Tojásfestés természetes anyagokkal

Tojásfestés természetesen

Hamarosan itt a húsvét, melyhez szerencsére még mindig sok hagyományos népi szokás kapcsolódik, legelterjedtebbként a húsvéti tojásfestéssel. Az üzletekben nagy a kínálat a különböző szintetikus tojásfestékekből, melyek egészségre gyakorolt hatása azonban ugyancsak megkérdőjelezhető, a paleo életmód pedig egyébként is a mesterséges anyagok kerülésére bátorít. Éppen ezért érdemes olyan régóta alkalmazott módszerekhez folyamodni, melyekkel teljesen természetes módon festhetjük meg húsvéti tojásainkat, elsősorban növényi alapanyagokat felhasználva…

Nem is kell annyira visszamenni az időben, hogy újra felfedezzük a természet kínálta lehetőségeket, ugyanis az anilinfestékek elterjedéséig nagyanyáink is növényi festékeket használtak tojásfestésre: berzsenyből nyerték a nálunk legkedveltebb piros színt, más színeket pedig a természetben gyűjtött növényi részek főzetéből, forrázatából. Napjainkban is az egyik legáltalánosabb természetes színezőanyag a vöröshagymahéj-főzet, azonban a kísérletező kedvűek részére számos más lehetőség is rendelkezésre áll. Különböző színek eléréséhez más-más növényi főzetet alkalmazzunk – ehhez ad segítséget a következő gyűjtemény.

Természetes színezőanyagok listája

 Szín  Alapanyag  Mennyiség
 Rozsdavörös  hagymahéj  5-6 vöröshagyma héja
 Rózsaszín  cékla*  200 ml céklalé / 1 fej reszelt cékla
 Élénksárga  kurkuma  2-3 evőkanál fűszer
 Halványsárga  zöldtea  Bögrénként 2 teafilter
 Narancssárga  paprika / curry  2 evőkanál fűszer
 Kékesszürke  feketeáfonya  1 bögre gyümölcs, pépesítve
 Levendulakék  szeder  1 bögre gyümölcs, pépesítve
 Türkiz  vöröskáposzta*  1 nagy fej káposzta, lereszelve
 Halványzöld  spenót*  1 köteg friss spenótlevél, felaprítva
 Olíva zöld  körömvirág  6 virág szirmai
 Barna  kávé / feketetea  200 ml erős kávé

*A csillaggal jelölt alapanyagoknak hosszabb idő szükséges. Áztasd főzetükben a tojásokat egy éjszakára a hűtőben a mélyebb színtónusok eléréséhez!

Hozzávalók húsvéti tojásfestéshez

Tojások (a fehér héjúakon szebben mutatnak az élénk színek, de a barna héjúakon is érdekes, különleges színhatás érhető el)
1-2 ek fehérecet
Természetes festékanyagok

Díszítéshez: vékony és vastag gumiszalag, géz vagy nejlonharisnya, növényi részek (pld. babérlevél, virágszirom, rizsszemek), zsiradék

Útmutató húsvéti tojásfestéshez

1. Tedd a nyers tojásokat hideg vízbe, majd forrástól számítva mérsékelt lángon legalább 10-15 percig főzzed őket. A forró vízből kivéve azonnal hűtsd le a tojásokat, egyrészt mivel később így könnyebben lehámozható a héjuk, másrészt pedig tovább eltarthatóak.

2. A színezőanyagként felhasználni kívánt növényeket forrázd le, a szín rögzítéséhez adj hozzá egy-két evőkanál ecetet, majd forraljad még legalább 20-30 percen keresztül. Az így kapott főzetet hagyd kicsit kihűlni, majd töltsed befőttesüvegekbe. Ebbe helyezd bele a főtt tojásokat, és hagyd őket ázni, amíg a kívánt színhatást el nem éred – ez 10-20 perctől órákig, vagy akár hűtőben egy éjszakán át is tarthat.

Ötletek tojásdíszitéshez

Tojásdíszités természetesen

Tippek

♦  Minél hosszabb ideig marad a tojás a festékben, annál intenzívebb lesz a színe. Így a mélyebb színek eléréséhez érdemes a tojásokat órákon vagy akár egy éjszakán keresztül ázni hagyni a hűtőben.
♦  Egységes színhatás eléréséhez ügyelj arra, hogy jól feloldódjon a színezőanyag a vízben! Ennek biztosítása érdekében akár át is szűrheted a folyadékot. Feloldatlan színezőanyaggal foltos, márványozott hatás érhető el.
♦  A szín fokozása érdekében kenjed be egy kis olajjal vagy zsírral a megszáradt tojások héját! A zsiradék hatására ragyogóbbak, élénkebbek lesznek a színek.