Hamarosan itt a húsvét, melyhez szerencsére még mindig sok hagyományos népi szokás kapcsolódik, legelterjedtebbként a húsvéti tojásfestéssel. Az üzletekben nagy a kínálat a különböző szintetikus tojásfestékekből, melyek egészségre gyakorolt hatása azonban ugyancsak megkérdőjelezhető, a paleo életmód pedig egyébként is a mesterséges anyagok kerülésére bátorít. Éppen ezért érdemes olyan régóta alkalmazott módszerekhez folyamodni, melyekkel teljesen természetes módon festhetjük meg húsvéti tojásainkat, elsősorban növényi alapanyagokat felhasználva…
Nem is kell annyira visszamenni az időben, hogy újra felfedezzük a természet kínálta lehetőségeket, ugyanis az anilinfestékek elterjedéséig nagyanyáink is növényi festékeket használtak tojásfestésre: berzsenyből nyerték a nálunk legkedveltebb piros színt, más színeket pedig a természetben gyűjtött növényi részek főzetéből, forrázatából. Napjainkban is az egyik legáltalánosabb természetes színezőanyag a vöröshagymahéj-főzet, azonban a kísérletező kedvűek részére számos más lehetőség is rendelkezésre áll. Különböző színek eléréséhez más-más növényi főzetet alkalmazzunk – ehhez ad segítséget a következő gyűjtemény.
Természetes színezőanyagok listája
Szín | Alapanyag | Mennyiség |
Rozsdavörös | hagymahéj | 5-6 vöröshagyma héja |
Rózsaszín | cékla* | 200 ml céklalé / 1 fej reszelt cékla |
Élénksárga | kurkuma | 2-3 evőkanál fűszer |
Halványsárga | zöldtea | Bögrénként 2 teafilter |
Narancssárga | paprika / curry | 2 evőkanál fűszer |
Kékesszürke | feketeáfonya | 1 bögre gyümölcs, pépesítve |
Levendulakék | szeder | 1 bögre gyümölcs, pépesítve |
Türkiz | vöröskáposzta* | 1 nagy fej káposzta, lereszelve |
Halványzöld | spenót* | 1 köteg friss spenótlevél, felaprítva |
Olíva zöld | körömvirág | 6 virág szirmai |
Barna | kávé / feketetea | 200 ml erős kávé |
*A csillaggal jelölt alapanyagoknak hosszabb idő szükséges. Áztasd főzetükben a tojásokat egy éjszakára a hűtőben a mélyebb színtónusok eléréséhez!
Hozzávalók húsvéti tojásfestéshez
Tojások (a fehér héjúakon szebben mutatnak az élénk színek, de a barna héjúakon is érdekes, különleges színhatás érhető el)
1-2 ek fehérecet
Természetes festékanyagok
Díszítéshez: vékony és vastag gumiszalag, géz vagy nejlonharisnya, növényi részek (pld. babérlevél, virágszirom, rizsszemek), zsiradék
Útmutató húsvéti tojásfestéshez
1. Tedd a nyers tojásokat hideg vízbe, majd forrástól számítva mérsékelt lángon legalább 10-15 percig főzzed őket. A forró vízből kivéve azonnal hűtsd le a tojásokat, egyrészt mivel később így könnyebben lehámozható a héjuk, másrészt pedig tovább eltarthatóak.
2. A színezőanyagként felhasználni kívánt növényeket forrázd le, a szín rögzítéséhez adj hozzá egy-két evőkanál ecetet, majd forraljad még legalább 20-30 percen keresztül. Az így kapott főzetet hagyd kicsit kihűlni, majd töltsed befőttesüvegekbe. Ebbe helyezd bele a főtt tojásokat, és hagyd őket ázni, amíg a kívánt színhatást el nem éred – ez 10-20 perctől órákig, vagy akár hűtőben egy éjszakán át is tarthat.
Ötletek tojásdíszitéshez
Tippek
♦ Minél hosszabb ideig marad a tojás a festékben, annál intenzívebb lesz a színe. Így a mélyebb színek eléréséhez érdemes a tojásokat órákon vagy akár egy éjszakán keresztül ázni hagyni a hűtőben.
♦ Egységes színhatás eléréséhez ügyelj arra, hogy jól feloldódjon a színezőanyag a vízben! Ennek biztosítása érdekében akár át is szűrheted a folyadékot. Feloldatlan színezőanyaggal foltos, márványozott hatás érhető el.
♦ A szín fokozása érdekében kenjed be egy kis olajjal vagy zsírral a megszáradt tojások héját! A zsiradék hatására ragyogóbbak, élénkebbek lesznek a színek.