Alakformálás és zsírégetés

Alakformálás 3 alapelve

Sokszor bizony elfelejtődik, hogy a paleo nem pusztán táplálkozási szokásaink megreformálásáról szól, hanem a paleo életmódnak ugyanúgy részét képezi a rendszeres testmozgás is. A testünk arra lett kitalálva, hogy használjuk, ellenkező esetben bizony szépen lassan leépül… A legideálisabb természetesen az lenne, ha a testmozgás mindennapi életünk részét képezné, azaz gyakran sétálnánk, túráznánk, úsznánk, bicikliznénk, azonban a tudatos edzéstervnek is megvannak az előnyei… Ugyanis a test erősítésének és a szövetek feszesebbé tételének köszönhetően a könnyű izomgyakorlatok formálják az alakot, zsírégető tulajdonságából kifolyólag pedig a kondicionáló edzés lefaragja a fölös kilókat. A következő hetekben tehát egy teljes testre kiterjedő izomerősítő programot fogok lépésenként bemutatni, először azonban nem árt tisztába tenni néhány dolgot a sérülésmentes és eredményes edzés érdekében.

A helyes edzés három alapelve

Ahhoz, hogy hatékonyan mozogjunk, szükségünk van az alapvető technikai ismeretekre, különben nemcsak az eredmény marad el, de legrosszabb esetben még az egészségkárosodás veszélyével is számolnunk kell. A testformálás akkor a leghatékonyabb, ha kis, illetve közepes intenzitással, viszont sok ismétléssel erősítjük az izmokat. A siker kulcsa tehát a fokozatosságban és a rendszerességben rejlik.

Az izomedzés két fő típusa a dinamikus és a statikus edzés, mely két mozgástípus gyakorlatai kiegészítik egymást. A dinamikus gyakorlatok során állandóan mozgásban vagyunk; az izom megrövidül a feszítési szakaszban, majd visszaáll kiinduló helyzetbe. A statikus gyakorlatokat enyhe ellenállás irányában végezzük, melyek során az izmokat bizonyos ideig megfeszítve tartjuk. Fontos pár másodperces szünetek közbeiktatása a statikus sorozatok között, ugyanis ilyenkor regenerálódik az izom.

I. Optimális edzésadag megállapítása

Az edzetlen test lassan tud csak hozzászokni a terheléshez, ezért az első hetekben ne eddz gyakrabban heti két-három alkalomnál, és ügyelj arra, hogy váltakozzanak az edzés- és a pihenőnapok. Nagyjából négy hét után, ha a tested már beállt az új terhelésre, lassan tovább emelheted az adagodat heti négy-öt edzésnapra, de csak akkor, ha van hozzá kedved! A legfontosabb, hogy rendszeresen mozogj. Kezdetben edz átlagosan 30 percet, melyet a későbbiekben kibővíthetsz 45-60 percre. Szükséged lesz ennyi időre, ha az izomformálás előtt jól be akarsz melegíteni, és a végén sem feledkezel meg a nyújtógyakorlatokró1 és a levezetésről. Természetesen előfordul, hogy egyes napokon nincs elég idő egy intenzív edzésprogramra. Ilyenkor iktass be egy gyors edzésprogramot: röviden melegíts be, végezz el két-három gyakorlatsort, majd egy-két nyújtógyakorlatot. Azonban az arányos alak érdekében az intenzív edzések során lehetőleg dolgoztass meg minden izomcsoportot!

II. Megfelelő testhelyzet felvétele

A tartáskárosító hatások elkerülése érdekében rendkívül fontos, hogy mindig a megfelelő testhelyzetben végezd a gyakorlatokat. Előtte próbálj ki minden testtartást a tükör előtt, hogy lassanként ráérezz, mi helyes és mi nem.

