Sokmagos paleo kenyér

Sokmagos-paleo-kenyer

Annak ellenére, hogy a gabonafogyasztás szükségtelen, sőt, nagy mennyiségben kifejezetten egészségtelen, mégis nehezünkre eshet megválni tőle. S hogy miért? A szokás nagy úr. Hiszen mit is jelent teljesen elhagyni a gabonát étrendünkből? Se kenyér, se zsemle, se tészta, se sütemény, se keksz, se gabonapehely… Ajjaj. Itt aztán alapjaiban rengetjük meg táplálkozási szokásainkat! Így tehát nem csoda, hogy egyre jelennek meg ezen ételeink paleosított, azaz cukor- és lisztmentes változatai…

Egy dolgot azért szögezzünk le: maglisztekből készült paleo péksüteményeket se majszoljunk mázsaszámra. Gluténmentes? Igen. Szénhidrátterhelést jelent a szervezet számára? Igen.

Emlékeztetőül, szénhidrátfogyasztásunk – mely ideális esetben napi 100-150 gramm között mozog – jelentős részének zöldségekből és némi gyümölcsből kéne származnia, mivel tápanyagsűrűség szempontjából messze viszik a pálmát. (Ez rengeteg zöldség ám!) Az olajos magvak és diófélék, melyek a paleo lisztek alapanyagai, inkább alkalmankénti rágcsálnivalók. A következő paleo kenyér recept célja tehát, hogy megkönnyítse az átállást. Ugyan a sokmagos paleo kenyér egy egészséges, maglisztekből készített gluténmentes kenyér, melynek magas tápanyagtartalma nagyban hozzájárul a napi ásványianyag- és vitaminszükséglet kielégítéséhez, de attól még kenyér marad. Azaz a szervezetet megterhelő szénhidrátbomba.

Sokmagos-paleo-kenyer-fozesi-ido

Hozzávalók

100 g finomra őrölt lenmag
100 g őrölt szezámmal
100 g darált mandula
Maréknyi tökmag
½ tk szódabikarbóna
1 ek kókuszolaj vagy olívaolaj
3 egész tojás
1 dl víz

Elkészítés

1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Vegyünk elő egy tepsit vagy egy sütőformát és kenjünk ki zsiradékkal.
2.Vegyünk egy tálat, és keverjük össze a száraz hozzávalókat: a lenmagőrleményt, az őrölt szezámmagot és a ledarált mandulát. Adjuk hozzá a szódabikarbónát.
3. A tojásokat válasszuk szét, és a sárgáját keverjük össze az olajjal és a vízzel. Ezt a keveréket adjuk hozzá a száraz alapanyagokhoz, majd kavarjuk egynemű masszává.
4. A tojásfehérjét verjük kemény habbá és óvatosan forgassuk bele a masszába. Az összedolgozott masszát kanalazzuk a kikent sütőformába, egyengessük el a tetejét, és szórjuk meg tökmaggal. Süssük 40 percig.
5. Hűtőrácson hűtsük ki, hogy ne maradjon nedves a gőztől, majd kis szeletekre vágva tálaljuk.

Tippek: Ha a tojások fehérjét habbá verve keverjük hozzá a száraz alapanyagokhoz, könnyebb lesz a tészta állaga. A kenyér tésztájába is keverhetünk egész magvakat, valamint a tetejére is szórhatunk belőlük.

Tápérték

Sokmagos-paleo-kenyer-tapertek

 

Lenmag (100g) Szezámmag (100g) Mandula (100g)
 ÁSVÁNYI ANYAGOK
Kálium (813 mg)
Foszfor (642 mg)
Magnézium (392 mg)
Kalcium (255 mg)
Vas (5,7 mg)
Cink (4,3 mg)
Kalcium (783 mg)
Foszfor (607 mg)
Kálium (458 mg)
Magnézium (347 mg)
Vas (10 mg)
Nátrium (4,5 mg)
Kálium (728 mg)
Foszfor (474 mg)
Magnézium (275 mg)
Kalcium (248 mg)
Vas (4 mg)
Cink (3 mg)
 VITAMINOK
B3-vit./Niacin (3 mg)
B5-vit./Pantoténsav (1 mg)
C-vitamin (0,6 mg)
B6-vitamin (0,5 mg)
B2-vit./Riboflavin (0,2 mg)
A-vitamin (6 mg)
E-vitamin (5,7 mg)
B3-vit./Niacin (5 mg)
B1-vit./Tiamin (1 mg)
B2-vit./Riboflavin (0,3 mg)
E-vitamin (26 mg)
B3-vit./Niacin (4 mg)
B2-vit./Riboflavin (0,8 mg)
B5-vit./Pantoténsav (0,3 mg)
B1-vit./Tiamin (0,2 mg)
B6-vitamin (0,1 mg)
B9-vit./Folsav (29 μg)