Sárgarépás paleo lepény

Sárgarépás paleo lepény

A tojás az egyik legalapvetőbb paleo alapanyag, pláne ha reggeliről van szó: amellett, hogy ellát energiával, laktató hatású, tápláló és finom, ráadásul számtalanféleképpen elkészíthető. Természetesen egy egészséges és teljes értékű reggelinek a zöldségek éppúgy részét képezik, éppen ezért a következő recept a hagyományos tükörtojás mellé kissé rendhagyóbb sárgarépás lepényt és sóskakrémet társít. Ideális paleo reggeli, hogy jól induljon a nap!

S hogy a tojásos reggelik miért rendkívül egészségesek? A tojás azon kevés élelmiszerek egyike, mely teljes értékű fehérjékben és aminosavakban gazdag, azaz mind a kilenc a szervezet számára nélkülözhetetlen esszenciális aminosav megtalálható benne. Ezen kívül tele van számos vitaminnal és ásványi anyaggal, többek között tartalmaz A-, B12-, D- és E-vitamint, folsavat, szelént és kolint, illetve omega-3 zsírsav- és lecitintartalma is jelentős.

ELŐKÉSZÍTÉS SÜTÉSI IDŐ ÖSSZESEN
 20 perc  10 perc 30 perc

Hozzávalók 4 személyre

I. Sárgarépás lepény hozzávalói

8 db közepes méretű sárgarépa
4 db egész tojás
1 ek apróra vágott koriander
3 ek kókuszliszt
1 ek szűz kókuszolaj, plusz a sütéshez
Himalája só, frissen őrölt bors ízlés szerint

II. Sóskakrém hozzávalói

120 g sóskalevél
50 g pisztácia
10 g mentalevél
2-3 gerezd fokhagyma
1 citrom leve
1 ek étkezési élesztő
Tengeri só és bors ízlés szerint
3 ek extra szűz olívaolaj

III. Tükörtojás hozzávalói

4 db egész tojás
1 ek legeltetett állat tejéből származó vaj
Néhány csipet Himalája só

Recept elkészítése

1. Hámozd meg és reszeljed le a sárgarépát, utána pedig öntsed hozzá a villával összekevert tojásokat, a koriandert, a kókuszlisztet és a kókuszolajt. Sózd, borsozd ízlés szerint, majd alaposan keverjed össze az egészet egy tálban!

2. Közepes lángon olvassz fel néhány evőkanál kókuszolajt egy serpenyőben, és közben osszad a sárgarépás masszát négy részre. Az így kapott gombócokat egyengesd kis lepény formájú körökre és süssed ki a kókuszolajban! Hagyd hogy a szélek ropogósra süljenek, mielőtt megfordítanád. A kész lepényeket tedd félre!

3. A sóskakrém elkészítéséhez helyezd a hozzávalókat (a sóskaleveleket, a pisztáciát, a mentát, a megpucolt fokhagymagerezdeket, a citromlét, az élesztőt, a sót és a borsot) egy ételaprítóba. Addig keverd, amíg sima nem lesz, majd adj hozzá egy kevés extra szűz olívaolajt a krémesebb állag eléréséhez!

4. Felszolgálás előtt olvassz fel egy kevés vajat egy serpenyőben, és süssed ki a tojásokat, amíg a fehérje meg nem szilárdul, de a sárgája még folyós marad. A lepényeket kenjed meg a sóskakrémmel, helyezd a tetejükre a tükörtojásokat, majd szórjad meg egy csipet sóval. Jó étvágyat!

TIPP: A sóskakrémet és a lepényt nyugodtan el(ő)készítheted előző este, és tálalásig a hűtőben tárolhatod, így reggel már csak a tojásokat kell kisütnöd, ami egykettőre megvan.