Alakformálás: helyes testtartás

HASON FEKVÉSBEN szorítsd a hasad a földre, miközben megfeszíted a farizmaidat. Ha felemeled a fejed, a homlokod legyen párhuzamosan a talajjal és nézz lefelé. Semmiképpen ne húzd be a nyakad, mert ebben a testtartásban túlzottan megnyúlnak a nyakcsigolyák, és károsodhatnak a porckorongok.
HÁTON FEKVÉSBEN figyelj arra, hogy az egész hátad a földön legyen, így véded ugyanis a hát porckorongjait. Ehhez szorítsd a matrachoz a hátad alsó részét, miközben megfeszíted a hasizmaidat.
♦ NÉGYKÉZLÁB állva mindig feszítsd meg a hasad és a feneked, mert így megnyúlnak az ágyékcsigolyák, és szép egyenes lesz a hát alsó része, így elkerülhető, hogy egyoldalúan összepréselődjenek a porckorongok. Ne húzd be a nyakad, hanem nézd egyenesen a földet.
♦ ÁLLÓ HELYZETBEN végzett gyakorlatnál állj körülbelül csípőszélességű terpeszbe, és az ízületek védelme érdekében enyhén hajlítsd be a térded. A lábfejek egymással párhuzamosak és előrenéznek. Tartsd lazán a vállaidat, feszítsd meg a feneked és húzd be a hasad, ugyanis ettől teljesen kiegyenesedik a hátad alsó része, amivel véded a porckorongokat.

III. Helyes légzés elsajátítása

Sokan épp akkor tartják vissza a levegőt, amikor arra a legnagyobb szükség lenne, vagyis amikor megerőltetik magukat izomedzés közben. Pedig ez mindenképp kerülendő. Dinamikus gyakorlatoknál akkor fújd ki a levegőt, amikor megerőlteted magad, és akkor szívd be, amikor ellazulsz. A hosszabb ideig végzendő statikus gyakorlatoknál és nyújtásnál egyszerűen lélegezz nyugodtan és egyenletesen – ne tartsd vissza a lélegzeted.

A sikeres alakformálás titka: kíméletes izomedzés

Az izmokat dolgoztatni kell, mivel csak így tudják megőrizni a test egészségét, és hozzájárulni a formás idomokhoz. Az edzés megvédi az izmokat és megakadályozza a nemkívánatos zsírtartalékok felhalmozódását, mivel a feszes izmok több energiát használnak fel, mint amikor ernyedten csüngenek – ennek megfelelően több zsírt is égetnek el. De az izomedzés nem minden formája azonos hatású: a testformálás akkor működik a legjobban, ha kíméletesen, de rendszeresen erősítjük az izmokat. Így csökken a test által tárolt zsír mennyisége, ugyanakkor elkerülhető a szervezetszintű gyulladás kialakulása.

A mozgás okozta öröm az egyik leg fontosabb feltétele annak, hogy hosszú távon folytassuk az edzést. Ezért ha kitartóan akarunk dolgozni, döntő fontosságú, hogy jól érezzük magunkat mozgás közben. Ha valaki elkeseredetten, minden erejét beleadva edz, előbb-utóbb túlhajtja magát. Így félő, hogy hamar elfogy a lelkesedés. Edzés közben próbálj figyelni a tested jelzéseire! Így észre fogod venni, hogy megfelelő mértékben terheled-e meg vagy túlerőlteted. Ha pedig a testmozgás mindennapi szokássá válik, hamarosan azt is megtapasztalod, hogy ez nemcsak az alakodnak jó, de összességében véve erősebbé és mozgékonyabbá tesz, valamint javítja a vérellátást is. Az aktív emberek jobban érzik magukat a bőrükben, kiegyensúlyozottabbak és kevésbé fogékonyak a stresszre. Nem meglepő tehát, hogy a mozgás elismert ellenszere a szorongásnak és a depressziónak is.

A sikeres fogyás titka: kondicionáló edzés

Az izomedzés erősíti az izmokat, ezáltal feszesebbé téve a test körvonalait, valamint a mérsékelt zsírégetéshez is hozzájárul. Ha viszont nagyobb zsírtömegtől szeretnél megszabadulni, mértékletes kondicionáló edzéssel kell összekötnöd az izomedzést. Tehát minden edzésnapot kezdj például 30 perc gyaloglással, azután jöhet 30 perc nyújtással kiegészített erőedzés. Gyaloglás, kocogás, kerékpározás vagy görkorcsolyázás közben hatalmas mennyiségű energiát használsz el. Ha odafigyelsz a táplálkozásra is, automatikusan fogyni fogsz.

A teljes testre kiterjedő izomerősítő programot itt tudod majd lépésenként végigkövetni:
• Alakformálás a lapos hasért
• Alakformálás az erős hátért
• Alakformálás a feszes fenékért
• Alakformálás a formás felsőtestért