Hogyan (l)egyél paleo III.

Paleo természetesség

Természetes paleo életmód

VII. Aludj eleget!

A megfelelő alvás létfontosságú egészségünk megőrzéséhez. Az alvás kulcsszerepet játszik az emlékek megszilárdításában és az új ismeretek elsajátításában, valamint lehetővé teszi az izomnövekedését és a zsírégetést. Ezen kívül fenntartja a szervezet cirkadián ritmusát (napi ciklikusságot mutató biológiai óránk), mely az anyagcsere és az immunrendszer szabályozásán kívül egyes hormonok termelődéséért, a sejtek megújulásáért és a testhőmérséklet normál ingadozásáért is felel. Mivel biológiai óránkat nagyban meghatározzák a fényviszonyok, este már korlátozd a mesterséges fénynek való kitettséget – számítógép, TV, okostelefon lehetőleg messze legyen, hogy ne zavarjon a pihenésben. Az alvásciklusok megfelelő biztosítása végett pedig mindenképp bújj éjfél előtt ágyba, és próbálj legalább 7 órát aludni!

VIII. Érjen elég napfény!

A közvetlen napfénynek való kitettség a D-vitamin legjobb forrása, mely létfontosságú a csontok és a szív egészségéhez, valamint a megfelelő hormonális működéshez. Ezenkívül a megfelelő D-vitaminszint erősíti az immunrendszert és az ellenálló képességet, valamint védelmet nyújt a rákbetegség kialakulása ellen. D-vitaminszükségleted kielégítése érdekében próbálj legalább napi 15 percet napon tartózkodni!

IX. Kapcsolódj ki!

A pihenés, a kikapcsolódás nagyon fontos, pláne rohanó világunkban. Legyen ez egy séta a parkban, játék a kutyával, olvasás egy fa alatt, vagy akár napfürdőzés az erkélyen, a lényeg, hogy szakíts magadra időt minden nap! Bármilyen szabadidős tevékenység megteszi, hiszen mind a napfény, mind a mozgás alapvető része életünknek. Hiszen mi értelme van az egésznek, ha nem élvezzük minden nap egy kicsit az életet…?

X. Kerüld a toxinokat!

Ha már az élet egyéb területeit sikerült optimalizálni, ideje megszabadítani háztartásodat az erős vegyszerektől, méreganyagoktól is, és természetesebb, környezetkímélőbb opciókra váltani.

Hogyan (l)egyél paleo I.: Táplálkozz tudatosan >>
Hogyan (l)egyél paleo II.: Mozogj rendszeresen >>