A kókusztej az egyik legalapvetőbb paleo alapanyag, azonban a bolti kókusztej több kívánnivalót is hagy maga után… Szinte minden esetben karragénnel, guargumival és egyéb nem éppen egészséges sűrítőanyaggal dúsítják, illetve pénztárcabarátnak sem mondható. A házilag készített kókusztej nemcsak olcsó, hanem a nemkívánatos adalékanyagokat is ki tudjuk védeni, illetve sokkal intenzívebb ízhatást tudunk elérni… Természetesen a legjobb és kicsit macerásabb változat a kókuszdióból frissen kinyert kókuszbélből és kókuszvízből készült kókusztej, de egy csomag jó minőségű, kezeletlen kókuszreszelék is megteszi. Ráadásul a kapott kókusztejnek a konyhán kívül a fürdőszobában is hasznát vehetjük, de erről majd egy későbbi bejegyzés fog szólni.
Kókusztej a konyhában
A natúr kókusztej is nagyon ízletes, de az édesszájúak adhatnak hozzá egy kis mézet vagy egyéb paleo édesítőszert, illetve ízesíthetik házi vanília kivonattal, datolyasziruppal, vagy akár friss gyümölccsel (például áfonyával vagy szederrel) is. A kókusztej gyümölcsökkel egyébként jó turmixalapanyag, valódi holland kakaóporral kakaónak is kiváló, kávéhoz vagy paleo müzlihez pedig mandulatej helyett vagy azzal keverve is használhatjuk. Ha főzéshez szeretnénk felhasználni, a thai és indiai konyha csípős ízvilágához nagyon jól illik a kókusz lágy, selymes aromája, valamint a gyümölcsökkel gazdagított húsos ragukhoz is passzol. Különféle desszertekhez is jó választás, illetve alapanyaga lehet még krémeknek, szószoknak is. Mindent összevetve a kókusztej felhasználása a konyhában roppant sokoldalú.
Kókusztej egészségügyi előnyei
A kókusztejet nem csak ételekhez adva érdemes használni, hanem önmagában is fogyaszthatjuk, hiszen tápanyagokban rendkívül gazdag és egészséges. A kókuszban az ásványi anyagok nagy része megtalálható; gazdag mangánban, káliumban, foszforban és magnéziumban, valamint meghatározó kalcium-, vas-, nátrium-, réz-, szelén- és cinktartalma is. Ezenkívül vitamintartalma is jelentős, többek között B1-, B2-, E-, B6-, B3- és K-vitamin találhatóak meg benne.
A kókusztej és a kókusz rendszeres fogyasztása erősíti az immunrendszert, így segít megelőzni illetve leküzdeni a megfázást és egyéb, a legyengült immunrendszerrel kapcsolatos betegségeket. Ezen kívül a kókusz az anyagcsere felgyorsítása által segít megelőzni az elhízást, illetve javítja az sporttevékenységhez szükséges állóképességet, mivel azonnali energiaforrást biztosít. Ráadásul alacsony glikémiás indexének köszönhetően hozzájárul az egészséges vércukorszint fenntartásához, ezáltal csökkentve a cukorbetegség kockázatát. Említésre méltó még, hogy a kókuszolaj magas szeléntartalmából kifolyólag a zsíros kókusztej fogyasztása elősegíti a pajzsmirigy egészséges működését és enyhíti a krónikus fáradtság tüneteit, illetve segít az ízületi gyulladás tüneteinek enyhítésében. A kókuszzsír ezenkívül csökkenti az érelmeszesedés kockázatát ezáltal védelmet nyújtva a szívbetegségek ellen.
Kókusztej készítése házilag
Többféleképpen is készíthetünk kókusztejet. Főzéssel érhetjük el a legintenzívebb ízt, valamint a hőkezelés hatására a kókuszzsír is könnyebben kioldódik a koprából, viszont sérül a kókusz enzimrendszere, illetve csökken vitamintartalma. Forrázással és áztatással kevésbé sérülnek az enzimek és a vitaminok, valamint lágyabb lesz a kókuszaroma, azonban még mindig elég sok kókuszsírt nyerhetünk. Ezen kívül készíthetünk kókusztejet hideg vizes áztatással is, ebben az esetben azonban kevésbé intenzív a tej aromája, illetve a kizárólag áztatott kókuszreszelékből a zsír sem oldódik ki rendesen, így az elkészült kókusztej “sovány” lesz, azaz a zsírban oldódó vitaminok nem lesznek jelen benne.
Az alábbiakban a forrázással készült változat receptjét találod, mivel ennek a legnagyobb a vitamintartalma, így kiváló innivaló, azonban ha amúgy is főzéshez szeretnéd felhasználni a kókusztejet, az intenzívebb ízhatás végett nyugodtan készítheted magát a tejet is főzéssel. Ebben az esetben turmixolás előtt forraljad a kókuszreszeléket néhány percig, majd kihűlve a főzővízzel turmixoljad össze!
ÁZTATÁS | ELKÉSZÍTÉS | ÖSSZESEN |
30 perc | 10 perc | 40 perc |
Hozzávalók 4 személyre
500 g kókuszreszelék
1 l tiszta szűrt víz
Kevés vaníliakivonat, datolyaszirup vagy méz (opcionális)
Recept elkészítése
1. Mérjük ki a kókuszreszeléket! (Lehetőleg kezeletlen, bio kókuszreszeléket vásároljunk, semmiképpen ne szulfittal vagy más vegyszerrel fehérítettet)!
2. Öntsük le a kimért kókuszreszeléket forrásban lévő vízzel, s hagyjuk állni legalább fél órát, de az sem árt, ha órákat áll a vízben, hogy jól kiázzanak belőle a tápanyagok és az ízek. (A hideg vízzel készített változatnál legalább 12 órán keresztül hagyjuk állni a vízben!)
3. Turmixoljuk alaposan össze az áztatott kókuszreszeléket, majd a kapott masszát passzírozzuk át egy kislyukú szűrőn vagy nyomkodjuk jól ki egy sűrű szövésű anyagon keresztül.
4. Az így kapott kókusztejet öntsük üvegedénybe vagy kancsóba és tároljuk hűtőben. Fedett üvegedényben tárolva akár egy hétig eláll. A forrázással vagy főzéssel készített kókusztejet lehűtve kicsapódik a tetején a kókuszzsír, melyet megolvasztva visszakeverhetünk a kókusztejbe, vagy akár ápoló testkrémként is felhasználhatunk.
TIPP: Ha sűrűbb állagú tejet szeretnénk, használjunk kevesebb vizet! A megmaradt kókuszdarát se dobjuk ki; felhasználhatjuk például kókuszlisztként paleo desszertek, péksütemények készítéséhez. Terítsük szét sütőpapíron, alacsony hőfokon szárítsuk ki a sütőben, majd őröljük le, és már kész is a kókuszliszt!