A különböző természeti népek táplálkozása élőhelyük környezeti adottságait tükrözi, ennek következtében egyes népek étrendje igencsak eltérő növényi, ill. állati eredetű táplálék szempontjából. Például a civilizáció elérkezéséig az eszkimók szinte kizárólag hús- és zsíralapú étrenden éltek, míg a kitavai pápuák a mai napig szinte csak növényi eredetű ételeket fogyasztanak. Mindezen népek egészsége azt bizonyítja, hogy a növényi, ill. állati élelmi anyagok szinte bármilyen aránya megfelelő az emberi szervezetnek, amennyiben feldolgozatlan formában fogyasztják.

 

A paleo táplálkozás és életmód lényege

Az ember a földművelés megjelenéséig nem találkozott gyorsan felszívódó szénhidrátokkal. Ezzel szemben a mai nyugati ember rengeteg finomított szénhidrátot (pld. cukor, gabonafélék) fogyaszt, melynek feldolgozásához nem tudott megfelelőképpen alkalmazkodni a szervezet. A kőkorszaki ember számára a vadállatok húsa jelentette a fő táplálékot, így jóval több fehérjét fogyasztott, mint szénhidrátot. Szénhidráttartalmú tápláléka bogyókból, gyümölcsökből és zöldségekből állt, melyek összetett szénhidrátokat tartalmaznak, azaz kevésbé emelik meg a vércukorszintet, mint az egyszerű szénhidrátokat tartalmazó gabonafélék. Zsírhoz és olajhoz leginkább diófélék és magvak fogyasztásával jutott, valamint az omega-3 zsírsavban gazdag tengeri állatok húsából, szemben a mai magas omega-6- és transzzsírtartalmú hidrogénezett növényi olajokkal és margarinnal. Ez utóbbiak táplálkozásunkban csupán a 19-20. század környékén kezdtek elterjedni az élelmiszeripar megjelenésével, és kiszorították étrendünkből az egészséges olajokat és zsírokat. Kerülendő tehát minden finomított és készétel fogyasztása. Végül ne feledjük, hogy a paleolit életmódnak része a rendszeres mozgás és a megfelelő D-vitamin-bevitel is. A legszembetűnőbb eredmény a felesleges kilók leadása, de a fogyáson kívül általános egészségi állapotunk és közérzetünk is nagymértékben javul.

Bővebb információért a paleóról katt ide!

fb