Házi fogfehérítés eperrel

Természetes fogfehérítés eperrel

Mivel hamarosan beköszönt az eperszezon, ezúttal egy természetes szépségápolási tippet fogok veled megosztani, melyhez egy, azaz egy szem eperre és némi szódabikarbónára lesz szükséged. Ennek az olcsó otthoni fogfehérítési eljárásnak az egyik fő komponense az eperben található almasav, mely adsztringens hatásának köszönhetően eltávolítja a felületi szennyeződéseket és elszíneződéseket. A szódabikarbóna, mely egyfajta természetes dörzsölő és tisztítószer, pedig fokozza ezt a hatást, és még a kellemetlen szájszagot is elűzi… 

Nem olyan hatékony ugyan, mint a fogorvosi rendelőkben is alkalmazott hidrogén-peroxidos kezelés, azonban egyszerű, gyors és olcsó módja annak, hogy ragyogóbbá váljon a mosoly.

Mi befolyásolja a fogak színét?

A fogak színét szabad szemmel nem látható, parányi pigmentrészecskék adják, amelyek a fogzománc és az alatta lévő dentin anyagában találhatóak. A legtöbb fogfehérítési módszer ezeknek a pigmentrészecskéknek az elszíntelenítésén alapul. A fogak színét számos tényező befolyásolja:

♦ Egyes italok, mint például a vörösbor, a feketekávé vagy a feketetea rendszeres fogyasztása okozhatják a fog elszíneződést, sőt bizonyos gyógyszerek és betegségek is elszíneződéshez vezethetnek. Azok az élelmiszerek és szénsavas üdítők, amelyekben nagy mennyiségben fordul elő mesterséges színezőanyag, szintén elváltozást okozhatnak a fogazat színezetében – ezek azonban nem képezik a paleo táplálkozás részét.
♦ A dohányzás következtében nikotinos fogkövek képződnek, amelyek a fog sárgásbarnás elszíneződését okozzák, úgyhogy már csak esztétikai szempontból is érdemes ezzel a káros szokással felhagyni.
♦ Az életkor előrehaladtával romlik a fogak állaga, melyből kifolyólag apránként sötétedik a fogak színe.

Természetes fogfehérítés eperrel

I. Hozzávalók

1 nagyobb szem eper
½ tk szódabikarbóna

II. Útmutató

1. Egy kisebb tálkában zúzd péppé az epret és keverd össze a szódabikarbónával!
2. Egy puha fogkefével vigyed fel a keveréket a fogak felszínére, hagyd fenn 3-5 percig, majd a fogkefével körkörös mozdulatokkal alaposan dörzsöld át!
3. Bő vízzel öblögess, amíg teljesen tiszták nem lesznek a fogaid. Ezt az eljárást legfeljebb hetente egyszer ismételd!

MEGJEGYZÉS: Bár a hidrogén-peroxidos kezelésnél jóval kíméletesebb ez a módszer, ne alkalmazd túl gyakran, mivel az eperben található almasav túlzott alkalmazása megrongálhatja a fogzománcot.