Bazsalikomos paradicsomsaláta

Bazsalikomos paradicsomsaláta

Ha már így beköszöntött a jó idő, ezúttal egy friss, nyárias saláta receptjét fogom veled megosztani, mely jól illik grillezett húsokhoz köretnek, de önmagában is nagyon finom. Kis konyhakertemben szépen növekszik a bazsalikom, ez adta a következő paradicsomsaláta ötletét, mely tökéletes friss, könnyed nyári vacsora. Egyszerűen és gyorsan elkészíthető, hiszen alig néhány hozzávalóra van szükség, tápanyagokban viszont annál gazdagabb…

A paradicsom vitamintartalma szempontjából legjelentősebb a C-vitamin (20 mg), illetve ezenkívül még számos egyéb vitamin található benne, többek között B1-, B6- és K-vitamin. Ezek mellett jelentős mennyiségben tartalmaz ß-karotint, mely az A-vitamin provitaminja. A paradicsom piros színét adó likopin (4-5 mg) nevű karotinoid szintén hozzájárul egészségünk megőrzéséhez, ugyanis erős antioxidáns hatásának köszönhetően képes a szabad gyököket semlegesíteni, ezáltal csökkentve a koszorúér-betegségek, illetve bizonyos daganatos betegségek kialakulásának esélyét (elsősorban prosztata-, mell- és gyomorrák megelőzésében találták hatékonynak). A likopin adja emellett a görögdinnye, a grapefruit és a csipkebogyó színét is. Nem árt tudni, hogy a karotinoidok zsírban oldódnak, érdemes tehát például néhány csepp olívaolajt hozzáadni az ételhez.

A paradicsom egyébként felhasználható nyersen, salátába, savanyúságnak, levesnek, mártásnak, üdítőitalnak. Szemben a gyümölcsökkel, amelyeknek nyersen a magasabb a C-vitamintartalma, a paradicsomnak főzve is jelentős a tápértéke, mert a likopin így könnyebben ki tud szabadulni a növényi rostok közül. A paradicsom ráadásul nemcsak egészséges, hanem kifejezetten kalóriaszegény, így a fogyni vágyók is bátran ehetik. Azonban az éretlen, zöld paradicsom fogyasztása kerülendő, mivel mérgező hatású szolanint tartalmaz, ami az érés során bomlik el.

 

ELKÉSZÍTÉS PIHENTETÉS ÖSSZESEN
 10 perc  – 10 perc

Hozzávalók 2 személyre

5-6 db nagyobb méretű paradicsom
1 kisebb fej vörös- vagy lilahagyma
10-15 friss bazsalikomlevél
6 ek extra szűz olívaolaj
2 ek szezámmag
Himalája só, frissen őrölt bors

Recept elkészítése

1. A paradicsomot és a hagymát kockázzad fel apróra, a friss bazsalikomlevelet pedig tépkedd össze kisebb darabkákra, majd keverd össze egy salátástálban.
2. Az így kapott salátát öntsed nyakon olívaolajjal és szórjad meg néhány evőkanál szezámmaggal. Aki fűszeresebben szereti, sózhatja, borsozhatja. Ezután az egészet keverd óvatosan össze, és már kész is van. Jó étvágyat!