Ásványi anyag ABC

Ásványi anyagok és nyomelemek táblázata

Az ásványi anyagok energiát nem adó, ám létfontosságú elemei táplálkozásunknak. A szervezet általános működésében fontosak, hasznosak, a szívműködéstől a csontok, fogak felépítésén át egyes enzimatikus folyamatok szabályozásáig. Hiányuk és túlzott bevitelük egyaránt probléma lehet. Az ásványi anyagok összességükben szervezetünk 4-5%-át teszik ki.
Az alábbi táblázatban a fontosabb ásványi anyagokról, nyomelemekről találsz leírást.

 

ÁSVÁNYI ANYAG LEÍRÁS
Fluor Oxigénnel, káliummal, kénnel együtt a vér, a bőr, a körmök és a haj képzésében fontos, illetve erősíti a fogzománcot.
Foszfor Fontos az egészséges csont- és fogképződésben, normalizálja az anyagcserét, alapvető az agy fejlődéséhez és működéséhez. Hiánya a szellemi és a fizikai teljesítőképesség csökkenéséhez vezet.
Jód Szükséges a pajzsmirigy normális működéséhez, alapvető szerepe van a növekedésben, serkenti a vérkeringést, segít a zsírok és fehérjék oxidációjában.
Kalcium Fontos a csontképzésben, hiánya esetén ingerlékenység, gyulladás, fogszuvasodás, csontritkulás jelentkezik.
 Kálium Fontos a normális izomtónus kialakításához, az idegek és a szív működéséhez, az enzimreakciókhoz, valamint segíti a kiválasztást.
Kén Alapvető az egészséges bőr, haj és köröm megőrzéséhez.
Magnézium Hiányában ingerlékenység, idegesség, szédülés, izomgyengeség észlelhető.
Mangán Több enzimet aktivál, amelyek a B1- és az E-vitamin felhasználásánál fontosak, illetve jelentős szerepe van a reproduktív folyamatokban.
Nátrium Fenntartja a sejtek víztartalmát, segíti a bőr és az idegek felépítését, valamint az emésztőnedvek kialakulását.
Réz A szerves vegyületekhez kötött réznek a vérképzésnél van szerepe, hiányában a vas nem képes a hemoglobinba épülni.
Szelén Antioxidáns hatású, erősíti az immunrendszert. Az élettani szükségletet kevéssel meghaladó mennyisége segít csökkenteni a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát, ugyanakkor a túlzott szelénbevitel növeli ugyanezt a kockázatot.
Vas A hemoglobin nélkülözhetetlen alkotórésze, létfontosságú a sejtek oxigénnel való ellátásában, hiányában vérszegénység lép fel.