Kapros-cukkinis paleo muffin

Kapros-cukkinis paleo muffin

Kezdő paleosoknak bizony okozhat némi fejtörést a reggeli kérdése, hiszen nem lehet minden nap paleo kenyérből készült szendvicset vagy paleo müzlit enni… Ha másért nem, hát azért, mert a magvak fogyasztását sem ajánlott túlzásba vinni! A különféle paleo muffinok jó megoldást nyújthatnak erre a dilemmára, pláne ha ezúton némi zöldséget is sikerül reggelinkbe csempészni. A következő recept főszereplője egy egyszerű ám nagyszerű zöldségünk, a tök és az uborka keresztezéséből született cukkini, némi fűszerkaporral megbolondítva… Az eredmény pedig egy finom, könnyed és egészséges reggeli!

A cukkini jótékony hatásai

A cukkini vitaminokban és tápanyagokban gazdag zöldségeink egyike. Rendszeres fogyasztása jó hatással van szívünkre, érrendszerünkre és szemünkre, valamint immunerősítő hatású. Köszönhető mindez annak, hogy a cukkini húsa C-vitaminban gazdag, emellett pedig jelentős mennyiségű A- és B6-vitamint tartalmaz. A szervezet számára kiváló mangán- és káliumforrás. Fogyasszuk bőségesen, mivel fontos szerepet játszik a szívbetegségek megelőzésében és az asztma kezelésében, valamint gyulladáscsökkentő hatással bír. Mivel magnéziumot és foszfort is megfelelő mennyiségben juttat szervezetünkbe, így rendszeres fogyasztása hozzájárul a csontok egészségéhez is. Ha megbízható forrásból vásárolunk cukkinit, hámozatlanul fogyasszuk, mivel a cukkini héja rendkívül jó béta-karotin és antioxidáns forrás, mely segít megelőzni a sejtek károsodását. A cukkiniból készült ételek ezen kívül olyan anyagokat tartalmaznak, melyek a hasnyálmirigy-károsodás elhárítása után elősegítik annak regenerálódását, így cukorbetegek is bátran ehetik, illetve rendszeresen fogyasztva – a többi zöldségféléhez hasonlóan – a vastagbélrák megelőzésében is fontos szerepet kap.

Élelmi rostjai segítik az emésztőrendszer munkáját, magas víztartalma és táplálkozástani értéke pedig kevés kalóriával párosul, ezért fogyókúrázók és az egészséges életmód követőinek egyik kedvence. Fűszerezésnél jól illik hozzá a fokhagyma, petrezselyem, kakukkfű, menta, bazsalikom, kapor, bors és a citromlé. Szerencsére nehéz megunni, mivel rendkívül sokféleképpen elkészíthető: krémlevesként, főzelékhez, lecsóban, rántva, sütve, párolva, zöldségraguban, pástétomként… hogy csak néhányat említsünk. Ezúttal azonban lássuk egy ínycsiklandó cukkinis paleo muffin receptjét!

ELŐKÉSZÍTÉS SÜTÉSI IDŐ ÖSSZESEN
 10 perc  20 perc 30 perc

Hozzávalók 4 személyre

50 dkg reszelt cukkini (kb. 2 db közepes méretű cukkininak felel meg)
20 dkg szezámliszt
10 dkg olvasztott vaj
2-3 db tojás
10 dkg vöröshagyma
1-2 nagyobb gerezd fokhagyma
½ kk szódabikarbóna
1 csapott tk só
1 tk szárított kapor
Ízlés szerint őrölt feketebors
10 dkg reszelt sajt (opcionális)

Recept elkészítése

Kapros-cukkinis paleo muffin fázisfotók

1. Alaposan mosd meg a cukkinit és vágd le a végét! Ezután reszeld le egy durva lyukú reszelőn, sózd be, és tedd félre, hogy levet eresszen, amíg előkészíted a többi alapanyagot!
2. Az olvasztott vajat keverd jól el a tojásokkal, majd reszeld bele a fokhagymát, add hozzá az apróra vágott vöröshagymát, a reszelt sajtot és a jól kinyomkodott cukkinit! A finomra őrölt szezámlisztet keverd el a szódabikarbónával és a fűszerekkel, majd add hozzá a cukkinis masszához, és az egészet jól dolgozd össze!
3. Egy 12-es muffinformát kenjél ki vajjal vagy tegyél beléje muffin papírkosárkákat, majd kanalazd bele a masszát! 180 fokra előmelegített sütőben süssed 20 percig, hogy kicsit megpiruljon! Hidegen és melegen is tálalhatod.

TIPP: Reggelihez nagyon finom tojásrántotta vagy tükörtojás mellé!