Azok a misztikus E-számok, avagy az élelmiszer-adalékanyagok
Manapság bizony igencsak nehéz olyan élelmiszert vásárolni, melyben ne lenne valamilyen adalékanyag. Többek között ezért is kerülendő a készételek vásárlása a paleolit étrend követői számára. Azonban nem árt tudni, hogy nem minden adalékanyag káros vagy mesterséges, például egyes vitaminoknak is van E-számuk. Félreértés ne essék, a legtöbb adalékanyag nemhogy ártalmas, de kifejezetten veszélyes, annak ellenére, hogy hivatalos források állítása szerint engedélyezett mennyiségben használva az emberi egészségre veszélytelen. (A hivatalos álláspont szerint ugyanis az, hogy bizonyos adalékanyagok fogyasztása a lakosság egy részében kellemetlen mellékhatásokat vált ki, nem ok az átlag lakosok aggodalmára…) Azonban a káros adalékanyagokat kis mennyiségben sem volna szabad fogyasztanunk! Hogy ennek ellenére a legveszélyesebbek a legelterjedtebbek – mint például az aszpartám vagy a nátrium-glutamát –, az igencsak elgondolkodtató… Ráadásul hatalmas tájékozatlanság övezi az adalékanyagokat – egyesek tartanak minden terméktől, amin ott virít az E, mások csak megvonják a vállukat. Éppen ezért a következő táblázat ártalmatlan, feltehetően ártalmas és kifejezetten veszélyes kategóriákra bontja az E-számokat, hozzásegítve minket a tudatos vásárláshoz, az E-szám lista pedig részletesen bemutatja, hogy melyik adalékanyag micsoda, mire használatos, milyen mellékhatásokat okozhat, illetve hogy mindenáron kerülendő-e.
Az E-számok listája besorolás szerinti kategóriákra bontva taglalja a különböző adalékanyagokat, míg a táblázatban egyenként kereshetsz rájuk, a téged érdeklő adalékanyag E-számára kattintva. Az adatbázis egyelőre bővítés alatt áll, így mind a listában, mind a táblázatban csak az E400-as adalékanyagokig lehet keresni. Türelmedet köszönöm!
I. E-számok listája